KYSYTTÄVÄÄ?

Ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista Jyväskylän seudulla

Hallitus on päättänyt, että koronarajoituksista luovutaan asteittain 1. kesäkuuta alkaen. Asteittaisen rajoitusten purkamisen tavoitteena on jatkossa estää epidemian leviämistä siten, että se haittaa vähäisesti ihmisiä, yhteiskuntaa, yrityksiä ja perusoikeuksien toteutumista. Jatkuvasti muuttuva tilanne kuitenkin saattaa hämmentää, joten selvennykseksi ja matkustamisen helpottamiseksi kokoamme tänne yleisiä linjauksia rajoitusten purkamisesta ja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. 

Päivitetty viimeksi torstaina 25.6. klo 12. 

 

Kokoontuminen

On suositeltavaa noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeita. Yli 500 henkilön yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä vielä 31.7. saakka. Mikäli ulkotiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa on mahdollista käyttää yleisölle tarkoitettuja rajattavissa olevia alueita, eli esimerkiksi turvaetäisyydet ovat toteutettavissa, on yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia mahdollista järjestää 1.7. alkaen. 

Enintään 50 henkilön sisä- sekä ulkotiloissa järjestettävät kokoukset ja/tai yleisötilaisuudet ovat sallittuja. 50–500 henkilön kokoukset ja/tai yleisötilaisuudet on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa. 

1.8. alkaen on mahdollista sallia yli 500 henkilön tilaisuudet sekä ulko- että sisätiloissa, mikäli epidemiatilanne ei pahene. Asiasta tarkemmat päätökset tulevat heinäkuun aikana.

Yleisötilaisuuksia ja kokouksia eivät ole mm. oleskelu julkisilla paikoilla tai asiointi kaupassa. 

Lasten ja nuorten erilaisilla leireillä suositellaan toimimaan enintään 50 hengen ryhmissä.

 

Ravitsemis- ja majoitusliikkeet

Uuden linjauksen myötä ravitsemisliikkeet saavat olla auki maanantaista 22.6. alkaen klo 04–02. Anniskeluaika on klo 9–01. 22.6.–12.7. ravintolaan saa ottaa sisälle 3/4 ravintolan asiakaspaikoista. Ravitsemisliikkeiden terasseja eivät koske asiakaspaikkarajoitukset, muutoin kuin siten, että jokaiselle täytyy olla oma istumapaikka ja turvavälit on pystyttävä pitämään. Myös buffetpöydät sallitaan ja ruuan sekä juoman itse annostelu on sallittua 22.6. alkaen. 

Ravitsemisliikkeiden täytyy antaa asiakkaille toimintaohjeet tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista – asiakkailla on myös oltava mahdollisuus pestä kädet paikan päällä ja ravitsemisliike vastaa myös riittävän etäisyyden säilymisestä asiakkaiden välillä. Ravitsemisliikkeen suunnitelma rajoitusten ja velvoitteiden noudattamisesta täytyy olla asiakkaiden nähtävillä.

13.7. alkaen ravitsemisliikkeiden rajoitukset poistuvat, mutta ravitsemisliikkeen jokaisella asiakkaalla tulee edelleen olla oma istumapaikka

Majoitusliikkeet ovat availleet oviansa 1.6. alkaen ja osa on ollut toiminnassa rajoitetusti koko tilanteen ajan. Ravitsemisliikkeitä koskeneiden rajoitusten asteittain purkautumisen myötä myös majoitusliikkeiden ravintolapalvelut ovat taas suurimmilta osin saatavilla. Osa majoitusliikkeistä kuitenkin pitää ovensa vielä kiinni kesän ajan tai aukaisevat ovensa vasta myöhemmin, joten on suositeltavaa seurata myös majoitusliikkeiden omia sosiaalisen median kanavia ja nettisivuja ajankohtaisen tiedon saamiseksi. 

 

Kulttuuripalvelut

Kulttuuritapahtumissa on suositeltavaa noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeita. Teatteriesitykset, festivaalit, konsertit ja muut kulttuuritapahtumat ovat yleisötilaisuuksia. Ylempänä mainitut kokoontumisrajoitteet koskevat myös kulttuuritapahtumia ja -tilaisuuksia. 

Kesäkuun alusta alkaen on mahdollista avata Kansallisooppera, teatteri, museot, kulttuuritalot, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, nuoriso- ja kerhotilat asiakkaille.

 

Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmät

On tärkeää noudattaa yleisiä ohjeita (hygienia, turvavälit) tartuntariskin vähentämiseksi. Hallitus ei kuitenkaan enää anna tiettyyn ikärajaan tai riskiryhmään perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. 

17.6. alkaen hoitolaitosten asiakkaille on järjestettävä mahdollisuus tavata perhettään ja läheisiään turvallisesti, esimerkiksi ulkona tai erillisissä tiloissa. Sairaalassa vieraileminen on sallittua 17.6. alkaen. On kuitenkin tärkeää huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta vieraillessa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa.

Sairaaloiden ja hoitolaitosten on annettava kriittisesti sairaille ja saattohoidossa oleville henkilöille mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti. 

 

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Muista, että hoitoon saa ja pitää hakeutua, jos esimerkiksi pitkäaikaissairaus vaatii kontrollikäyntejä. Varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua ilman syytä.

17.6. alkaen hoitolaitosten asiakkaille on järjestettävä mahdollisuus tavata perhettään ja läheisiään turvallisesti, esimerkiksi ulkona tai erillisissä tiloissa. Sairaalassa vieraileminen on sallittua 17.6. alkaen. On kuitenkin tärkeää huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta vieraillessa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa.

Sairaaloiden ja hoitolaitosten on annettava kriittisesti sairaille ja saattohoidossa oleville henkilöille mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti. 

 

Matkustaminen

Matkailu Suomen sisällä

Kotimaassa matkaileminen on sallittua, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuus- ja terveysohjeita. Kaikkea matkustamista on kuitenkin syytä välttää sairaana ja matkan aikana on tärkeää muistaa huolehtia riittävästä käsi- ja yskimishygieniasta. 

 

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen ja kaikilla on myös oikeus lähteä maasta. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle kuin Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Näihin maihin matkustaminen on sallittua.

Sisärajavalvonta poistui 15.6. Suomen ja Norjan välisellä rajalla sekä Suomen, Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan välisestä lentoliikenteestä, säännöllisestä lauttaliikenteestä ja huvialusliikenteestä. Sisärajavalvonta jatkuu edelleen Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. 

Sisärajavalvonta jatkuu myös Suomen ja muiden kuin edellä mainittujen Schengen-maiden* välisessä liikenteessä. Paluuliikenne, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne on sallittua sisärajavalvonnasta huolimatta EU:sta, Schengen-maista* ja Iso-Britanniasta.

15.6. alkaen suositellaan omaehtoista karanteenia kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat niistä maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta (kuten Ruotsi ja Venäjä). 

Suomen lentokentät suosittelevat vahvasti maskien käyttöä kentällä liikkuessa. Matkustajien on edelleen syytä välttää ylimääräistä fyysistä kontaktia. Turvavälien, käsi- ja yskimishygienian ylläpitäminen on tärkeää. Lentokentiltä ja satamista on suositeltavaa poistua omalla autolla tai taksilla. 

Tämän hetkisen epidemiatilanteen perusteella sisärajavalvonnasta voitaisiin luopua 13.7. alkaen Italian, Itävallan, Kreikan, Saksan, Sveitsin, Slovakian, Slovenian, Unkarin ja Liechtensteinin osalta. Näiden lisäksi matkustaminen Suomeen sallittaisiin myös Kroatiasta, Kyprokselta sekä Irlannista. Hallitus tekee tarkemman arvion tilanteesta 10.7.

*Schengen-alueeseen kuuluu 26 Euroopan valtiota: Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. 


Lue lisää aiheesta:

Ulkoministeriön ajankohtaissivu matkailusta: https://um.fi/matkustaminen

THL:n ohjeet matkustajille koronaviruksen torjuntaan: https://aineistopankki.thl.fi/l/TCBbp-75_d69

Tietoa taudista Koronavirus COVID-19: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Aluehallintoviraston usein kysyttyä Koronaviruksesta: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Jyväskylän kaupungin Koronavirustilanteen sivu: https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-03-17_ajankohtaista-tietoa-koronaviruksesta

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta