KYSYTTÄVÄÄ?

Lapsen kanssa retkeillen

tiistaina 8.8.2017 : Ulla Keituri
Aamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla KeituriAamuja. Kuva: Ulla Keituri

Aamuja. Kuva: Ulla Keituri

 

Äidin hurahtaessa retkeilyyn on seurauksena jälkikasvun ehdollistaminen ulkoilmaan. Siihen tosin ei paljoa vaadita, jos pienestä asti on metsissä mukana kuljettu. Lapsen kanssa retkeillessä tulee esiin aivan toinen maailma, kun seuraa pienen ihmisen touhuja ja ihmetystä luonnon keskellä. Huolellisella valmistautumisella, positiivisella asenteella ja kiireettömällä etenemisellä jää yhteisestä reissusta molemmille hyvä mieli pitkäksi aikaa.

Lapsen ottaminen mukaan retkelle on hankalaa vain, jos itse siitä sellaisen asian teet. Kannattaa aloittaa ensin tutuista paikoista lähiseudulla ja pitää ne pieninä päiväreissuina. Kokemuksen karttuessa tulevat mukaan yön yli retket ja pidemmät polut.
Varaa matkaan puolet enemmän aikaa mitä normaalisti menisi ja varaudu siihen, ettei suunniteltu aikataulu pidä paikkaansa. Reppuun mukaan eväät taukoa varten ja etenkin pikkupurtavaa matkalle, koska ethän sinäkään ole oma itsesi, jos olet nälkäinen.
Valitse retkeen sopiva varustus ja vaatetus pitäen mielessä, että lapsen kanssa voi sattua ja tapahtua eli pieni ensiapulaukku ja varavaatetta ehdottomasti mukaan. Oma lelu voi olla mieluinen retkikaveri lapselle ja tuoda turvan tuntua etenkin yön yli kestävillä retkillä.

Tyttäreni on pienestä lähtien viettänyt aikaa kanssani metsässä eri aktiviteeteissa. Alkuun mukana kuljettiin kantorepussa ja myöhemmin omin jaloin käveltiin polkuja pikkuhiljaa pidentäen matkaa. Jossain vaiheessa mukaan tuli retkeilyharrastuksen myötä yön yli reissut ja tästä onkin muodostunut sellainen äidin ja tyttären oma juttu, ei tarvitse tätä neitiä erikseen houkutella lähtemään ulos metsään. Pettymys on kova, jos käydään "vain" nuotiolla istuskelemassa eikä jäädäkään yöksi.

Vähän yli vuoden aikana meille on kertynyt monenmoisia retkiä eri maisemissa ja useampia teltassa tai laavulla vietettyjä öitä, monesti vain kaksin ja toisinaan ystäviä seurana. Aina yhtä iloinen lapsi lähtee retkille mukaan. On varattava aimo annos kärsivällisyyttä ja tilannetajua mukaan sillä niillä pärjää pitkälle, jos kaikki ei sujuisikaan suunnitellusti tai kiukku tulee kesken matkan. Ensimmäisten retkien jännitys taisi olla enemmän äidin ongelma, tyttöhän meni telttaan heti pystytyksen jälkeen kömpien makuupussiin ja halusi jo nukkumaan.

Vinkkinä lapsen kanssa mukavaan päiväreissuun tai yön yli retkeen voisin antaa Jyväskylän seudulta Kirkkoniemen Laukaassa. Siirtymä autolta paikan päälle lyhyt ja matkaan mahtuu pieni silta joen yli. Polku kiemurtelee kauniin kangasmetsän läpi niemen kärkeen, jossa sijaitsee hiekkaranta, laavu ja pari nuotiopaikkaa. Siellä vietimme tyttären synttäreitä koleana vappuna hänen tämän vuoden ensimmäisen telttareissun merkeissä, olihan sitä koko talvi jo odotettukin!

 

Retkiterveisin, Ulla

 
Blog categories:Lapsiperheet Retkeily ja luonto

Ei kommentteja "Lapsen kanssa retkeillen"

Kommentoi "Lapsen kanssa retkeillen"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta