KYSYTTÄVÄÄ?

Jos metsään haluat mennä nyt

tiistaina 25.7.2017 : Ulla Keituri
Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)

Hyyppäänvuori. Kuva: Ulla Keituri (rajattu versio)

 

Ulos polulle, lähelle ja retkelle...mutta minne? Kynnys lähteä voi olla korkea, jos ei ole varma mihin mennä pienelle päiväretkelle tai vaikkapa yhden yön reissulle. Vaihtoehtoja on monia ja sitä monesti unohtaa, ettei retken tarvitse suuntautua kauas ollakseen elämyksiä täynnä.

Jyväskylän seudulta löytyy monenlaisia kohteita, jotka saavat miettimään, miksi ei ole aikaisemmin täällä käynyt. Lisäksi näissä harvoin on pelkoa eksymisestä polkujen ollessa asianmukaisesti merkitty ja normaali ulkoiluvaatetus riittää hyvin. Olitpa lähdössä yksin, kavereiden tai perheen kanssa, varaa retkeen sopivat eväät mukaan, ruoka maistuu aina paremmalta ulkona.

Ulos metsään lähteminen palkitsee ja se onkin kuin terapiaa hektisen arjen tasapainottamiseen. Olen itse lapsesta asti tykännyt luonnossa liikkumisesta ja sen tuomasta hyvänolon tunteesta. Maisemavalokuvauksen myötä mukaan tuli retkeily kuin puskista ja sillä tiellä edelleen ollaan. Tässä reippaan vuoden aikana tullut koluttua paljon kaikenlaisia paikkoja lähialueelta ja haluaisin esitellä henkilökohtaisia suosikkejani, jotka jo monille ainakin nimeltään ovat tuttuja.

Hyyppäänvuori

Minulta usein kysytään missä paikassa Jyväskylän seudulla on parhaat näkymät ja tämä kohde tulee heti ensimmäisenä mieleen. Hyyppäänvuoresta on muodostunut yksi vakiopaikoistani, sillä helppo kulku ja upea näköala saavat palaamaan aina uudelleen.

Vuoren laelle kulkee parikin eri polkua ja matkalle mahtuu myös luolia, jotka ovat tutkimisen arvoisia. Myönnän tosin, että luolat ovat itseltä jääneet vain vilkaisulle maisemien kuvauksen ollessa retkien pääroolissa. Matka huipulle on kohtuullisen lyhyt ja nopeasti polun noustessa alkaa hahmottua kuinka pitkälle täältä näkeekään. Päältä avautuvat maisemat Lievestuoreenjärven yli, paikka on loistossaan etenkin auringonlaskun aikaan valon värjätessä maiseman hennon punaiseksi. Jyrkällä kallionreunalla istuessa ei voi muuta kuin nauttia hetkestä.

Eväitä mukaan ottaessa kannattaa huomioida ettei vuoren laella ole nuotiopaikkaa, mutta tämähän ei mikään este ole pienelle piknikille vuorella.

Nyrölän luontopolku

Yksi suosituimmista poluista löytyy Nyrölästä ja pituutta on vain vaatimattomat 3,6km. Oiva paikka lähteä retkelle vaikkapa lapsen kanssa. Ihmiset ovat löytäneet paikan hyvin ja kesällä poluilla onkin paljon porukkaa liikenteessä. Kauniit ja vaihtelevat metsämaisemat, suon yli vievät pitkospuut ja laavusaaren vetolautta luovat ihan omanlaisensa tunnelman. Saarella olevalla laavulla on kesäisin laituri, joten uintireissuun kannattaa myös varautua. Ennen saarta löytyy suon kupeesta laavu ja saarella tosiaan kaksi lisää, joten tilan puutetta ei ainakaan pääse tulemaan.

Vinkkinä! Jos haluaa ihmetellä tähtitaivasta tulen loimutessa nuotiolla niin tämä on se paikka mihin kannattaa mennä, kaupungin ja lähikylien valot eivät täällä niin pahasti valaise öistä taivasta ja revontuliakin syksy/talviöinä täällä todistettu. Tähän ajankohtaan saa yleensä nauttia myös omasta rauhasta poluilla, kun ruuhkapiikki osuu kesäajalle.

Mäyrävuori ja Jääskelän luontopolku

Viime keväänä alkanut retkeilyinnostus alkoi yöpymisellä Jääskelän alueella. Ystävien kanssa kuljettu kiemurteleva polku vei satumaisen kuusimetsän läpi pitkospuille, josta kosteikoiden yli noustiin kallioille Päijänteen pilkahdellessa näkyviin. Paljon erilaista maastoa mahtuu yhden polun varrelle. Alueen nähtävyyksiin kuuluu myös Villa Jääskelän lähettyvillä oleva kuusi, joka on yksi Suomen suurimmista. Nämä kaikki kuitenkin jäävät taka-alalle kun mietin alueen parhainta kohtaa, Mäyrävuorta.

Mäyrävuoresta kuvia nähtyäni halusin heti päästä kohdetta katsomaan, siellä olenkin useamman kerran yötä viettänyt sen jälkeen. Sijainti ennen luontopolun alkua, vähän syrjässä, mikä sinänsä harmi kun miettii mitkä näköalat sieltä avautuvat. Polun alku oli hieman hankala löytää ja siellä ei tarkempia merkintöjä ole kylttiä lukuun ottamatta, mutta kartasta reitin katsomalla selviää hyvin. Ylhäällä näkymä Päijänteelle jyrkän kallion kielekkeiltä puiden lomasta ja pari kohtaa mistä maisema avautuu kauniisti.

Kanavuoren luontopolku

Ei uskoisi näin läheltä kaupunkia löytyvän tällaista paikkaa! Näkymä pitkälle Jyväskylän, Vaajakosken ja vähän Leppävedenkin suuntaan, jylhä kallioinen maasto luolineen, jyrkänteineen ja monine polkuineen. Ihan kuin olisit lähtenyt pidemmälle metsään, vaikka asutus vain kivenheiton päässä. Kanavuori on mukava paikka mennä auringonlaskua katselemaan kavereiden kanssa tai muuten vaan vehreitä kiemurtelevia polkuja kulkemaan. Onpa täällä yksi yö tullut telttaillenkin vietettyä ja yksi utelias lenkkeilijä hieman touhua ihmetteli kauempaa, mutta muuten sain olla ihan keskenään.

Kanavuorella kannattaa käydä kääntymässä etenkin syksyn ruska-aikaan, silloin pääsee täysillä ihailemaan Jyväskylän metsien väriloistoa aitiopaikalta. Loppukesästä taasen saat kerättyä samalla reissulla mustikoita mukaan kyytipojaksi.

 

Mainitut paikat löytyvät Visit Jyväskylän sivuilta Jyväskylän ja Laukaan luontopolkujen alta. Siellä myös monia muita kiinnostavia kohteita!

Mukavia retkihetkiä toivottaen,
Ulla

 
Blog categories:Retkeily ja luonto

Ei kommentteja "Jos metsään haluat mennä nyt"

Kommentoi "Jos metsään haluat mennä nyt"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta