Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteessa

keskiviikkona 1.4.2020 : Maija Suutarinen

Tämä blogi on kirjoitettu tilanteessa, jossa kaikki koronavirusepidemian takia yrityksille suunnattu poikkeustilanteen rahoitus kanavoitiin vielä Business Finlandin kautta. Blogin julkaisuun mennessä rahoituskanavien kesken on tehty jako Business Finlandin, Ely-keskusten ja kuntien kesken. Rahoituskanavaan vaikuttaa yrityksen koko. Lisätietoa mm. Ely-keskusten sivuilta >>>

Case Hakamaan lammastila Oy, Startup -yrityksen tilanne

Hakamaan Lammastila Oy perustettiin loppuvuodesta 2018, sillä kaipasin yrityksen kehittämiseen sekä turvaa, että leveämpiä hartioita. Tuotteista ja tekemisestä oli tullut hyvää palautetta, mutta pienellä firmalla oli vammautumiseni vuoksi koko ajan talousvaikeuksia ja kehittäminen oli hankalaa. Uusi yhtiö helpotti rahoituksen hakemista ja ensimmäinen tilikausi saatiin rytäkällä vauhtiin.

Ensimmäisen tilikauden aikana etenkin elintarvikevalmistuksen puolella tapahtui paljon (kallista) kehitystä ja uusia myyntikanavia avattiin riemusta kiljuen. Touhun keskellä tuli kurvailtua ympäri maata ja etsittyä uusia yhteistyökumppaneita sekä asiakkaita. Liikevaihtoakin alkoi pikkuhiljaa tulla ja ulkopuolisen rahoituksen turvin sain hommaa kasvatettua.

Matkailupuolella panostettiin työaikaa etenkin kansainvälisiin asiakkaisiin, sillä kyselyjä alkoi yllättäen tulla. Ehkä aitous ja hyvin rustiikkinen elämäntyyli oikeasti oli se trendi, mitä matkailijat halusivat nähdä. Halusin kuitenkin vakiinnuttaa yritykselle jonkinlaisen perustulon, joten panostin voimakkaasti elintarvikemyyntiin sekä hotelli- ja ravintola-alan asiakkuuksiin.

 

Pakka kaatuu mutta rahoitusta saa hakemalla

Koronan myötä kaatui sitten koko tarkkaan suunniteltu pakka. Useammassa paikassa oli suunniteltuna meidän raaka-aineistamme annoksia ja myyntipaikkoja oli buukattu muille tuotteille. Ja yhtäkkiä ei ollut mitään. Kevään ja alkukesän suunnitellut tapahtumat oli pakko peruuttaa ja myynti katosi ravintoloiden ja hotellien sulkiessa oviaan.

Luin Business Finlandin esiselvitysrahoituksesta ja päätin, että kaikki kortit on nyt otettava käyttöön. Rahoitusta ei voi saada, jos sitä ei edes hae ja poikkeuksellisesti tämän rahoituksen maksatukset sopivat hyvin kriisitilanteeseen. Rahoitusta voi saada ennakkoon, jolloin välttyy siltarahoituksen etsimiseltä sekä sen kustannuksilta. Siis todellinen apu pienelle yritykselle.

 

Selvitys ja suunnittelu vie kohti tulevaa

Moni kommentoi sosiaalisessa mediassa rahoitusta negatiivisesti ja ihmetteli, miten kriisin keskellä jaksaisi kehittää toimintaa ja miettiä uutta liiketoimintaa. Totta se on, ettei tämä apu kaikille sovi, mutta ohjeissa oli sanottu niin näppärästi, että rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella “tuotannon organisoitumista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen”. Mitä siis teet nyt? Miten selviät ja miltä yritystoimintasi ja yrityksesi näyttää häiriötilanteen jälkeen?

Päätin, että nyt on oikea aika tutkia, voiko mielessä muhineista haaveista oikeasti olla tulevaisuuden palveluiksi ja tuotteiksi. Kassalla en näitä toimia ole pystynyt pohtimaan, eikä kiireen ja kaaoksen keskellä ole oikein ollut aikaakaan. Arvioin siis hakemukseeni sekä henkilöstökuluja sivukuluineen, että ostopalveluja asiantuntijoiden hyödyntämiseen. Kansantalouden kannalta on kuitenkin tärkeintä, että saatu raha saadaan äkkiä liikkeelle ja hommat rullaamaan kaikkialla.

Toinen olennainen juttu esiselvitysrahoituksessa oli, että rahoitusta voi käyttää myös oman henkilöstön palkkakustannuksiin siltä osin, kuin henkilöstö tekee selvitys- tai suunnittelutehtäviä. Nämä tietysti pitää todentaa työaikakirjanpidolla, mutta yrityksen olemassa olon kannalta järkevä työajanseuranta on aina hyvä asia. Eihän sitä muuten pysty laskemaan omien tuotteiden tai palvelujen kustannuksia, jos ei tiedä, kauanko niihin todellisuudessa palaa aikaa. Ja aika on rahaa, meille kaikille. Arvioin siis, miten kauan meillä menisi esiselvityksen tekemiseen ja mitä muita kuluja siihen voisi kadota. Taloushallinto joutuu lisätöihin, kun taloudesta pidetään hankkeiden velvoittamalla tavalla huolta, puhelin laulaa ja mobiiliverkko on piukeana, kun et voi matkustaa tapaamaan mahdollisia kumppaneita. Postiakin saattaa tarvita, jotta fyysiset ideat saadaan liikkeelle.

 

Yrityksen uusi ”käsidesi”

Hanketta suunnitellessa pitää muistaa, että esiselvityshanke on suunnittelua ja isompien toimien valmistelua. Sillä ei voi investoida, mutta sillä voi suunnitella, millaisia investointeja ehkä tarvitaan. Vai riittääkö jokin toimintatavan muutos kantamaan yrityksen haastavien aikojen yli? Vai voisiko peräti jotain omaa tuotetta tai palvelua käyttää täysin uudella tavalla? Kuten nyt vaikka oluenvalmistusvälineillä valmistetaan kriisitilanteessa käsidesiä. Mikä voisi olla yrityksesi käsidesi?

 

Ei kommentteja "Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteessa"

Kommentoi "Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteessa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 
 

Uusimmat blogikirjoitukset

BLOGIARKISTO