Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella, sijaitseva Struven ketjun mittauspiste on toinen Keski-Suomen Unescon maailmanperintökohteista. Uusi mobiilisovellus ja virtuaalitoteutus tuovat Oravivuoren kokemiseen uuden ulottuvuuden.
Jyväskylän Korpilahdella sijaitsevan Oravivuoren laelle porattiin 1800-luvulla piste, jonka merkitys on kokoaan suurempi. Se on osa Mustaltamereltä aina Pohjoiselle jäämerelle ulottuvaa mittauspisteiden ketjua, jonka avulla mitattiin maapallon muotoa ja kokoa. Nykyisin Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Uusi mobiilisovellus ja Keski-Suomen museossa koettavissa oleva virtuaalitoteutus herättävät Struven ketjun ja Oravivuoren mittauspisteen historian ja tarinan eloon. Sisältöjen inspiraation lähteenä on ollut vahvasti Oravivuoren upea luonto, mutta samalla haluttiin saada myös uutta historiatietoa.
– Meidän tarkoituksenamme ei ollut vain tarinallistaa olemassa olevaa tietoa, vaan projektiin palkattiin mukaan historiantutkija, joka etsi aivan uutta tietoa Struven ketjusta. Tarinaan saatiin mukaan myös paikallisten asukkaiden näkökulmaa, Struve Experience -hankkeen projektipäällikkö Johanna Muhonen taustoittaa.
Sisältöjen luomisessa oli mukana neljä eri taiteenaloja edustavaa taiteilijaa: Minja Revonkorpi, Olga Kolari, Laura Rukola ja Arto Polus. Tarinankerronnassa onkin käytetty taidetta eri muodoissa, esimerkiksi animaatiota, kuvataidetta, musiikkia ja tanssia.
Mobiilisovellus tuo taiteilijan Oravivuorelle lisätyn todellisuuden keinoin
Oravivuoren laelle johdattaa mäkisessä maastossa kiemurteleva, noin kilometrin pituinen polku. Matkaan voi lähteä joko parkkipaikalta tai venepoukamasta. Ylhäälle pystytetystä kolmiomittaustornista aukeaa silmiä hivelevän kauniit maisemat Päijänteelle.
Kun reitin kulkee mobiilisovelluksen kanssa, huomaa, että kyseessä on paljon muutakin kuin upea luontokohde.
– Sovellus on intuitiivinen ja siihen on mielenkiintoista tutustua esimerkiksi yhdessä lasten kanssa. Toteutusta voi hyödyntää myös kulttuuriperintökasvatuksessa.
Luontopolun varrella on yhteensä seitsemän rastia, jotka avautuvat gps-signaalin avulla automaattisesti oikeassa kohdassa ja ovat avattavissa myös manuaalisesti. Rastien sisällöissä on hyödynnetty myös lisättyä todellisuutta.
– Esimerkiksi yhdellä rastilla taiteilija ilmestyy luonnon keskelle mobiililaitteen kautta, Muhonen kuvailee.
Virtuaalitoteutus lennättää kokemaan Oravivuoren yläilmoista
Struven ketjun tarinan ja Oravivuoren luontopolun pääsee kokemaan virtuaalisesti Keski-Suomen museossa, joka on osa uutta Aalto2-museokeskusta.
– Oravivuoren maasto on haastava ja julkiset kulkuyhteydet puuttuvat, joten virtuaalitoteutus on hyvä keino esimerkiksi iäkkäille tai muille erityisryhmille päästä kokemaan Oravivuori. Toisaalta virtuaalitoteutus voi toimia kannustimena lähteä kokemaan paikka myös livenä, Muhonen toteaa.
Virtuaalitoteutuksen tarina ja sisällöt ovat käytännössä samat kuin mobiilisovelluksessa, ja niihin pääsee uppoutumaan joko VR-lasien avulla tai jättimäiseltä screen-kosketusnäytöltä. VR-lasit päässä tuntuu, kuin olisi Oravivuoren luonnon ympäröimänä ja elämyksen huipentaa Oravivuoren katselu yläilmoista.
– Olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että VR-lasien avulla tuntuu aidosti siltä, kuin lentäisit yläilmoissa. Kosketusnäytöltä puolestaan esimerkiksi ryhmät voivat yhdessä tarkastella rasteja, Muhonen kertoo.
Struve Experience -mobiilisovellus on ladattavissa ilmaiseksi Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Virtuaalitoteutus on koettavissa Keski-Suomen museossa (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä).
Mobiilisovellus ja virtuaalitoteutus on toteutettu Struve Experience -hankkeen myötä. 1.9.2021-31.5.2023 toteutetun hankkeen tavoitteena oli elävöittää Oravivuoren luontomatkailua ja kulttuuriperintöä uusien, innovatiivisten virtuaalisisältöjen avulla. Hankkeen rahoittajana toimi opetus- ja kulttuuriministeriö ja kumppaneina Visit Jyväskylä Region, Keski-Suomen museo, Maanmittauslaitos sekä Digi & Game Center.