Harri Kirvesniemi mukana Jyväskylä Ski Marathonissa

tiistaina 22.1.2019 : Katariina Korpela ja Jenna Huittinen


Jyväskylä Ski Marathon

Kuva: https://vaajte.kuvat.fi/kuvat/Ski+JKL+4-vuorenhiihto+2017/

Jo toisella harjoitteluviikolla pääsimme tositoimiin –eli haastattelemaan hiihtolegenda Harri Kirvesniemeä joka tällä hetkellä toimii KSF Sportin toimitusjohtajana Kiteellä. Vaikka sää onkin kaikin puolin haastava lumimyrskyineen haastattelu- ja kuvaushetkeämme varten, se ei selvästikään häiritse tätä hiihtokonkaria jolta löytyy muun muassa useita olympia- sekä mm-mitaleita monissa eri väreissä. Vaikka menestystä on tullut, halusimme kuitenkin tietää mikä Kirvesniemen mielestä on ollut kaikista parhainta hänen uransa aikana.


”Kyllä se varmaan on se kokonaisuus”, Kirvesniemi sanoo. ”On saanut valtavasti ympäri maailmaa saman henkisiä tuttavuuksia. Se yhdessäolo siitä huolimatta, että ladulla ollaan oltu tosi kovia kilpailijoita keskenämme.”


Tähän varmasti voi moni samaistua. Urheilu tai mikä tahansa harrastus yhdistää ja tuo elämään kohtaamisia jotka jäävät mieleen ja voivat pysyä elämässä mukana vuosikymmeniä. Sosiaalinen puoli tuo monille mielekkyyttä harrastukseen, mutta entäpä muut motivaattorit?


”Se on aika lailla verissä”, Kirvesniemi kertoo hymyillen. ”Se on nautinto. Sellaisina päivinä, kun se ei tuntuisi niin mukavalta, niin kuitenkin haluaa ylläpitää kuntoa. Kroppa tuntuu myös kaipaavan sitä rasitusta mihin se on tottunut.”


Vaikka kilpaura onkin jo takana, meitä kuitenkin kiinnosti se, onko Kirvesniemellä minkäänlaisia urheiluun liittyviä tavoitteita tulevaisuutta ajatellen?


”Ei oikeastaan, kun vaan saisi pidettyä itsensä hyvässä kunnossa ja työkykyisenä. Jyväskylän Ski Marathonilla laitan lapun rintaan, mutta ihan huvin vuoksi ja ehkä samalla haluan vähän myös mitata omaa kuntoa.”

 

Harri Kirvesniemi

 Kuva: Inka Nikkanen

Kirvesniemi lisää myös, että aikoo kisata tapahtumassa itseään vastaan, vaikka muita vastaan kilpaileminen ei enää samalla tavalla motivoikaan. Tässä vaiheessa saimme haastatteluun mukaan myös Jyväskylä Ski Marathonin pääsihteerin Juha Tuikkasen, jolta kysymme mikä juuri Jyväskylästä tekee hyvän kaupungin urheilijalle.


Ensimmäisenä esille nousee monipuolisuus sekä laaja hiihtoverkosto. ”Täällä on hyvä henki ja pitkät perinteet. Ja mistä tahansa kaupungin osasta pääsee lähiladuille hiihtämään.”


”Todellinen liikuntakaupunki”, lisää Kirvesniemi, viitaten myös liikuntatieteellisen positiivisiin vaikutuksiin Jyväskylässä. ”Sopii niin aloittelijoille, kuin kilpahiihtäjille.”

 

Jyväskylä Ski Marathon

 Kuva: https://vaajte.kuvat.fi/kuvat/4-vuoren+hiihto+2018/Touho+H%C3%A4kkinen41.JPG

Jyväskylä Ski Marathon reitti lähtee Vaajakoskelta ja päättyy Laukaan kylpylähotelli Peurungan maastoihin. Hiihtäjien valittavana on kaksi matkaa: 50 km, joka alkaa Vaajakoskelta ja 30 km, joka lähtee Huhtasuolta. Kun kyseessä on kaksi hiihdon asiantuntijaa, halusimme tietää mitä he odottavat eniten Jyväskylän Ski Marathonilta.


”Iloisia hiihtäjiä, ja että hiihtäjille jää tapahtumasta hyvä maku suuhun”, Tuikkanen sanoo. Hän myös kertoo, että on huomannut monien innostuvan hiihtämisestä tapahtuman myötä. Järjestäjänä hän myös kertoo toivovansa tapahtumasta monipuolista elämystä Peurungan maaleineen, josta löytyy muun muassa kylpylä johon osallistujat voivat jatkaa rentoutumaan päivän jälkeen. Kirvesniemi lisää, että odottaa erityisesti tapaavansa hiihtoladuilla vanhoja tuttuja. Molemmat myös painottavat tapahtuman yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä, jossa autetaan toisia tarpeen vaatiessa.


Tuikkasen mukaan Jyväskylästä Ski Marathonille oivan paikan tekee erilaisuus sekä ”keskeinen sijainti, hienot maastot ja maisemat, osaamista sekä majoitusta löytyy.” Tämän lisäksi Kirvesniemi mainitsee lumivarmuuden, johon varsinkin tähän aikaan vuodesta voi luottaa. Kirvesniemen mukaan sijainti on hyvä tällaiselle tapahtumalle, sillä Jyväskylään on helppo päästä. Kirvesniemi mainitsee, että Jyväskylä Ski Marathon reitissä on sopivasti haastetta aktiivisemmille hiihtäjille, mutta myös tarpeeksi helppoa maastoa ensikertalaisille tai aloittelijoille. Kirvesniemen mukaan molempien yhdistämisessä ollaan Jyväskylässä hyvin onnistuttu. Tuikkanen lisää, että reitin ongelmallisia kohtia on myös paranneltu, mikä helpottaa hiihtäjien matkaa.


Kysyimme miehiltä, millaisen viestin he haluaisivat lähettää tapahtumasta kiinnostuneille ja viesti oli yhtenäinen: kaikki mukaan. Kirvesniemen mukaan rohkeus mukaan lähtemisen suhteen kannattaa, on sitten kokenut tai kokemattomampi. Hänen mukaansa monilla se voi johtaa kipinän syttymiseen. ”Hyvinkin vaatimattomalla kokemuksella pärjää”, Tuikkanen lisää.


Kirvesniemen mukaan lajin harrastaminen on välineiden puolelta helpottunut paljon huoltovapaiden välineiden myötä. Se mahdollistaa sen, että aloittelijakin saa harrastaa milloin ja missä vain, murehtimatta suksien huoltamisesta.


Miehet kehuvat hiihdon monipuolisuutta urheilulajina ja sen monia hyviä puolia. Tuikkanen kuitenkin huomauttaa hiihtoharrastuksessa olevan yksi piilevä tekijä: ”siihen voi jäädä koukkuun”.

 

Harri Kirvesniemi ja Juha Tuikkanen

Kuva: Inka Nikkanen

 

Ei kommentteja "Harri Kirvesniemi mukana Jyväskylä Ski Marathonissa"

Kommentoi "Harri Kirvesniemi mukana Jyväskylä Ski Marathonissa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 
 

Uusimmat blogikirjoitukset

BLOGIARKISTO