Henkilö laskettelusukset jalassa Laajavuoren laella.

Talviretkeilyä, laskettelua ja kylmäuintia – Kerttu Pylvänäisen vinkit Jyväskylän ja Keski-Suomen talveen

Modernisti kodikas -tilin Kerttu Pylvänäisen mielestä talvessa on parasta talviurheilu ja ulkoilu, mutta talvipäivää on ihana viettää myös museossa. Lue Kertun vinkit Jyväskylän ja Keski-Suomen talveen.

Jyväskyläläinen Kerttu Pylvänäinen tunnetaan hyväntuulisesta Modernisti kodikas -tilistään ja -blogistaan. Vaikka Kerttu tunnustautuukin kesäihmiseksi, hän kertoo pitävänsä myös talvesta. Visuaalisena ihmisenä talven lumiset maisemat omat lähellä Kertun sydäntä.

”Lumi ja aurinko tuovat tosi paljon energiaa ja henkistä hyvinvointia. Parasta talvessa on ehdottomasti talviurheilu ja ulkoilu. Liikumme koko perhe paljon ulkona”, Kerttu kertoo.

Koronavuosien aikana perhe alkoi kiertää lähiluontopolkuja. Talvella poluilla ei ole talvikunnossapitoa, mutta suosituimmat polut pysyvät retkeilijöiden ansiosta usein talviaikaankin auki. Yksi Kertun suosikkiretkeilykohteita on Muuramen Muuratharju, jossa pystyy myös hiihtämään. Viime talvelta Kertulle on jäänyt mieleen erityisesti retki Hitonhaudalle Laukaaseen.

”Paikka on talvella mieletön, kun upeat jääpuikot koristavat kallion seinämää. Suosittelen paikkaa ehdottomasti muillekin. Se on myös lapsille jännittävä, vähän erilainen retkikohde.”

Kaksi lasta ja aikuinen Hitonhaudalla Laukaassa talvella, kun vesi on jäätynyt jääputoukseksi kallioon.
Kuva: Kerttu Pylvänäinen

Retkiluistelua ja kylmäuintia keskustassa

Yksi Kertun talvisista suosikkikohteista on Jyväskylän keskustassa Lutakon sataman edustalla sijaitseva Jyväsjärvi. Kun pakkanen on paukkunut riittävän pitkään, järven jäälle aurataan retkiluistelurata ja hiihtolatu.

”Joka vuosi pitää käydä kävelemässä, luistelemassa ja hiihtämässä Jyväsjärven jäällä. Aurinkoisena päivänä jäällä on paljon ihmisiä ja nautin katsella, miten paikka kokoaa yhteen iästä, sukupuolesta ja taustasta riippumatta monenlaisia ihmisiä nauttimaan ulkoilusta.”

Satamassa Jyväsjärven rannalla komeilee myös saunaravintola Sataman Viilu, jota avantouintia rakastava Kerttu suosittelee Jyväskylässä vieraileville. Sataman Viilun järvivesialtaassa pääsee uimaan vuoden ympäri, myös talvella.

Keski-Suomessa lasketteluun ja lautailuun on hyvät puitteet, sillä laskettelukeskuksia on useita. Myös Kertun perhe harrastaa laskettelua, ja Laajavuoren ja Riihivuoren rinteet ovat tulleet perheelle tutuksi. Kerttu nauttii erityisesti myös murtomaahiihdosta.

”Suosittelen Ladun majaa, siellä on ladut aina hyvässä kunnossa. Esimerkiksi Hanhiperän lenkki Ladun majalla on suhteellisen tasainen ja lempeä latu.”

 

Koira, jolla lunta kuonon ympärillä.
Kuva: Kerttu Pylvänäinen

Muita vinkkejä talvipäivään Jyväskylässä ja Keski-Suomessa

Aalto2-museokeskus: ”Paljon katseltavaa ja koettavaa, kiva kahvila ja museokaupassa on kiva käydä pyörimässä. Paikka sopii monen ikäisille.”

Ravintola Cielo, Kirkkopuiston Bistro, Figaro: ”Näitä mielelläni suosittelen. Ovat jyväskyläläisiä, omaleimaisia paikkoja.”

Toivolan vanha piha: ”Etenkin joulun aikaan tosi sympaattinen paikka keskellä kaupnkia.”

Revontuli Resort: ”Iglumajoitusta aikuiseen makuun, jos haluaa viettää mukavan vuorokauden tai viikonlopun. Lapin tuntua keskellä Keski-Suomea.”

Tutustu talven lomiin ja elämyksiin Keski-Suomessa