Ylhäältäpäin otettu kuva valaistusta Reimarin raknnuksesta.

Valon kaupunki Jyväskylä hehkuu upeana läpi pimeän vuodenajan 

Iltahämärässä Jyväskylään saapuvaa tervehtii valo. Kaupungissa on yli sata pysyvää valaistuskohdetta, jotka ilahduttavat matkailijoita ja paikallisia pimeän aikaan. Resurssiviisaassa Valon kaupungissa kiinnitetään huomiota myös energiatehokkuuteen. Lue lisää ja tutustu valaistussuunnittelija Elisa Hillgenin suosikki kohteisiin. 

Pimeän laskeuduttua valo alkaa välkehtiä Jyväskylässä. Kaupungissa on panostettu laadukkaaseen kaupunkivalaistukseen yli 25 vuoden ajan ja pysyviä valaistuskohteita on jo yli sata. 

–Täällä on valaistu esimerkiksi rakennusten julkisivuja ja taideteoksia, toteutettu laadukkaita   puistovalaistuksia ja kaikkea niiden väliltä, Valon kaupunki -koordinaattori ja valaistussuunnittelija  Elisa Hillgen kuvailee. 

Hillgenin mukaan Jyväskylän valaistuissa kohteissa on mielenkiintoista se, että ne ovat keskenään hyvin eri mittakaavaa. Toisaalta on valaistu pieniä detaljeja, toisaalta tehty isoja valaistussuunnitelmia ja valaistu massiivisia kohteita kuten Matti Nykäsen hyppyrimäki ja Kuokkalan vesitorni. 

–Erityisen tunnettuja ovat sillat. Kuokkalan silta, Äijälän silta ja Ylistön silta näkyvät eri suunnista ohikulkumatkalla ja vesiteitse kuljettaessa. Ne ovat meille samalla ominaispiirre: olemme vesistöjen äärellä ja sillat yhdistävät alueita toisiinsa. 

Henkilö istuu laiturilla ja katsoo valaistun Kuokkalan sillan suuntaan.
Kuva: Julia Kivelä

Uusia pysyviä valaistuskohteita Jyväskylässä syntyy lähes vuosittain, näyttävämpiä muutaman vuoden välein. Välillä jotain jää poiskin. Hillgen näkee, että pitkäjänteisellä valaistussuunnittelulla on kaupunki-imagollinen merkitys, jota voidaan hyödyntää myös pimeän ajan matkailuun.

–Vierailijat pistävät merkille, että onpa täällä hienoja kohteita. 

Myös paikallisille valo on tärkeää. 

–Jyväskyläläisten juttu on se, että ollaan Valon kaupunki. Täällä kunnioitetaan siihen liittyvää pitkäjänteistä työtä ja tätä meidän yhteistä ympäristöä joka päivä. 

Pysyvien valaistuskohteiden lisäksi Jyväskylässä ilahduttaa syksyisin rakastettu Valon kaupunki -tapahtuma. Joulun aikaan tunnelmaa tuo Kirkkopuiston Jouluvalomaa. 

Elisa Hillgenin TOP-5 valaistuskohteet Jyväskylässä

Matti Nykäsen hyppyrimäki 

”Nykäsen hyppyrimäki on oma suunnittelukohteeni ja oman urani tärkein kohde. Se sijaitsee näkyvällä paikalla Laajavuoressa, ja sekä lajin että Matin historia on ihmisille tärkeä. Projekti oli valaistusteknisesti opettavainen, kaikilla tavoilla koskettava ja myös mäen korkeuden vuoksi hieno projekti suunnitella.  

Matti Nykäsen hyppyrimäki valaistuna eri värin tummaa taivasta vasten.
Kuva: Helena Kujala

Harjun Neron portaat 

”Mittavan saneerauksen jälkeen Neron portaiden valaistus on taas hyvin lähellä alkuperäistä, vuonna 2003 suunniteltua ideaa. Kohteesta tekee merkittävän Neron portaiden historia, kiviportaat ovat kaunis ja arvokas, suojeltu kohde. Pimeällä portaat tulevat valaistuksen ansiosta vielä paremmin esille.” 

Kankaan alue 

”Uudella Kankaan alueella on pimeän aikaan paljon kaunista valaistusta, myös paljon valaistua julkista taidetta. Paljon mielenkiintoisia pintoja ja rakennusten materiaaleja, jotka tulevat valon kanssa hienosti esiin. Ehdottomasti käymisen arvoinen kohde!” 

Auton renkaista tehty norsu- taideteos, joka on valaistuna.
Kuva: Jiri Halttunen

Kehä Vihreä 

”Kehä Vihreä on poikkeuksellinen, kaupunkia ympäröivä puisto, jossa valaistus on otettu monessa kohtaa huomioon. Kehä Vihreällä on paljon taidetta ja taiteeseen liitettyä valaistusta, kuten taidepenkkejä ja valaistuja taideteoksia. Kehä Vihreä sopii hyvin Jyväskylän henkeen: täällä liikutaan vapaa-ajalla ja työmatkalla, ja Kehä Vihreä on monen läpikulkureitti. Valo kulkee suunnittelussa mukana, kun alue kehittyy.”  

Sillat: Äijälänsalmen silta, Kuokkalan silta ja Ylistön silta 

”Rantaraitin varrella olevien siltojen trio, joissa kaikissa on kaunis valaistus. Kaikki kolme siltaa ovat paljon kuvattuja kohteita ja edustavat hyvin jyväskyläläistä maisemaa.” 

Valaistu silta Jyväskylässä
Kuva: Atacan Ergin

Tutustu Valon kaupungin kohteisiin omatoimisella teemareitillä