KYSYTTÄVÄÄ?

Mitä saat tehdä jokamiehenoikeuksin? Mikä on kiellettyä? Jokamiehenoikeudet lyhyesti

perjantaina 1.2.2019 : Heikki Sulander
Kuva: Heikki SulanderKuva: Heikki SulanderKuva: Heikki SulanderKuva: Heikki SulanderKuva: Heikki Sulander

Kuva: Heikki Sulander

Suomen jokamiehenoikeuksien järjestelmä on saanut kiitosta myös kansainvälisesti. Jokamiehenoikeudet varmistavat, että kaikki suomalaiset saavat ulkoilla ja nauttia luonnosta helposti ja maksuttomasti, koska harvalla meistä on omaa maata retkeilyreitiksi asti. Jokamiehenoikeudet ovat siis tärkeä osa retkeilyharrastusta!

Tästä artikkelista saat lyhyet ohjeet jokamiehenoikeuksien käyttöön. Linkki useimmin kysyttyihin kysymyksiin löytyy myös artikkelin lopusta.

Suomen Latu, Suomen suurin ulkoilualan järjestö, on syksyllä 2018 aloittanut kampanjan viedäkseen suomalaiset jokamiehenoikeudet Unescon elävän kulttuuriperinnön listalle.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana: jokamiehenoikeudet eivät ole yhtenäinen laki. Ne muodostuvat noin 30 erilaisesta laista, joissa oikeuksia luonnon käyttöön annetaan ja rajataan: rikoslaki, pelastuslaki, kalastuslaki tai vesiliikennelaki. Esimerkkinä tästä maastoliikennelaki, joka kieltää ajamasta moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa tai jätelaki, joka kieltää roskaamisen. Näiden lakien perusteella voidaan siis määrätä myös rangaistuksia, jotka on eritelty jokaisessa laissa erikseen ja siksi mahdollisia rangaistuksia ei yleensä luetella jokamiehenoikeuksien yhteydessä.

Jokamiehenoikeudet ovat hieno asia ja mahdollistavat monenlaisen ulkoilun laajoilla alueilla. Niihin liittyy kuitenkin myös velvollisuuksia, kuten omien roskien tuominen pois maastosta ja pihapiirien kunnioittaminen. Käytäthän siis jokamiehenoikeuksia muut osapuolet huomioiden!


Jokamiehenoikeuksien poikkeukset

Luonnonsuojelualueilla, kansallispuistoissa, luonnonpuistoissa ja erämaa-alueilla on omat sääntönsä, jotka eroavat hieman muualla käytössä olevista jokamiehenoikeuksista. Näistä saat lisätietoa kunkin kohteen omilta nettisivuilta, esimerkiksi kansallispuistoista Metsähallituksen luontopalveluiden sivustolta luontoon.fi.

Jokamiehenoikeuksien käyttö ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä.
Jokamiehenoikeudet eivät koske piha-alueita, viljelyksiä ja muita erityiseen käyttöön otettuja alueita. Niillä ei saa liikkua jokamiehenoikeuksin.

Viranomaisilla, kuten puolustusvoimilla ja Metsähallituksella, on oikeus rajoittaa jokamiehenoikeuksin liikkumista.


Mitä voin tehdä jokamiehenoikeuksiin perustuen?

Saat

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
 •  oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
 •  poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä
 • kulkea vesistössä ja jäällä


Mitä en voi tehdä jokamiehenoikeuksiin perustuen?

Et saa

 • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • kaataa tai vahingoittaa puita
 • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • häiritä kotirauhaa
 • roskata
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Tämän artikkelin jokamiehenoikeuksista kokosi teille Rinkkaputki-blogi. Iloista retkeilysyksyä!

Lisätietoa:

Ympäristöministeriön esitteet jokamiehenoikeuksista (myös ruotsin, englannin ja venäjän kielillä): http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Julkaisut/Esitteet/Jokamiehenoikeudet_esite(4450)

Ympäristöministeriö, useimmin kysytyt kysymykset: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Usein_kysytyt_kysymykset_jokamiehenoikeu(17111)

Lähteet:

Ympäristöministeriö, jokamiehenoikeudet: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Jokamiehenoikeudet(16989)

Suomen Latu, Jokamiehenoikeudet Unescon listalle: https://www.suomenlatu.fi/vaikuta/tietoa-ulkoilusta/jokamiehenoikeudet-unescon-listalle.html

 
Blog categories:Retkeily ja luonto

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta