Jyväskylä Ski Marathon tarjoaa elämyksiä hiihtäjille ja katsojille

perjantaina 22.2.2019 : Katariina Korpela ja Jenna Huittinen

 Jyväskylä Ski Marathonin tapahtumajohtaja Erkki Nurmi nähdään tapahtumapäivänä hiihtolatujen ulkopuolella. Vaikka Erkki ei itse kisassa hiihdä, hän käy silti tarkistamassa reitin ladut ennen kisoja. Nurmella on hiihtokilometrejä kertynyt hyvän mitan verran. Hän on käynyt ahkerasti kisoissa eri Euroopan maissa kuten Norjassa ja Italiassa sekä kotimaassa esimerkiksi Finlandia- ja Pogostan hiihdoissa.

Pääsimme yhdessä Nurmen kanssa tutustumaan Hiihtomaan ensimmäiseen kirimaaliin ja selvitimme, millaisesta tapahtumasta on oikein kyse ja millaisia vinkkejä Nurmella on antaa katsojille.

Jyväskylä Ski Marathon osana Euroloppet Champion Racea

Jyväskylä Ski Marathon on uudistunut tapahtuma, sillä vuoden 2018 kevääseen asti se kantoi ”Neljän vuoren hiihto” -nimeä. Nimenmuutoksen lisäksi tapahtuma on muuttunut siltä osin, että se on ensimmäistä kertaa Euroloppet Champion Race -tapahtuma. Euroloppet-tapahtumia on noin 18 ympäri Eurooppaa: esimerkiksi naapurimaissa Ruotsissa ja Venäjällä järjestetään muutamia tapahtumia vuosittain. 

Erkki NurmiErkki Nurmi, kuva: Inka Nikkanen 

 

Muutos tuo toivottua kansainvälisyyttä kisaan mukaan, sillä tällä hetkellä löytyy jo 30 ilmoittautunutta eri maista. Euroloppet-tapahtumat ovat kaikki erillisiä kisoja, mutta monet ihmiset kiertävät vuosittain useita niistä läpi, mikä tuo kansainvälisiä urheilijoita myös Jyväskylään.

Jyväskylä Ski Marathon -reitti kaikessa kauneudessaan ja monipuolisuudessaan tarjoaa hiihtäjille hyvää haastetta, mutta myös nautinnollisen kisan. Nurmi nostaa reitistä esimerkkinä vaihtelevamaastoisen Vaajakosken alkupään ja kauniin, Huhtasuolta päätepisteeseen Peurunkaan kulkevan maakuntauran. Hiihtäjiä maalissa odottava Peurunka on kilpailijoille hyvä paikka rentoutua kilpailun jälkeen. Peurungassa kilpailijoille kuuluu peseytymis- ja saunomismahdollisuudet sekä maittava ruokailu järvimaisemissa, Peurungan ravintolassa. Nurmi mainitsee vielä, että kilpailijoilla on myös mahdollisuus käyttää kylpylää erikoishintaan.

Ennen kisaa kilpailijat hakevat numerolapun ja starttipakkauksen kisakansliasta, joka tänä vuonna sijaitsee Kauppakeskus Sepässä, XXL- ja Power-liikkeiden edessä. Ilmoittautuminen Ski Marathoniin tapahtuu nettisivujen kautta sähköisessä järjestelmässä. Kisakanslia on avoinna perjantaina 8.3. klo 12-21, jolloin voi vielä jälki-ilmoittautua mukaan.

Ski Jyväskylä -seura on kokenut hiihtotapahtumien järjestäjä. Vakiintuneen joukon lisäksi Ski Marathonissa työskentelee melkein 200 vapaaehtoista erilaisissa tehtävissä. Tapahtumaa on rakennettu viime keväästä lähtien, jolloin aktiiveja erilaisiin tehtäviin on jo tarvittu. Jyväskylä Ski Marathon on monen tekijän yhteistyötä, jonka myötä yhteisöllisyys nousee vahvasti esiin.

Vinkit katsojille 

Katsojia ja kannustajia kisaan toivotaan reilusti mukaan. Hyvinä katselupaikkoina Nurmi mainitsee esimerkiksi Hiihtomaan, jossa on ensimmäinen väliaikapiste 50 kilometrin perinteisen ja vapaan hiihdon matkalla, noin 14 kilometrin päässä lähtöpaikalta. Hiihtomaalla on kirimaali, jossa nopein nainen ja nopein mies kummallakin hiihtotavalla palkitaan rahapalkinnolla. Muita hyviä paikkoja kannustusjoukoille ovat 50 ja 30 kilometrin lähtöpaikat: Vaajakosken 50 kilometrin ja Huhtasuon 30 kilometrin lähtöalue. Väliaikapisteessä Vihtavuoressa näkee niin 30 kilometrin kuin 50 kilometrin hiihtäjät. Huhtasuon ja Ampujien majan tienylityksessä voi nähdä pitkältä matkalta hiihtäjät ja sinne pääsee myös autolla hyvin. Vehniäntien ylityksessä kilpailijoilla on enää kaksi kilometriä maaliin, jolloin hyviä loppukannustuksia tarvitaan.

Hiihtomaa

Ensimmäinen kirimaali Hiihtomaa. Kuva: Inka Nikkanen

Hyviä katselupaikkoja löytyy myös niille, jotka haluavat tulla suksien kanssa katsomaan kisaa. Vaajakoskella Kivilammelle mentäessä löytyy kauniita katselupaikkoja. Karmitsan nousu Hiihtomaasta Huhtasuon suuntaan on hyvä paikka seurata kisaa. Jos haluaa ottaa evästä mukaan ja katsella kisaa, Ampujien majan ja Peurungan väliltä sekä ennen Huhtasuota löytyy useampi laavu tulentekoon. Jyväskylä Ski Marathonin sivuilta löytyy myös kartta, josta voi katsoa itselleen mieluisimman paikan seurata tapahtumaa.

Katsojat voivat ruokailla edulliseen 8,5 euron (norm. 12 e) hintaan Peurungan Pata & Pannussa sekä Bistro Nemossa eli nälkääkään ei tarvitse päästää yllättämään. After Ski -esiintyjänä Peurungassa lavalle nousee Reino Nordin, jonka keikalle Peurungassa majoittuvat voivat ostaa lippuja 15 euron hintaan ja muualta tulevat 20 euron hintaan.

”Tehdään tästä Jyväskylään kaiken kansan hiihtotapahtuma”

Halusimme tietää myös, mitä tapahtuma antaa katsojille ja miksi sitä kannattaa lähteä seuraamaan. Esille nousee tunnelma sekä mahdollisuus jännittää kilpailijoiden puolesta myös älylaitteiden avulla, joilta voi seurata, kuka kilpailija on milloinkin ohittanut tietyn väliaikapisteen. Nurmi kertoo myös, että tapahtuman seuraaminen sisältää sen riskin, että ensi vuonna tekeekin mieli laittaa itse lappu rintaan ja lähteä kokeilemaan tapahtumaan osallistumista!

Kun kyseessä on näinkin iso hiihtotapahtuma, halusimme kuulla, millaisia asioita katsojan kannattaa ottaa huomioon lähtiessään seuraamaan tapahtumaa ja millaisia käytännön vinkkejä Nurmella on antaa.
”Rauhallista liikkumista silloin, kun ollaan auton kanssa liikkeellä. Voi olla joissakin paikoissa ruuhkaa parkkipaikoilla”, Nurmi kertoo. ”Kannustaminen on myös todella tärkeä juttu osallistujille, voi ottaa vaikka mukaan kattilan kansia ja muuta kilistintä.”

Mitähän terveisiä Nurmi haluaisi vielä loppuun lähettää tapahtumasta kiinnostuneille?
”Tehdään tästä Jyväskylään kaiken kansan hiihtotapahtuma, rohkeasti vaan mukaan!”
Nurmi vinkkaa, että kaikkien kannattaa kokeilla Jyväskylä Ski Marathonia ainakin kerran ja kertoo myös, että maratonista suoriutumista helpottaa, kun hiihtää matkan huoltopiste kerrallaan.

”Toivotan kaikki tervetulleeksi tapahtumaan, joko osallistujana tai katselijana.”
Mikäli kiinnostus tapahtumaa kohtaan heräsi ja osallistumaan haluaisi päästä jo ennen itse tapahtumaa, Nurmi lupaa lisäksi, että kaikille halukkaille löytyy tekemistä vapaaehtoistyön merkeissä.

 

Ei kommentteja "Jyväskylä Ski Marathon tarjoaa elämyksiä hiihtäjille ja katsojille"

Kommentoi "Jyväskylä Ski Marathon tarjoaa elämyksiä hiihtäjille ja katsojille"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 
 

Uusimmat blogikirjoitukset

BLOGIARKISTO