KYSYTTÄVÄÄ?

Näillä vinkeillä otat parempia reissukuvia

perjantaina 16.2.2018 : Jussi Judin
Päijänne, kuva: Jussi JudinPäijänne, kuva: Jussi JudinPäijänne, kuva: Jussi JudinPäijänne, kuva: Jussi JudinPäijänne, kuva: Jussi JudinPäijänne, kuva: Jussi Judin

Päijänne, kuva: Jussi Judin

Tänä päivänä melkein jokainen meistä kantaa mukanaan jonkinlaista kameraa. Kamera tallentaa meidän arkisia askareita, siinä missä ikuistaa lomamatkojen tai muiden reissujen muistot. Voisikin sanoa, että kun kerromme kuulumisia tai muita tarinoitamme, niin kerromme ne yhä useammin kuvin. Kuvaamme paljon, mutta samalla myös vaadimme jatkuvasti eteemme tulevilta kuvilta paljon enemmän.
Voimakkaat kuvat erottuvat joukosta ja vievät viestiä perille. Monesti valokuvassakin toimii samanlaiset asiat kuin muillakin elämän osa-alueilla: vähemmän voikin olla enemmän. Tässä muutama vinkki joilla otat parempia kuvia kameralla kuin kameralla.

Tausta

Pidä taustasi hillittynä. Katsele ympärillesi ja valitse sellainen tausta, joista kohteesi erottuu. Hyvä tausta, jopa korostaa kohdetta ja tällöin tarinasi saa lisää voimaa.

Etuala

Vaikka näköalat tai auringonlaskut näyttäisivät kuinka hyviltä, jäävät ne usein valokuvissa hieman latteiksi. Tämä johtuu usein siitä, ettei valokuvissa syvyyden tunne välity samalla tavalla kuin itse näköalapaikalla seistessä. Vahvistat maisemien tehoa, kun pakitat pari askelta ja kuvaat myös maisemaan johdattelevan etualan kuvaan. Näin luot syvyyden tunnetta myös valokuvaan ja valokuvastasi tulee hetkessä parempi maisemakuva.

Symmetria

Asioita jotka vahvistavat valokuvan tehoa on monia, mutta niin on myös symmetrisyys. Hieman sivusta ja vinoon kuvattu vaikuttaa usein hieman lattealta, eikä valokuvasta tule niin kiinnostava. Mutta kun siirryt suoraan kohteen eteen linjat ovat suorassa ja symmetriassa, kokee myös koko valokuva melkoisen ryhtiliikkeen.

Linjat

Linjoja voi symmetrian lisäksi korostaa muullakin tavalla. Pelkistä kuvaasi voimakkaiden linjojen avulla ja katse löytää luonnollisesti kuvasta paikkansa. Luonnollisia vahvoja linjoja voivat olla vaikkapa metsässä kiemurtelevat polut tai tavalliset tiet.

Jalusta / tuki

Yksi tärkeistä asioista on myös se, ettei kuva ole heilahtanut suttuiseksi. Joskus tämä voi toimia mukavana tehokeinona, mutta mikäli se ei ole tarkoitus, niin on hyvä pyrkiä ottamaan heilahtamattomia kuvia. Tässä yksinkertainenkin jalusta voi tehdä isoja asioita ja luovuutta voi käyttää loputtomasti sopivan tuen löytämiseksi. Näin otat näyttäviä kuvia etenkin öisin, kuvasi ovat teräviä ja miellyttävämpiä katsella.

Loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin vain valokuva. Se ei ole sen vakavampi asia. Menkää siis ja kuvatkaa juuri sillä tavalla, mikä tuntuu itsestä parhaalle. Kehoitan kuitenkin miettimään hetken ennen napin painallusta, mikä kuvassa on sen tarina ja mitä sillä haluaa kertoa!

 

 
Blog categories:Retkeily ja luonto

Ei kommentteja "Näillä vinkeillä otat parempia reissukuvia"

Kommentoi "Näillä vinkeillä otat parempia reissukuvia"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta