Muuratsalo experimental house (1952–54)

Kuvat: Tero Takalo-Eskola

Kuvat: Tero Takalo-Eskola

Kuvat: Tero Takalo-Eskola

Add this destination to my travel plan

Photos: Tero Takalo-Eskola

Alvar Aalto’s summer residence – also known as Muuratsalo Experimental House – is located on an island five kilometres from Säynätsalo Town Hall. Its courtyard is enclosed by two residential wings and a brick wall. In the south, the brick wall has an opening with a view of Lake Päijänne. The guest room wing and woodshed are located behind the main building, in line with a slope of rock. When designing Muuratsalo Experimental House, Aalto experimented with various materials, techniques, forms and dimensions. He also intended to try solar heating.

Closed during the winter season. Entrance to the area is only permitted in the company of a guide.

Please buy the tickets well in advance from https://www.alvaraalto.fi/en/location/muuratsalo-experimental-house/ or by contacting the Alvar Aalto Museum, tel. 040 135 6210 or e-mail: museum(at)alvaraalto.fi.  

Source: Alvar Aalto Museum

Contact information

Melalammentie
40900 Säynätsalo
tel. +358 40 135 6210
 

Map

Contact information

The symbols indicate the distance from Kompassiaukio (Compass Square) in the centre of Jyväskylä. (Source: Google Maps)
29 min

Melalammentie
40900 Säynätsalo
tel. +358 40 135 6210