KYSYTTÄVÄÄ?

 

Ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista Jyväskylän seudulla

Jatkuvasti muuttuva koronavirus-tilanne vaikuttaa maassa vallitseviin rajoituksiin ja suosituksiin sekä täten myös jokapäiväiseen elämään ja matkustamiseen. Tilanteen jatkuva muuttuminen saattaa kuitenkin hämmentää, joten selvennykseksi sekä matkustamisen helpottamiseksi keräämme tälle sivulle ajankohtaista tietoa hallituksen asettamista suosituksista ja rajoituksista. 

Päivitetty viimeksi perjantaina 24.9. klo 16.45.
Viimeisimmät päivitykset koskivat seuraavia asioita: Maskisuositus, kokoontuminen

 

Kokoontuminen

Aluehallintovirasto on linjannut, että lokakuussakin voi järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia sekä yleisiä kokouksia. Päätösten mukaan yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Tapahtumien enimmäisosallistujamääriä ei ole päätöksissä rajoitettu. Kaiken kokoisia tapahtumia voi edelleen järjestää, kunhan niihin osallistuvien turvallisuudesta huolehditaan THL:n ja OKM:n ohjeen mukaisesti.

  • Osallistujien ja seurueiden välille on turvattava 1-2 metrin turvavälit, jotta lähikontakteja pystytään välttämään.
  • Tilanteissa, jossa syntyy jonoja, ihmisiä tulee muistuttaa pitämään turvavälit.
  • Järjestäjän täytyy ohjeistaa osallsitujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen

Jyväskylän kaupunki antoi 24.9. laajan maskisuosituksen yli 15-vuotiaille asukkailleen seuraavan kahden viikon ajaksi. Maskia suositellaan käytettävän:

  • julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa
  • ulkona pidettävissä tilaisuuksissa, jossa turvavälejä ei voida pitää
  • joukkoliikenteessä

Lue lisää Jyväskylän kaupungin maskisuosituksesta täältä.

THL: Kasvomaskien käyttöä suositellaan niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Kasvomaskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:
 - Joukkoliikenteessä kulkiessa
 - Koronavirustestiin mentäessä ja ennen testituloksen valmistumista, jos liikkuminen on välttämätöntä
 - Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat, kun he siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

 

Ravitsemis- ja majoitusliikkeet

13.7. ravitsemisliikkeitä koskevat rajoitukset ovat poistuneet, mutta ravitsemisliikkeen jokaisella asiakkaalla tulee edelleen olla oma istumapaikka. 

Majoitusliikkeet ja niiden ravintolapalvelut ovat suurimmilta osin auki.  Osa majoitusliikkeistä saattaa silti olla yhä kiinni tai avattuna rajoitetusti oman päätöksensä vuoksi, joten on siis suositeltavaa seurata majoitusliikkeiden omia sosiaalisen median kanavia sekä nettisivuja ajankohtaisen tiedon saamiseksi.

 

Kulttuuripalvelut

Kulttuuritapahtumissa on suositeltavaa noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeita. Teatteriesitykset, festivaalit, konsertit ja muut kulttuuritapahtumat ovat yleisötilaisuuksia. Ylempänä mainitut kokoontumisrajoitteet koskevat myös kulttuuritapahtumia ja -tilaisuuksia. 

 

Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmät

On tärkeää noudattaa yleisiä ohjeita (hygienia, turvavälit) tartuntariskin vähentämiseksi. Hallitus ei kuitenkaan enää anna tiettyyn ikärajaan tai riskiryhmään perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. 

Hallitus suosittelee, että ympärivuorokautisen hoidon asiakastiloihin pääseminen rajataan pääsääntöisesti henkilökuntaan. Iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville asiakkaille tulee kuitenkin järjestää mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti.

Sairaaloiden ja hoitolaitosten on annettava kriittisesti sairaille ja saattohoidossa oleville henkilöille mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti. 

 

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Muista, että hoitoon saa ja pitää hakeutua, jos esimerkiksi pitkäaikaissairaus vaatii kontrollikäyntejä. Varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua ilman syytä.

Hallitus suosittelee, että ympärivuorokautisen hoidon asiakastiloihin pääseminen rajataan pääsääntöisesti henkilökuntaan. Iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville asiakkaille tulee kuitenkin järjestää mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti.

Sairaaloiden ja hoitolaitosten on annettava kriittisesti sairaille ja saattohoidossa oleville henkilöille mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti.

 

Matkailu Suomen sisällä

Kotimaassa matkaileminen on sallittua, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuus- ja terveysohjeita. Kaikkea matkustamista on kuitenkin syytä välttää sairaana ja matkan aikana on tärkeää muistaa huolehtia riittävästä käsi- ja yskimishygieniasta. Hallitus sekä THL suosittelevat kasvomaskien käyttämistä julkisen liikenteen kulkuvälineissä.

 

Matkustaminen Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen

Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen ja jokaisella on myös oikeus lähteä maasta. Hallitus kuitenkin vahvasti suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle kuin niihin maihin, joiden osalta rajoituksista on luovuttu. Tilannetta tarkastellaan uudestaan aina n. kahden viikon välein. 

Mikäli saavut Suomeen maasta, jossa matkustusrajoitukset jatkuvat, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia matkan jälkeen. Kasvomaskin käyttäminen on suositeltavaa liikkuessa maahantulopisteeltä karanteeniin tai mikäli karanteenissa on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Jos saavut Suomeen maasta, jota matkustusrajoitukset eivät koske, omaehtoiseen karanteeniin ei tarvitse jäädä.

Hallituksen tiedotustilaisuuden mukaan riskialueelta tulevalle matkustajalle olisi mahdollista tehdä henkilökohtainen karanteenipäätös 14vrk:n ajaksi, mikäli hänen epäillään altistuneen koronavirukselle: näin on esimerkiksi silloin, kun koneessa on ollut oireisia henkilöitä. Koronavirus-testaukset tehdään matkustajille tartuntatautilain nojalla. Testaukset ovat vapaaehtoisia, mutta mikäli henkilö ei suostu testaukseen, aluehallintovirasto voi määrätä pakollisen testauksen: tämäkin on mahdollista esimerkiksi silloin, kun koneessa on ollut oireisia henkilöitä. 

 

 

Sisärajaliikenne

Sisärajaliikenne käsittää liikkumisen Schengen -alueella. Schengen-alueeseen kuuluu Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. 

Hallitus linjasi 11. syyskuuta, että 19.9. alkaen maahantuloa ei enää rajoiteta Islannista, Norjasta, Puolasta, Ruotsista ja Saksasta Suomeen. Jo ennestään maahantulo on ollut mahdollista paikallisen rajayhteisön asukkaille Ruotsin ja Norjan maarajalla. Maahantuloa ei myöskään rajoiteta Suomen ja Viron, Liettuan, Latvian ja Slovakian välillä.

Nyt tehdyn päätöksen myötä maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa 18.10.2020 asti Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Italian, Itävallan, Kreikan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Ranskan, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin ja Unkarin välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Sisärajavalvonnasta on luovuttu seuraavien maiden osalta:
Latvia, Liettua, Ruotsi, Norja, Puola, Liechtenstein, Slovakia, Unkari ja Viro. Lisäksi huvialusliikennettä koskevasta sisärajavalvonnasta on luovuttu. 

Sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuvat edelleen:
Alankomaat, Belgia, Espanja, Luxemburg, Itävalta, Italia, Portugal, Ranska, Tsekin tasavalta, Slovenia ja Sveitsi. 24.8 alkaen myös, Kreikka, Malta ja Tanska.

Koko Schengen -alueelta on sallittua paluuliikenne Suomeen sekä työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Huomioitavaa on, että vaikka Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta joidenkin maiden osalta, näillä mailla voi kuitenkin olla voimassa omia matkailijoiden maahanpääsyrajoituksia.


Ulkorajaliikenne

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välistä liikennettä.

Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset poistuvat 19.9. alkaen Kyprokselta Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Australian, Kanadan ja Japanin asukkailta, jotka matkustavat kotimaastaan Suomeen. Jo ennestään rajoitukset on poistettu Suomen ja Georgian, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Tunisian ja Uruguayn välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Muiden Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden osalta maahantulon rajoitukset ovat voimassa 18.10. saakka.

Suomen ja seuraavien maiden välinen liikenne on sallittua rajoituksitta:
Vatikaani, Georgia, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Japani, Kanada, Autralia, Thaimaa, Tunisia, Uruguay sekä Kiina, mikäli EU:n neuvosto vahvistaa Kiinan vastavuoroisuuden.

Rajoitukset jatkuvat seuraavien maiden osalta:
Andorra, Bulgaria, Kroatia, Romania, Yhdistynyt Kuningaskunta, Monaco, Irlanti, San Marino, Japani sekä Vihreän listan maat, joiden tartuntojen lukumäärä ylittää arviointikriteerin (Algeria, Montenegro, Marokko, Serbia) ja muut kolmannet maat.  

Paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne Helsinki-Vantaan lentokentällä ja muu välttämätön liikenne on sallittua ulkorajoilla. Suomen kansalaisen perheenjäsenten maahanpääsy on mahdollista kansallisuudesta riippumatta. Myös yritysten kutsumien luonnonmarjojen poimijoiden maahantulo on sallittua.  

Suomen lentokentät suosittelevat vahvasti maskien käyttöä kentällä liikkuessa. Matkustajien on edelleen syytä välttää ylimääräistä fyysistä kontaktia. Turvavälien, käsi- ja yskimishygienian ylläpitäminen on tärkeää. Lentokentiltä ja satamista on suositeltavaa poistua omalla autolla tai taksilla. 


Lue lisää aiheesta:

Ulkoministeriön ajankohtaissivu matkailusta: https://um.fi/matkustaminen

THL:n ohjeet matkustajille koronaviruksen torjuntaan: https://aineistopankki.thl.fi/l/TCBbp-75_d69

Tietoa taudista Koronavirus COVID-19: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Aluehallintoviraston usein kysyttyä Koronaviruksesta: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Jyväskylän kaupungin Koronavirustilanteen sivu: https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-03-17_ajankohtaista-tietoa-koronaviruksesta

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta