KYSYTTÄVÄÄ?

Opastetut kierrokset

”Keski-Suomi muistuttaa useasti Toscanaa, kukkuloille rakennettujen kaupunkien kotimaata, ja sen kautta saa pienen vihjeen siitä miten klassisen kauniisti tämä maakunta voitaisiin rakentaa”, 
- kirjoitti Alvar Aalto lähes sata vuotta sitten.


Syvä kiinnostus sekä historialliseen, latinalaiseen kulttuuriperintöön että modernin yhteiskunnan vaatimuksiin oli Alvar Aallon ajattelun ja töiden pysyvä piirre. Aallolla oli aina Italian matka mielessään - matka jonka hän oli kerran tehnyt tai matka jota hän vasta suunnitteli. Hänelle Italia edusti jotakin, jolle oli tunnusomaista ihmisen mittakaavan mukainen sympaattinen muotomaailma.

Jyväskylän seudun upeisiin, keskisuomalaisiin maisemiin, kukkulakaupunkiin ja Aallon ihmismittakaavaiseen arkkitehtuuriin voi nyt tutustua Aallon ja Italian inspiroimilla, opastetuilla retkillä: 

 

 Opastetut kävelykierrokset

 

AALTO ANDANTE

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin…

Kohteet kierroksella:
Työväentalo, hallinto- ja kulttuurikeskus sekä yliopistokampus (lisäksi Nikolainkulma, Harjun Neron portaat). Kierros päättyy Alvar Aalto-museolle, johon voi tutustua omatoimisesti.

Lähtö:
Kävelykadun kompassiaukiolta

Kierroksen kesto:
1,5 tuntia

Hinta:
alk.120 €/ryhmä 1-30 hlöä (ks.tarkemmin: https://visitjyvaskyla.fi/filebank/7164-Visit_Jyvaskylan_opashinnat_2020.pdf)

Suosittelemme kierrosta erityisesti:
aivan kaikille!

 

AALTO FORTE

Koe modernismin mestarin ja arkkitehtuurin oivaltavan taiturin kädenjälki aidossa kaupunkimiljöössä! Alvar Aalto kävi koulunsa, perusti perheensä ja aloitti merkittävän työuransa Jyväskylässä, josta löytyy maailman edustavin kattaus hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Aalto forte -kävelykierroksella tutustutaan Alvar Aallon keskeisimpiin rakennuksiin kaupunkialueella ja syvennytään hänen arkkitehtuurinsa erityispiirteisiin ja yksityiskohtiin. Kierroksella selviää myös, mistä Aalto sai vaikutteita töihinsä ja miten ne näkyvät hänen tuotannossaan.

Aallon suunnittelemat kohteet kierroksella:
Työväentalo, hallinto- ja kulttuurikeskus, yliopistokampus ja Ruusupuiston museot (lisäksi Nikolainkulma). Kierros päättyy Alvar Aalto-museolle, johon voi tutustua omatoimisesti

Kierroksen kesto:
2 tuntia

Hinta:
alk. 140 €/ryhmä 1-30 hlöä (ks. tarkemmin: https://visitjyvaskyla.fi/filebank/7164-Visit_Jyvaskylan_opashinnat_2020.pdf)

Suosittelemme kierrosta erityisesti:
arkkitehtuurin ystäville

 

 

 

Opastetut bussikierrokset

 

AALTO BRAVO

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä - profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto bravo -bussikierroksella, jossa tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin hiljattain 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna. Kierros päättyy Alvar Aalto -museolle, jonka autenttisessa ympäristössä on mahdollisuus nauttia myös Alvarin kakkukahvit.

Aallon suunnittelemat kohteet kierroksella:
Hallinto- ja kulttuurikeskus, Seminaarinmäki, Säynätsalon kunnantalo, Muuramen kirkko ja Alvar Aalto-museo

Kesto:
2,5 tuntia

Hinta:
Opastus alk.165 €/ryhmä 1-60 hlöä (arkisin), bussi alk. 264 € (ks.tarkemmin: https://visitjyvaskyla.fi/filebank/7164-Visit_Jyvaskylan_opashinnat_2020.pdf)

Suosittelemme kierrosta erityisesti:
kulttuurin ystäville sekä arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille

Lisämaksusta:
mahdollisuus nauttia Alvarinkakku + kahvi/tee Alvar Aalto-museossa kierroksen päätteeksi hintaan 4 €/hlö.

SPIRITO AALTO

Akateemikko Alvar Aallon ilmapiirissä Jyväskylään on rakentunut paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria. Tällä kierroksella Alvar Aallon ja hänen aikalaistensa elämäntyö täydentyy 2000-luvun molemmin puolin rakennettujen kohteiden kautta kuvaksi jyväskyläläisestä, kansainvälisesti kiinnostavasta kaupunkirakentamisesta. Sivistyksen, siltojen, koulutuksen, puuteollisuuden, hallinnon ja asumisen arkkitehtuuria ovat suunnitelleet muun muassa arkkitehdit Wivi Lönn, Elsi Borg, Arto Sipinen, Kirsti Siven ja Asko Takala sekä Anssi Lassila. Kohteisiin tutustutaan bussin ikkunasta sekä valittujen kohteiden äärelle jalkautuen.

Pääkohteita kierroksella:
Jyväskylän kaupunginteatteri, Seminaarinmäen kampus ja sen lähellä olevat asuinalueet, Taulumäen kirkko, Ruusupuiston museot, Kuokkalan kirkko ja Arkkitehtuurin Finlandia -palkittu asuinkerrostalo Puukuokka.

Kesto:
1,5 tuntia

Hinta:
Opastus alk.120 €/ryhmä 1-60 hlöä (arkisin), bussi alk. 264 € (ks.tarkemmin: https://visitjyvaskyla.fi/filebank/7164-Visit_Jyvaskylan_opashinnat_2020.pdf)

Suosittelemme kierrosta erityisesti:
kulttuurin ystäville sekä arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille

 

 

Risteily ja opastettu kierros Säynätsalon kunnantalolla
 

AALTO E LA NATURA 

Tutustu Alvar Aallon arkkitehtuuriin risteillen! Päijänne-risteilyllä pääset keskelle kauneinta Alvar Aallonkin rakastamaa järvisuomen luontoa. Kuljet samalla kirjaimellisesti mestarin jalanjäljillä, sillä Alvar Aalto itse on kulkenut samaa reittiä Säynätsaloon –samaisella legendaarisella Päijänne-Risteilyt Hildenin laivalla. Säynätsalossa tutustutaan oppaan johdolla Säynätsalon kunnantaloon, jota pidetään yhtenä Alvar Aallon merkittävimmistä töistä.

Opastuskierroksen jälkeen voit jäädä ihailemaan Säynätsalon kaunista kaupunginosaa ja palata sen jälkeen Lutakon satamaan takaisin risteillen. Vaihtoehtoisesti voit hypätä kunnantalon edestä opastuskierroksen jälkeen sujuvasti paikallisliikenteen bussiin, joka kuljettaa sinut Jyväskylän keskustaan.

Suosittelemme kierrosta erityisesti:
aivan kaikille!

Varaukset sekä tarkemmat tiedot lähtöajoista, kestosta ja hinnasta:
Päijänne –Risteilyt Hildenin verkkokaupasta. 

Lisämaksusta:
Risteilyn yhteyteen on mahdollisuus tilata myös pidempi Alvar Aallon opastettu bussikierros, jossa Säynätsalon kunnantalon lisäksi tutustutaan myös Muuratsalon koetaloon ja Muuramen kirkkoon.
 

Kohdekuvaukset:
Säynätsalon kunnantalo (1949-52) on yksi Alvar Aallon uran merkittävimmistä töistä, ja sillä on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Kunnantalo sijaitsee Säynätsalon saaristokaupunginosassa, upean järviluonnon ympäröimänä. Alvar Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna. Oppaamme johdolla kuulette tarkemmin tästä mielenkiintoisesta rakennuksesta, sekä Alvar Aallon elämänvaiheista kunnantalon rakentamisen aikaan.

Muuratsalon koetalo (1952-54) on Elissa ja Alvar Aallon itselleen suunnittelema ateljee ja kesäasunto, jonka esikuvana on antiikin atriumtalo. Koetalo sijaitsee erityisen kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla, mutta kuitenkin metsän suojassa. Täällä Aallolla oli vapaus kokeilla eri materiaaleja, muotoja, tekniikoita ja mittasuhteita.Varsinaisen asuinrakennuksen lisäksi opas esittelee savusaunan ja Aallon suunnitteleman veneen, jonka hän nimesi ”Nemo propheta in patria”.

Muuramen kirkko (1926-29) on ensimmäinen Alvar Aallon toteutuneista kirkkorakennuksista. Vahvasti italialaisvaikutteinen kirkko sijaitsee harjulla Muuramen keskustan tuntumassa, kahden järven välissä. Kirkko restauroitiin vuonna 2016 ja sen yhteydessä palautettiin sisätilojen vahvasävyinen, klassinen väritys sekä piha-alueen ruusutarha.

--------------------------------------------------------------------------------------------- 

KOE AALTO -KÄVELYKIERROS

Miltä Alvar Aallon arkkitehtuuri näyttää liikkeen ja tanssin näkökulmasta tarkasteltuna? KoeAalto –kierroksella tanssitaiteilija Helena Ratinen johdattaa osallistujat Aallon arkkitehtuuriin sekä pintojen ja muotojen yksityiskohtiin liikkeen avulla. Kierros tarjoaa kokeneille Aallon töiden tuntijoille uusia oivalluksia ja uutta näkökulmaa sekä uusille kävijöille ainutlaatuisen ensikosketuksen Aallon omaleimaiseen tyyliin. KoeAalto -kierroksen järjestää Keski-Suomen Tanssin Keskus.

Kesto:
n. 1h

Hinta:
350 e

Suosittelemme kierrosta:
kaikille ja erityisesti tanssin ystäville!

Osallistujamäärä:
max. 30

Tiedustelut ja varaukset: 
aalto (at) tanssinkeskus.fi

Katso KoeAalto -kierroksen traileri tästä!

----------------------------------------------------------------------------------------------

VARAA OPASTUS TÄSTÄ 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta