Henkilö sup-laudalla talvisessa maisemassa

Vastuullisesti vesillä Tavinsulan kanssa

Tavinsulka tarjoaa monia aktiviteettejä Keski-Suomen vesistöissä sekä kesäisin että talvisin. Yritys haluaa vaalia Suomen vesistöjä:

”Suomen vesistöt ovat kansainvälisesti ainutlaatuinen toimintaympäristö, jonka kokeminen on uniikki elämys kansainvälisille asiakkaille”, sanoo Tavinsulan omistaja Béla Pavelka.

Tavinsulalle myönnettiin Sustainable Travel Finland-merkki loppuvuodesta 2022.

Tavinsulka perustettiin vuonna 1989, jolloin matka alkoi kolmella intiaanikanootilla. Yritys toi tuolloin toiminnallaan kolmannen tähden Jyväskylän leirintäalueelle. Vuosien mittaan varusteet sekä palvelut vähitellen lisääntyivät. Nykyään Tavinsulka tarjoaa asiakkailleen avovesiliikuntaa ja vesistömatkailua. Talvella tarjolla on jää- ja lumipurjehdusta, lumikenkäilyä sekä hiihtoretkiä.

Tavinsulan omistajana vuodesta 2008 lähtien toiminut Béla Pavelka aloitti tiensä edellisen omistajan Sepon renkinä. Alussa Béla opasti vierailijoita vesillä. Hänen toimenkuvaansa kuului myös oma-aloitteinen melontatoiminnan kehitys. Kehitysideat heijastuivat joka puolella; syntyi mm. uusi melontaseura ja väitöskirjan aihe.

Tavinsulka käyttää ”No-trace-behind”-menettelytapaa vähentääkseen ekologista jalanjälkeään. Yrityksen kalusto on korkealaatuista ja näin pitkäkestoista. Kanoottien, kajakkien ja SUP-lautojen tullessa elinkaarensa päähän liiketoimintakäytössä, kierrätetään ne eteenpäin yksityishenkilöiden käyttöön.

Tavinsulka on perustamisestaan asti ollut kestävän ja vastuullisen kehityksen kehittäjä ja edelläkävijä. Laatu, vastuullisuus ja kestävyys näkyvät päivittäisessä työssä. Laatu ei ole tila vaan prosessi, uskotaan Tavinsulalla. Tavinsulka käyttää ”No-trace-behind”-menettelytapaa vähentääkseen ekologista jalanjälkeään. Kalusto on korkealaatuista ja pitkäkestoista. Kanoottien, kajakkien ja SUP-lautojen tullessa elinkaarensa päähän liiketoimintakäytössä, kierrätetään ne eteenpäin yksityishenkilöiden käyttöön.

Erityisryhmille suunniteltujen luonto- ja vesistöaktiviteettien taustalla on halu lisätä matkailun tasa-arvoa ja inklusiivisuutta. Sosiaalinen vastuullisuus näkyy Tavinsulan yhteistyössä erilaisten organisaatioiden ja yhdistysten kanssa. Aina kun mahdollista Tavinsulka suosii paikallisia yhteistyökumppaneita ja työntekijöitä.

Oman toiminnan lisäksi Tavinsulka velvoittaa asiakkaitaan turvalliseen ja ympäristöystävälliseen toimintaan. Tämä koskee välineiden kunnossapitoa, turvallisuuta ja kestävän luontomatkailun kunnioittamista.

Tavinsulka uskoo vahvasti ”jokamiehenvelvollisuuksiin” jokamiehenoikeuksien sijaan. Luontomatkailu ei voi olla massaturismia, sillä luonnolla on rajallinen kantokyky.

Mitä sitten kuuluu Tavinsulan tulevaisuuteen kestävässä matkailussa? Ainakin kansainvälisten asiakkaiden määrän lisääminen vastuullisesti Suomen vesistöluonnossa. Tavinsulka uskoo vahvasti ”jokamiehenvelvollisuuksiin” jokamiehenoikeuksien sijaan. Luontomatkailu ei voi olla massaturismia, sillä luonnolla on rajallinen kantokyky. Toiminnan strategisen kehityksen tavoite on luoda Keitele-Päijänne vesistön (noin 500 km) varrelle useita palvelupisteitä, jotka toimisivat sulavassa yhteistyössä. Siinäpä tavoite, joka toisi myös taloudellista kestävyyttä Keski-Suomen vesistömatkailuun.