KYSYTTÄVÄÄ?

ALVAR JA GÖSTA

- Suomalaisesta metsästä inspiroituneet suurmiehet

Gösta, kuva: Olli HuttunenGösta, kuva: Olli Huttunen

Gösta, kuva: Olli Huttunen

 

Millainen merkitys taiteella, arkkitehtuurilla ja designilla on ollut Suomeen ja sen ihmisiin? Kuinka taide, arkkitehtuuri ja design kohtaavat Suomelle niin tärkeän metsäteollisuuden? Kuinka lähelle luontoa voikaan suomalainen arkkitehtuuri ja design päästä?

Alvar ja Gösta –kokonaisuus avaa huikean näköalan suomalaiseen tapaan elää ihmisen kokoista elämää vuorovaikutteisesti luonnon kanssa. Se tarjoaa elämyksiä kaikille kulttuurin ystäville ja heille, joilla on halu tutustua lähemmin suomalaisuuteen keskellä kauneinta Järvi-Suomea, jonka vesistöt ja metsät ovat alati läsnä tällä matkalla.Päivä 1

10:00 Saapuminen Mänttään, Suomalaisen metsän tarina –kierros

Mänttä sijaitsee kauniilla paikalla kahden järven välisellä kannaksella.

10:00 Metsäteollisuuden historiaa ja paperintekoa
Alvar hävisi kisan tästä rakennuksesta.
Saavumme metsäyhtiön entiseen, 1930-luvulla rakennettuun upeaan pääkonttorirakennukseen, jossa toimii elämyksiä täynnä oleva Serlachius-museo Gustaf. Teemme aikahypyn ja siirrymme suoraan vuoteen 1951, pääkonttorin hierarkkiseen ilmapiiriin. Meidät ottaa vastaan metsäyhtiön tomera työhönottaja, joka testaa olisiko meistä yhtiölle töihin!
Pääsemme tekemään paperia ja tutustumaan Paperiperkeleeseen, suomalaisen metsäteollisuuden uranuurtajaan, G.A. Serlachiukseen. Hänen elämänsä ja afäärinsä näyttäytyvät puhuttelevassa näyttelyssä, joka pitää sisällään dramatisoituja kohtauksia paperipatruunan elämäs-tä.

12.00 Lounas taidemuseo Göstalla
Siirrymme vuorineuvos Gösta Serlachiuksen entiselle kotikartanolle ja sen uuteen paviljonkiin. Göstan ravintolan ruokalistasta vastaavat tunnetut huippukokit. Saamme nauttia kattauksen kauden suomalaisia herkkuja.

13.00 Kansallisia taideaarteita ja puuarkkitehtuuria taidemuseo Göstassa
Tutustumme taidemuseolla suomalaisen maalaustaiteen klassikkoteoksiin. Monia kultakau-temme taiteilijoita innoitti suomalainen luonto. Tarkastelemme myös uusin silmin taidemuse-on uudisosaa, valtaisaa paviljonkia, joka on mielenkiintoinen esimerkki puurakentamisesta.

14.30 Kahvit talonpoikaisessa hirsituvassa tai Göstan hiihtomajalla (nykyään viinitupa)
Nautimme kahvia ja virvokkeita Autereen tuvassa, entisessä kartanon pehtorin talossa, vankkojen hirsiseinien ympäröimänä, minkä jälkeen suuntaamme kohti Alvar Aallon pääkaupunkia Jyväskylää.

17:00 Saapuminen Jyväskylään, Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupunkiin

Jyväskylä on rohkea ja vetovoimainen kaupunki keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Kaupunki kulkee Alvar Aallon viitoittamalla tiellä, jossa mestarin luomat rakennukset ovat osa kaupunki-kuvaa useammin kuin missään muualla maailmassa.

Majoittuminen hotelli Versoon.
Illallinen


Päivä 2

Aamiainen

10:00 Aalto Andante - kävelykierros

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Minkälainen merkitys hänen muotoilullaan ja arkkitehtuurillaan on ollut suomalaiseen sielun maisemaan? Mitä keskisuomalainen maisema järvineen ja metsäisine kukkuloineen merkitsi Alvar Aallolle. Kierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Mat-kalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuis-taan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin...? Kesto 3 h.

Työväentalo
Jyväskylän työväenyhdistyksen kokous- ja teatteritalo on Aallon ensimmäinen merkittävä julkinen rakennus ja klassistisen kautensa merkkiteos.

Suojeluskuntatalo
Suunnitellessaan rakennusta, Aalto oli jo siirtymässä klassismista funkitionalismiin. Edellinen näkyi vielä mm. tilajärjestelyissä ja julkisivussa.

Hallinto- ja kulttuurikeskus
Alvar Aalto teki Jyväskylän kaupungille laajan keskustakorttelisuunnitelman, josta ovat toteutuneet Poliisitalo (nyk. tietotalo), kaupungin virastotalo ja kaupunginteatteri.

Yliopistokampus
Alvar Aalto voitti kutsukilpailun 1940-1950 lukujen vaihteessa ja hänen suunnittelemansa uudisrakennukset nousivat Seminaarinmäelle vuosina 1951-70. Aallon suunnitelman pohjalta syntynyt kokonaisuus perustuu amerikkalaiselle campus-ajatukselle.

Aalto-museo
Alvar Aalto –museo edustaa Aallon myöhäistä "valkoista kautta", mutta eroaa ulkonäöltään ja mittakaavaltaan muista saman ajan monumentaalirakennuksista. Museon perusnäyttely avaa näkymiä Suomen tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan, Alvar Aallon elämään ja monipuo-liseen tuotantoon.

13:00 Lounas Café Alvarissa

Nautimme yhdessä lounaan Aallon arkkitehtuurin ympäröimänä. Lounaan päättää herkullinen Alvarinkakku, jossa suomalaisessa metsässä kasvanut puolukka yhdistyy suussa sulavaan val-kosuklaaseen.

 

Vaihtoehto kesällä:

14:00 Alvar Aalto e la natura –risteily ja lounas

Nautimme kauniista, Alvar Aaltoakin inspiroineista Päijänteen vesistöistä sekä Säynätsalon maisemista ja tutustumme Aallon suunnittelemaan Säynätsalon kunnantaloon. Myös itse Aalto matkasi aikanaan Säynätsaloon Suomi-höyrylaivalla. Laivalla runsas lounas. Säynätsalon lai-valaituriin saavumme klo 15.20, josta opas johdattaa pienen kävelymatkan Säynätsalon kunnantalolle. Kunnantalolla kuulemme oppaan johdolla mielenkiintoista kerrontaa Alvar Aallosta ja hänen arkkitehtuuristaan. Matkan kulinaarisen nautinnon kruunaa Säynätsalon kunnantalolla nautittava Alvarinkakku.

Paluumatka Jyväskylään tehdään paikallisbussilla.

18:30 Paluu Jyväskylään

                                                                                                                                                        

14:30 Aalto Bravo – bussiretki

Iltapäivällä nousemme bussiin ja suuntaamme kaupungin keskustan ulkopuolelle mielenkiin-toisiin ja merkittäviin Aallon kohteisiin. Kesto 2 h.

Muuramen kirkko
Aloitamme kierroksen Muuramen kirkosta, joka syntyi Aallon rakkaudesta kauneuteen. Siihen kuului muotojen puhtautta ja harmoniaa. Aalto sanoo, että ”arkkitehtuurissa on taka-ajatus, joka kurkkii kulman takana, ajatus luoda paratiisi… Jokaisella rakennus-taiteellisella tuotteella… me haluamme rakentaa maanpäällistä paratiisia ihmisille.” (1957) Aallolle Italia ja välimerenmaailma olivat pitkään harmonian heijastajia. Sieltä hän etsi ratkaisuja, jotka johtavat tasapainoon, hyvinvointiin ja terveyteen. (Lähde: www.muuramensrk.fi/fi/kirkko)

Säynätsalon kunnantalo,jossa kahvit
Säynätsalon kunnantalo (Alvar Aalto 1949-52) on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkit-tävimmistä töistä, jolla on oma asemansa 1900-luvun arkkitehtuurin historiassa. Jo rakennusvaiheessa talo herätti huomiota ainutlaatuisuutensa vuoksi. Linnamaisen pu-natiilirakennuksen keskellä on korotettu sisäpiha, josta on käynti kunnan hallinnollisiin tiloihin ja kirjastoon. Kunnanvaltuuston istuntosali kohoaa muuta rakennusryhmää korkeammalle ja hallitsee juhlavasti aluetta.

16:30 Paluu Jyväskylään

Mahdollisuus ostosten tekoon kaupungin keskustassa ja omatoiminen illallinen.

Suosittelemme mm.
Ravintola Harmooni, tunnelmallinen kellariravintola vanhassa harmoonitehtaassa
Ravintola Figaro, Chaîne des Rôtisseurs ravintola vuodesta 2010, Winebistro.
Ravintoila Vesilinna, Harjun päällä sijaitsevassa vesitornissa, upea maisema yli kaupungin

 

Päivä 3

Suomalainen aamiainen hotelli Versossa. Check Out.

Hinta: 245€/henkilö

Paketti sisältää:
• Majoittuminen Jyväskylässä (2 yötä twin/douple huoneessa) hotelli Verso, sis aamiaiset
• 3 x Opastetut kierrokset: Suomalaisen metsän tarina –kierros, Aalto Andante -kävelykierros, Aalto-bussikierros
• 2 x lounas (Taidemuseo Gösta ja Café Alvar)
• 2 x kahvit (Mänttä: talonpoikaisessa hirsituvassa tai Göstan hiihtomajalla, Jyväskylä: Säynätsalon kunnantalo)

Lisämaksusta:
• Tanssitaiteilija Helena Ratisen Koe Aalto –kävelykierros
• AALTO E LA NATURA –risteily Säynätsaloon (kesä)
• kuljetukset
• yhden hengen huone

Saatavuus: ympäri vuoden
Henkilömäärä: min. 20 hlö

Varaukset ja lisätiedot: Matka-Töysä
tel. +358 14 336 4130 | operointi (at) matkatoysa.fi
www.matkatoysa.fi /dmc

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta