KYSYTTÄVÄÄ?

Aallon arkkitehtuurin helmet Jyväskylä ja Seinäjoki

(ryhmä 10 – 16 hlöä)

Muuramen kirkko

Muuramen kirkko, kuva: Tero Takalo-Eskola

Jyväskylässä, Järvi-Suomen sydämessä, sijaitsee enemmän arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia eri aikojen merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Siksi kaupunkia voi hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupungiksi.

Seinäjoella, Pohjanmaan lakeuksilla, Alvar Aallon kädenjälki näkyy myös vahvana. Seinäjoella sijaitseva Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus.

Yhdistämällä nämä kaksi kaupunkia, saat erinomaisen kokonaiskuvan Alvar Aallon arkkitehtuurista halki vuosikymmenten sekä kuulet mielenkiintoisia tarinoita myös suunnittelija-muotoilija Aallosta ja hänen henkilöhistoriastaan. Matkan aikana näet ja koet myös kumpuilevan keskisuomalaisen järvimaiseman, Pohjanmaan lakeusmaiseman sekä tutustut myös entisajan suomalaisten elinympäristöihin niin pikkukaupungissa kuin maaseudulla.Pakettiin (4 päivää, 3 yötä) sisältyy:

 1. majoittuminen (1 yö) Seinäjoella Original Sokos Hotel Lakeus (2hh) sis. aamiainen
 2. opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, kesto 1,5 h
 3. lounas ravintola Äärellä Seinäjoella
 4. pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla, kesto 1 – 1,5 h
 5. opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa, kesto 1 – 1,5 h
 6. noutopöytälounas Punaisen Tuvan Viinitilalla
 7. kahvi Lemettilän tilalla Petäjävedellä
 8. pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Petäjäveden kirkossa
 9. majoittuminen Jyväskylän keskustassa hotelli Verso (2hh) sis. aamiainen
 10. illallinen majoituskohteessa
 11. opastus Toivolan pihassa
 12. pääsymaksut ja opastus Alvar Aalto -museossa
 13. lounas Cafe Alvar
 14. opastettu Aalto bravo -bussikierros Jyväskylässä
 15. majoittuminen (1 yö) Säynätsalon kunnantalolla, sis. illallinen ja aamiainen
 16. opastettu tutustuminen Säynätsalon kunnantalolla

Lisämaksusta:

• majoittuminen yhden hengen huoneessa
• Pääsymaksu Seinäjoen Taidehalliin ja / tai Keski-Suomen museoon
• vierailu Muuratsalon koetalolle (kesä)
• Aalto-menu illallinen Seinäjoella; rla Uppalan Kartano, rla Juurella
• Illallinen Jyväskylässä; rla Harmooni, rla Pöllöwaari, rla Vesilinna
• illallisristeily Päijänteellä (kesä)

 

PÄIVÄ 1:

Aalto inspiroi Seinäjoella

10:00 saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen Sokos Hotel Lakeuteen Seinäjoelle. Keskustahotelli sijaitsee aivan Aalto-keskuksen naapurissa ja huoneista onkin näkymät Aalto-keskukseen ja komeana kohoavaan Lakeuden Ristiin.

11:00 Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)
Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Kirkko, eli Lakeuden Risti, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin Aalto-lasikokoelma.

12:30 Lounas: Ravintola Alma tai Äärellä Kuppi + Kattila
Alma on yksi Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on toiminut alun perin rautatieläisten juhlatalona.
Äärellä on pirskahteleva ja urbaanii ravintola. Nautitaan lähialueen raaka-aineista valmistettu rento lounas. Ravintolasta on näkymät Aalto-keskukseen.

14:00 Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon
Opastettu kierros Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa, joka on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus on ainut Alvar Aallon nuoruuden töistä, joka on säilynyt alkuperäisenä nykypäivään saakka. Rakennus edustaa tyyliltään Pohjalaista klassismia.


Paikallisia ostoksia:

Amfora
Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Avoinna to 10-17 tai sopimuksen mukaan.

Taito Shop Rustoopuori
Rustoopuorin valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä - omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisessa Kaarakan talossa Seinäjoen keskustassa. Avoinna ma - pe 10 - 18, la 10 - 14.

OPTIO: Saunominen illalla majoituskohteen saunassa, jonka vilvoitteluterassilta näköalat Aalto-keskukseen


PÄIVÄ 2:

Kohti Jyväskylää

Aamiainen majoituskohteessa, huoneiden luovutus

09:00 Lähtö Seinäjoelta kohti Jyväskylää (Seinäjoki – Alajärvi n. 70 km / 60 min)

Reitti kulkee Kuortaneen kautta. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

10:30 saapuminen Alajärvelle. Opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”.
Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi näyttely.

11:30 lounas ja ostosmahdollisuudet Punaisen Tuvan Viinitilalla
Nautitaan noutopöytäruokailusta ja pohjalaistalon vierraan varaisuudesta.
Tilan viineistä löytyy mm. Alvariini -nimeä kantava marjaviini ja koivunmahlasta valmistettuja viinejä. Viinitila sijaitsee idyllisessä maalaismaisemassa isojen koivujen katveessa n. 5 km Alajärven keskustasta.

13:00 Matka jatkuu kohti Jyväskylän seutua (Alajärvi Petäjävesi n. 125 km / 100 min)

15:00 Lemettilän tila
Lemettilän tilalla nautimme kahvit tunnelmallisessa kivinavetassa, joka sijaitsee kauniilla paikalla keskellä keskisuomalaista maalaismaisemaa aivan Petäjäveden vanhan kirkon kupeessa.

16:45 Petäjäveden vanha kirkko
Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 ja sitä on kuvailtu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteoksena. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.

17:30 kohti Jyväskylää
Jyväskylä on arkkitehti Alvar Aallon jalanjäljissä kulkeva kaupunki, joka tarjoaa vierailleen myös luontoelämyksiä keskellä kaupunkia sekä ajatuksia herättävää kulttuuria ja haastaa mukaan virkistävään liikkeeseen, joka jättää jäljen – jokaiseen omanlaisensa.

Majoittuminen Jyväskylässä hotelli Verso

Illallinen


PÄIVÄ 3

Aamiainen

10:00 Tutustuminen Toivolan vanhaan pihaan
Aivan Jyväskylän keskustassa sijaitseva Toivolan vanha piha on peräisin 1800-luvun lopulta. Kaunis käsityöläispiha on herännyt uuteen loistoonsa tunnelmallisen kahvilan, käsityöläispuotien, museotoiminnan ja yrittäjien myötä.

11:30 Aaltomuseo
Museovierailu Alvar Aalto -museoon on sukellus Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja henkilöhistorian maailmaan, mutta samalla myös arkkitehtoninen kokemus tilasta ja rakennuksesta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa esitellään vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta.
13:00 Lounas Cafe Alvar
Aallon suunnittelemin kalustein sisustettu kahvila-ravintola sijaitsee hänen itse suunnittelemassaan museorakennuksessa, jossa aistit omakohtaisesti Alvar Aallon tunnelman maittavan lounaan kera.

14:00 Aalto Bravo –bussikierros
Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä - profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto bravo -bussikierroksella, jossa tutustutaan Aallon tuotantoon useiden vuosikymmenten ajalta.
• Seminaarinmäki
• Hallinto- ja kulttuurikeskus
• Muuramen kirkko

16:00 Majoittuminen Säynätsalon kunnantalolla ja Alvarin kakkukahvit
Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna.

19:00 Illallinen

 

PÄIVÄ 4


Aamiainen kunnantalolla

10:00 Kierros/ tutustuminen kunnantaloon opastetusti

12:00 Kiertomatka päättyy.

 

OPTIOT:

KESÄ:

 • Vierailu Alvar Aallon suunnittelemassa Muuratsalon koetalossa: 80 € + 12 € / henkilö
  Muuratsalon koetalo (1952-54) on Elissa ja Alvar Aallon itselleen suunnittelema ateljee ja kesäasunto, jonka esikuvana oli antiikin atriumtalo. Koetalo sijaitsee kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa. Täällä Aallolla oli vapaus kokeilla eri materiaaleja, muotoja, tekniikoita ja mittasuhteita.

 • Island hopping: opastettu fatbike-retki Säynätsalossa alk. 35 e / hlö

TALVI:

 • Winter wonderland experience: lumikengillä, potkukelkalla tai jalkaisin (olosuhteista riippuen) talviseen maastoon alk. 35 e / hlö hlö


Henkilömäärä:

Min 10, maks 16


Esimerkkihinta:

685 € / hlö


Hinta on laskettu 10 – 16 henkilön ryhmälle. Majoitus kahden hengen huoneessa. Palvelujen saatavauus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

Tarkemmat myyntiehdot: www.epmatkailu.fi.

 


Tiedustelut ja varaukset:

Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy
Valtionkatu 1, 60100 Seinäjoki
www.epmatkailu.fi
matkailu (at) epmatkailu.fi
p. (06) 420 9090

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta