KYSYTTÄVÄÄ?

Minun Jyväskyläni on turkoosi pallo

maanantaina 13.7.2020 : Matkailuoppaat

Turkoosi pallo, katutaideteos Jyväskylässä

Kaupunkiopas Minna Korhonen

 

Minun Jyväskyläni on turkoosi pallo

Minusta tuli jyväskyläläinen 25 vuotta sitten päästyäni töihin Kankaan paperitehtaalle. Uudesta kotikaupungista sekä sen kaupunkihistoriasta tuli pian harrastukseni. Kiinnostus Jyväskylään ja sen tarinoihin ohjasi polkuni lopulta kaupunkioppaaksi.

Insinöörinä olen kiinnostunut teollisuuden historiasta, entisaikojen koneratkaisuista ja tekniikan kehityksestä. Teollisuuden historia on myös kaupunkilaisten historiaa.

Jyväskylässä oppaat kertovat tarinoita voimakastahtoisesta patruunasta, joka rakennutti itselleen linnan sekä maalta kaupunkiin työn perässä muuttaneista työläisistä. Työläiselle yhden huoneen omakotitalo tehtaan vuokratontilla oli ehkä linnaakin hienompi, koska se oli oma.

Oppaana esittelen Kankaan aluetta ylpeänä, mutta toki hiukan haikeanakin. Paperinvalmistus on kaupungissa lopetettu, vanhoille punatiilirakennuksille on tullut uudet käyttäjät. Jyväskylän Kangas on nykyään luova ja ekologinen kaupunginosa. Kankaalla näkee tuoretta ajattelua lähiörakentamisessa alueen teollisuushistoriaa unohtamatta.

Minua kiinnostavat myös taiteet. Kaupungin julkiset taideteokset ovat suuri, maksuton taidenäyttely, joka on aina auki. Jyväskylän taidemuseon edessä pihakadulla on kesäisin vaihtuvan taideteoksen paikka. Tämän kesän taideteoksesta tuli välittömästi suosikkini.

Taiteilijoiden Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas teos Local Fellow on halkaisijaltaan kolmemetrinen turkoosi pallo. Pallo on alunperin 1800-luvun lopussa Saksassa valmistettu Kankaan paperitehtaan entinen lumpunkeittokuula. Ja turkoosi on lempivärini! Local Fellow’ssa kiteytyy ihanasti minun Jyväskyläni.

Taiteilijat kuvaavat teostaan: ”Local Fellow on se kaupungin tuttu, jota et tunne henkilökohtaisesti, mutta törmäät häneen usein. Vaikka ette ole koskaan keskustelleet, olette kirjoittaneet yhteisen tarinan. Kanssakulkijat siinä kapeassa kohdassa, jossa pitää päättää väistääkö vastaantulijaa, vai meneekö rohkeasti päin kohtaamista."

Kohdataan rohkeasti Jyväskylässä!

 

Ei kommentteja "Minun Jyväskyläni on turkoosi pallo"

Kommentoi "Minun Jyväskyläni on turkoosi pallo"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta