KYSYTTÄVÄÄ?

Marjastus Jyväskylässä

torstaina 14.3.2019 : Ulla Keituri
kuva: Ulla Keituri kuva: Ulla Keituri kuva: Ulla Keituri kuva: Ulla Keituri kuva: Ulla Keituri kuva: Ulla Keituri kuva: Ulla Keituri

kuva: Ulla Keituri

Suomen luonnossa kasvavien marjojen poiminta on rentouttava harrastus ja mukavaa hyötyliikuntaa. Kesän ja syksyn aikana metsä tarjoilee antimiaan parhaalla tavalla. Pohjoisen marjat ovatkin aikamoista superruokaa, joilla on lukuisat terveyshyödyt.

Jyväskylän seudun metsistä varminten löytyvät marjoista mustikat, puolukat ja vadelmat. Heinä - elokuun tietämillä alkavat mustikat ja vadelmat olla kypsiä kerättäviksi, puolukkaa taasen kerätään elo-syyskuun tietämillä.

Mustikoita kannattaa lähteä etsimään varjoisista seka- ja havumetsistä. Vadelmat taasen viihtyvät hakkuualueiden, ojien ja peltojen vierustoilla ja pienten metsäautoteiden varsilla. Runsassatoinen puolukka kasvaa kuivilla paikoilla, usein valoinen kangasmetsä on otollisin kasvupaikkana puolukalle.
Jyväskylässä metsän ollessa lähellä kaupunkia löytyy keräyspaikkoja metsäisten kulkuyhteyksien varsilta. Lenkki- tai luontopolulta voi helposti poiketa syvemmälle metsään marja-apajan löytämiseksi, mutta parhaat paikat kuitenkin monesti löytyvät metsäalueilta kaupungin ulkopuolella. Marjastajan kannattaa muistaa, ettei kerää marjoja heti tien lähettyviltä, koirien ulkoilutuspolkujen vierustoilta tai teollisuuslaitosten lähiympäristöstä.
Vinkkinä helpoista keruupaikoista ovat muun muassa Halssilan hiihtomaan ympäristön metsät ja mutkittelevat polut, siellä törmää näihin kaikkiin marjoihin ja Kanavuoren luontopolulla poiketessa kerää mustikoita maisemankatselun sivussa mukavasti.

Metsään lähtiessä kannattaa varustautua hyvällä keräysastialla, saappailla, hyttysmyrkyllä ja asianmukaisella vaatetuksella. Eväät kannattaa pakata reppuun niin metsässä viihtyy tovin pidempäänkin. Kartasta ja kompassista tai GPS-laitteesta on hyötyä, jos tulee lähdettyä syvemmälle metsään, silloin on myös syytä omata riittävät suunnistustaidot. Marjojen käsin kerääminen on hitaampaa, mutta perkaaminen helpottuu jälkeenpäin. Poimurilla keräys luonnistuu nopeammin varpuja kääntelemällä ja poimimalla marjat talteen, älä kuitenkaan revi poimurilla varpua rikki, näin varmistat seuraavanakin vuotena sadon.

Kenen luvalla metsään?

Jokamiehen oikeudet turvaavat kaikille halukkaille marjojen vapaan keräämisen metsästä, Suomessa luonto on meidän jokaisen käytettävissä. Pihapiiriin ei kuitenkaan ole luvallista mennä ja suojelualueissa on poikkeuksia. Luonnonpuistoissa marjastus kiellettyä.

Jokamiehenoikeudella saat:

-liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä
-oleskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua
-poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja sekä onkia ja pilkkiä

Jokamiehenoikeudella et saa:

-haitata maanomistajan maankäyttöä, kulkea pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla
-kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta
-ottaa sammalta tai jäkälää
-tehdä avotulta toisen maalle
-roskata ympäristöä
-häiritä eläimiä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia

 
Blog categories:Retkeily ja luonto

Ei kommentteja "Marjastus Jyväskylässä"

Kommentoi "Marjastus Jyväskylässä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta