KYSYTTÄVÄÄ?

5+1 Jyväskylän parasta hiihtopaikkaa

perjantaina 15.3.2019 : Antti Huttunen
Kuva: Antti Huttunen Kuva: Antti Huttunen Kuva: Antti Huttunen Kuva: Antti Huttunen Kuva: Antti Huttunen

Kuva: Antti Huttunen

Minulla on ollut viime vuodet tapana pitää suksia mukana talvisilla työreissuilla. Päivän ohjelma on hauska päättää ladulla, kunto kohenee samalla kun pää nollautuu. Siksipä hyvin monenlaiset ladut ovat tulleet tutuiksi ja talviurheilukaupunkina profiloitunut Jyväskylä on tässä suhteessa ollut korkeisiin odotuksiinkin nähden positiivinen yllätys.

Hiihtokärpäsen purema on parantumaton oireyhtymä, jonka kuvaan kuuluu kunnon kohetessa pidentyvät lenkit. Siihenpä liittyy Jyväskylän latuverkoston paras piirre. Liikuntapuistoja löytyy eripuolilta kaupunkia. Yhdysladut kytkevät ne toisiinsa kattavaksi verkostoksi, jossa onnistuu vaativampikin laturetki ja matkahiihto, ilman, että samoja maisemia joutuu katselemaan kahdesti. Kaikkiaan Jyväskylän 15 liikuntapuistosta lähtee yli 150 kilometrin latuverkosto ja näiden lisäksi jäätilanteen mukaan jäälatuja 140 km.

Laajavuori

Laajavuoren tietävät kaikki, vähintään hyppyrimäen, laskettelurinteet ja kylpylän, mutta monelle on tuttu myös samoissa maisemissa kiertävä latuverkosto, josta löytyy sopiva ura kaiken tasoisille hiihtäjille. Nautittavana on korkeuseroja ja havumetsän tunnelmaa. Vuorenlenkki on keskivaikea, viiden kilometrin taival, Lammenlenkki taas 1,8 -kilometrinen lapsille sopiva helppo latu. Pidempää, mutta leppoisaa kuntoilua etsiville on teemaan sopivasti nimetty kahdeksan kilometrin Kuntolatu oikea valinta.

 Ladun maja

Toinen hyvä lähtöpaikka hiihtolenkille on Ladun majan seutu. Taka-Keljosta Kolmisoppisen rannalta liikkeelle lähdetään suurten kuusten juurelta ja metsäisyys luonnehtii latuja muutoinkin, hiihtäessä ei uskoisi olevansa aivan kaupungin kupeessa. Majan 10 ja Majan 20 ovat perinteisen hiihtäjälle tarkoitettuja metsälatuja. Vapaan hiihtäjien taipaleena on taas Kolmisoppinen ja siitä edelleen Mustalammelle. Vitosen lisää saa pistäytymällä Kotalammella.

Halssilan hiihtomaa

Halssilan hiihtomaasta löytyy neljän, kuuden ja yhdeksän kilometrin helpot ja valaistut ladut niin perinteisen kuin vapaan hiihtämiseen. Halssilasta löytyy myös laavuja kaksin kappalein taukopaikoiksi. Jos tuntuu, että ne on nopeasti hiihdetty, niin niihin kytkeytyy jopa kaupungin eteläpuolta kattavampi verkosto, josta löytyy lykittävää useammallekin illalle.

Savonmäen ulkoilualue

Savonmäen ulkoilualueen laduista löytyy vaihtoehto, jos haluaa valita pidemmän ja keskivaikean vaihtoehdon. Korkeuseroja tarjoavia latuja löytyy kolmesta kilometristä aina kympin lenkkiin.

Halssila, Heikki Sulander

 
Ladut kiertävät Savonmäen alarinteessä, eli Jyväskylään saapuessa näkyvää Kanavuorta korkeamman Savonmäen laelle ei tarvitse hiihtää.


Metsoreitti

Jos haaveissa on pitkä, koko päivän hiihto tai yli yön laturetki joko lakanoissa tai maastossa yöpyen, on Metsoreitti ehdoton valinta. Reitti yhdistää Jyväskylän ja Laukaan ulkoilureitit toisiinsa. Talvisin se palvelee hiihtäjiä valaistuna latuna. Metsoreitille pääsee Halssilan hiihtomaasta Ampujien majan kautta. Reitille löytyy yhdyslatu myös Touruvuorelta.

Muut helmet
Laajempien kokonaisuuksien lisäksi Jyväskylästä löytyy muutama paikallinen ladusto, jotka ovat mukavaa vaihtelua tai helposti saavutettava vaihtoehto, jos lähistöllä sattuu olemaan. Touruvuorelta löytyy kolme eri mittaista lenkkiä. Hieman pienemmät erilliset lenkit löytyvät Sippulanniemestä ja Keljonkankaalta.

 
Blog categories:Retkeily ja luonto Urheilu

Ei kommentteja "5+1 Jyväskylän parasta hiihtopaikkaa"

Kommentoi "5+1 Jyväskylän parasta hiihtopaikkaa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta