Koko kansan Jyväskylä Ski Marathon

tiistaina 5.3.2019 : Visit Jyväskylä

Lauantaina 9.3. Jyväskylässä koetaan varsinaista hiihdon hurmaa, kun yli 1000 hiihtäjää starttaa matkaan massahiihtotapahtuma Jyväskylä Ski Marathonin käynnistyessä. Aiemmin Neljän Vuoren Hiihtona tunnettu kilpailu hiihdetään uudistetulla reitillä ja se kuuluu nyt kansainväliseen Euroloppet-sarjaan. Kansainvälisyys näkyy myös Ski Marathonin osallistujalistassa: hiihtäjiä on ilmoittautunut mukaan kahdeksasta maasta. Jyväskylä Ski Marathon on oikea koko kansan hiihtotapahtuma, josta löytyy sopiva sarja ja matka eri-ikäisille ja -kuntoisille hiihtäjille. Kilpahiihtäjille Jyväskylän vaihtelevat maastot ja reitin latuprofiili tarjoavat haastetta ja kuntohiihtäjille mukavia kokemuksia. Matkaksi kilpailussa voi valita 30 tai 50 kilometrin reitin.

Yksi 50 kilometrin kisaan lähtijöistä on jyväskyläläinen 76-vuotias Aulis Pihlajasaari, jolle hiihto on ollut vuosikymmeniä lähellä sydäntä. 1970- ja 80-luvuilla Pihlajasaari valmensi nuoria Jyväskylän hiihtoseurassa aina SM-mitaleille saakka. Myös Pihlajasaaren omat pojat hiihtivät, joten laji oli vahvasti läsnä koko perheen elämässä.

Aulis Pihlajasaari

Aulis Pihlajasaari, kuva: Riikka Kaakkurivaara 

 Eläkkeelle jäätyään Pihlajasaari kiinnostui itsekin kilpailemisesta, ja tähän mennessä Finlandia-maratoneja, Pogostan Hiihtoja ja muita pitkän matkan kilpailuja on ehtinyt kertyä plakkariin melkoinen määrä. Menestystäkin laduilla on tullut: viime vuonna Pihlajasaari pääsi nousemaan SM-kisojen palkintopallille napattuaan pronssia 75-vuotiaiden sarjassa. Saavutukset hiihtokilpailuissa eivät ole syntyneet itsestään, vaan vaatineet kovaa harjoittelua niin kesällä kuin talvella.

50 kilometrin hiihtokisa ja illalla tansseihin

Ski Marathonille Aulis Pihlajasaari lähtee vähän löysemmällä otteella, sillä viime kauden päätteeksi tapahtunut loukkaantuminen on verottanut mahdollisuuksia kisaan valmistautumiseen. Vaikka hän ei kilpailekaan tällä kertaa niin totisesti kuin aiemmin, pelkästään ”lintuja katselemaan ja luonnosta nauttimaan” hän ei kuitenkaan ladulle lähde. Pihlajasaarella on suunnitelmissa hiihtää kisamatka 10-15 minuuttia tavanomaista hitaammin.

Kokeneena hiihtäjänä Pihlajasaari tietää jo valmiiksi kipukohtansa Ski Marathon -reitillä: 10 kilometriä ennen Laukaan Peurungassa häämöttävää maalia hiihto tuntuu raskaimmalta. Kun hiihtäjiä kilpailussa on paljon, aika ladulla kuluu kuitenkin nopeasti. Kisan jälkeiset suunnitelmat Pihlajasaarella ovat jo selvät. Maalissa odottavat palautumisjuoma ja vaimo, jonka kanssa hän jää kylpylähotelliin yöksi. Ilta sujuu mukavasti syömisen ja uimisen merkeissä.

”Ja kyllä minä illan tansseihin aion palautua ja mennä katsomaan Reino Nordinia Peurunka Areenalle”, Pihlajasaari valottaa kisojen jälkeisen illan kulkua.

Jyväskylä Ski Marathonin järjestäjille ja vapaaehtoisille Pihlajasaari nostaa hattua. Hän uskoo, että Jyväskylä Ski Marathonilla on kaikki ainekset kasvaa vieläkin suuremmaksi hiihtotapahtumaksi ja Euroloppet-sarjaan kuulumisen myötä myös entistä kansainvälisemmäksi.

”Jyväskylässä lumiolosuhteet ovat tähän aikaan vuodesta suotuisat, maastot ovat hienot ja latujen profiili hyvä”, Pihlajasaari summaa Jyväskylä Ski Marathonin kehittymistä siivittäviä tekijöitä.

 

Ei kommentteja "Koko kansan Jyväskylä Ski Marathon"

Kommentoi "Koko kansan Jyväskylä Ski Marathon"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 
 

Uusimmat blogikirjoitukset

BLOGIARKISTO