KYSYTTÄVÄÄ?

Ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista Jyväskylän seudulla

Jatkuvasti muuttuva koronavirus-tilanne vaikuttaa maassa vallitseviin rajoituksiin ja suosituksiin sekä täten myös jokapäiväiseen elämään ja matkustamiseen. Tilanteen jatkuva muuttuminen saattaa kuitenkin hämmentää, joten selvennykseksi sekä matkustamisen helpottamiseksi keräämme tälle sivulle ajankohtaista tietoa hallituksen asettamista suosituksista ja rajoituksista. 

Päivitetty viimeksi keskiviikkona 2.12. 12.05.
Viimeisimmät päivitykset koskivat seuraavia asioita: Kokoontuminen

Kokoontuminen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 1.12.2020 päätöksen, jolla rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä aiempaa tiukemmin. Päätös on voimassa kolme viikkoa. Keski-Suomen sairaanhoitopiireihin kuuluvissa kunnissa osallistujamäärät rajoitetaan enintään 20 henkilöön. Päätöksen mukaan sisä- ja ulkotiloissa voi 2.12.–21.12.2020 välisenä aikana järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia vain, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antaman koronavirusohjeen mukaisesti: 

  • Osallistujien ja seurueiden välille on turvattava 1-2 metrin turvavälit, jotta lähikontakteja pystytään välttämään.
  • Tilanteissa, jossa syntyy jonoja, ihmisiä tulee muistuttaa pitämään turvavälit.
  • Järjestäjän täytyy ohjeistaa osallsitujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Hallitus määrää aina, millä alueilla voidaan järjestää tapahtumia epidemian perustason mukaisesti.  Epidemian perustason alueilla suositellaan, että yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Epidemian kiihtymisvaiheessa hallitus kehoittaa välttämään yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia järjestämistä. 

Epidemian leviämisvaiheessa hallitus suosittelee alueellista tai paikallista suositusta yli 10 hengen yksityistilaisuuksien välttämisestä. Tarvittaessa yleisötilaisuuksien järjestäminen voidaan kieltää kokonaan.

Lue ajankohtaista tietoa voimassa olevista rajoituksista täältä.

 

Jyväskylässä yksityisiin tilaisuuksiin suositellaan enintään 10 hengen osallistujamäärää 15.1.2021 asti. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet. Kaupunki pyytää lisäksi käyttämään tarkkaa harkintaa siinä, onko pienempiäkään kokoontumisia syytä nyt järjestää. Lisäksi kaupunki suosittelee asukkaille, että matkustamista leviämisvaiheessa oleville alueille ei toistaiseksi tehdä.

THL: Kasvomaskien käyttöä suositellaan niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Kasvomaskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:
 - Joukkoliikenteessä kulkiessa
 - Koronavirustestiin mentäessä ja ennen testituloksen valmistumista, jos liikkuminen on välttämätöntä
 - Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat, kun he siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

 

Jyväskylässä laaja maskisuositus jatkuu 15.1.2021 saakka 

  • julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa
  • ulkoilmassa olevissa turnauksissa ja tapahtumissa, joissa turvavälejä ei voida säilyttää
  • joukkoliikenteessä
  • matkalla näytteenottoon koronavirustestiin
  • kun saavutaan riskialueelta Suomeen ja matkustajat siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin 

Lue lisää Jyväskylän kaupungin ajankohtaisista tiedoista koronavirukseen liittyen täältä.

Ravitsemis- ja majoitusliikkeet

Hallitus linjasi 30.10. ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikojen väliaikasesta rajoittamisesta 15.12. saakka. Anniskelu päättyy nykyiseen tapaan viimeistään kello 24. Ravitsemisliikkeiden aukioloaikojen rajoituksia väljennetään asetuksessa siten, että rajoitusten kohteena olevat ravitsemisliikkeet saadaan avata yhden tunnin kiinniolon jälkeen. Jos esimerkiksi ravitsemisliikkeen anniskelu on päättynyt kello 24 ja liike on suljettava kello 01, liikkeen saa asetuksen mukaan avata uudelleen esimerkiksi yökahvilana kello 02.

Lue lisää täältä.

Majoitusliikkeet ja niiden ravintolat voivat olla auki normaalisti. Kuitenkin, jotkut majoitusliikkeet saattavat olla kiinni tai osittain auki - suositeltavaa on seurata majoitusliikkeiden omia sosiaalisen median tilejä ja verkkosivuja, joissa kerrotaan tarkemmin aukioloajoista.

Kulttuuripalvelut

Kulttuuritapahtumissa on suositeltavaa noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeita. Teatteriesitykset, festivaalit, konsertit ja muut kulttuuritapahtumat ovat yleisötilaisuuksia. Ylempänä mainitut kokoontumisrajoitteet koskevat myös kulttuuritapahtumia ja -tilaisuuksia. 

Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmät

On tärkeää noudattaa yleisiä ohjeita (hygienia, turvavälit) tartuntariskin vähentämiseksi. Hallitus ei kuitenkaan enää anna tiettyyn ikärajaan tai riskiryhmään perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. 

Hallitus suosittelee, että ympärivuorokautisen hoidon asiakastiloihin pääseminen rajataan pääsääntöisesti henkilökuntaan. Iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville asiakkaille tulee kuitenkin järjestää mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti.

Sairaaloiden ja hoitolaitosten on annettava kriittisesti sairaille ja saattohoidossa oleville henkilöille mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti. 

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Muista, että hoitoon saa ja pitää hakeutua, jos esimerkiksi pitkäaikaissairaus vaatii kontrollikäyntejä. Varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua ilman syytä.

Hallitus suosittelee, että ympärivuorokautisen hoidon asiakastiloihin pääseminen rajataan pääsääntöisesti henkilökuntaan. Iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville asiakkaille tulee kuitenkin järjestää mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti.

Sairaaloiden ja hoitolaitosten on annettava kriittisesti sairaille ja saattohoidossa oleville henkilöille mahdollisuus tavata läheisiään turvallisesti.

Matkailu Suomen sisällä

Kotimaassa matkaileminen on sallittua, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuus- ja terveysohjeita. Kaikkea matkustamista on kuitenkin syytä välttää sairaana ja matkan aikana on tärkeää muistaa huolehtia riittävästä käsi- ja yskimishygieniasta. Hallitus sekä THL suosittelevat kasvomaskien käyttämistä julkisen liikenteen kulkuvälineissä.

Matkustaminen Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen

Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen ja jokaisella on myös oikeus lähteä maasta. Hallitus kuitenkin vahvasti suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle kuin niihin maihin, joiden osalta rajoituksista on luovuttu. Tilannetta tarkastellaan uudestaan aina n. kahden viikon välein. 

Valtionneuvoston syyskuisen päätöksen mukaisesti maahantulon rajoituksista voidaan luopua Suomen ja sellaisten EU- ja Schengen-maiden sekä EU-neuvoston määrittelemien ns. vihreän listan maiden välisessä liikenteessä, joissa uusien tapausten ilmaantuvuus on enintään 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Valtioneuvosto tarkastelee maiden tilannetta viikoittain.

Mikäli saavut Suomeen maasta, jossa matkustusrajoitukset jatkuvat, suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia matkan jälkeen. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää menemällä koronatestiin heti Suomeen saavuttuaan lentokentällä tai satamassa ja toiseen testiin kotipaikkakunnalla aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisen testin jälkeen. Matkustajille, jotka eivät asu Suomessa, suositellaan koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voi mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia majoituskohteessa. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Kasvomaskin käyttäminen on suositeltavaa liikkuessa maahantulopisteeltä karanteeniin tai mikäli karanteenissa on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Jos saavut Suomeen maasta, jota matkustusrajoitukset eivät koske, omaehtoiseen karanteeniin ei tarvitse jäädä.

Hallituksen tiedotustilaisuuden mukaan riskialueelta tulevalle matkustajalle olisi mahdollista tehdä henkilökohtainen karanteenipäätös 10vrk:n ajaksi, mikäli hänen epäillään altistuneen koronavirukselle: näin on esimerkiksi silloin, kun koneessa on ollut oireisia henkilöitä. Koronavirus-testaukset tehdään matkustajille tartuntatautilain nojalla. Testaukset ovat vapaaehtoisia, mutta mikäli henkilö ei suostu testaukseen, aluehallintovirasto voi määrätä pakollisen testauksen: tämäkin on mahdollista esimerkiksi silloin, kun koneessa on ollut oireisia henkilöitä.  

Sisärajaliikenne

Sisärajaliikenne käsittää liikkumisen Schengen -alueella. Schengen-alueeseen kuuluu Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. 

23.11. alkaen voimassa oleva luettelo maista, joista voi matkustaa Suomeen rajoituksetta:

Edelleen mahdollista on päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä. Lisäksi torstaista 1.10. alkaen Suomeen voi tulla työmatkalle Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia tai testauksia.

Sisärajavalvonnasta on luovuttu seuraavien maiden osalta:

Sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset ovat voimassa:
Alankomaat, Belgia, Espanja, Itävalta, Italia, Islanti, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Norja, Portugal, Puola, Ranska, Ruotsi, Tsekin tasavalta, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Unkari ja Viro. 24.8 alkaen myös, Kreikka, Malta ja Tanska.

Lisäksi seuraavista Euroopan maista voi tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania, San Marino ja Yhdistynyt Kuningaskunta.

Koko Schengen -alueelta on sallittua paluuliikenne Suomeen sekä työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Huomioitavaa on, että vaikka Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta joidenkin maiden osalta, näillä mailla voi kuitenkin olla voimassa omia matkailijoiden maahanpääsyrajoituksia.

Ulkorajaliikenne

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välistä liikennettä.

23.11. alkaen voimassa oleva luettelo maista, joista voi matkustaa Suomeen rajoituksetta:

Muut Euroopan maat: Vatikaani
Euroopan ulkopuolisten maiden asukkaat: Australia, Etelä-Korea, Japani, Ruanda, Thaimaa, Uusi-Seelanti

Suomen ja seuraavien maiden välinen liikenne on sallittua rajoituksitta:
Australia, Etelä-Korea, Japani, Ruanda, Thaimaa, Uusi-Seelanti, Vatikaani 

Rajoitukset jatkuvat seuraavien maiden osalta:
Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kanada, Kiina, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania,  San Marino, Tunisia, Yhdistynyt Kuningaskunta, Uruguay sekä Vihreän listan maat, joiden tartuntojen lukumäärä ylittää arviointikriteerin (Algeria, Montenegro, Marokko, Serbia) ja muut kolmannet maat.  

Paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne Helsinki-Vantaan lentokentällä ja muu välttämätön liikenne on sallittua ulkorajoilla. Suomen kansalaisen perheenjäsenten maahanpääsy on mahdollista kansallisuudesta riippumatta. Myös yritysten kutsumien luonnonmarjojen poimijoiden maahantulo on sallittua.  

Suomen lentokentät suosittelevat vahvasti maskien käyttöä kentällä liikkuessa. Matkustajien on edelleen syytä välttää ylimääräistä fyysistä kontaktia. Turvavälien, käsi- ja yskimishygienian ylläpitäminen on tärkeää. Lentokentiltä ja satamista on suositeltavaa poistua omalla autolla tai taksilla. 

Lue lisää täältä.

Lue lisää aiheesta:

Ulkoministeriön ajankohtaissivu matkailusta: https://um.fi/matkustaminen

THL:n ohjeet matkustajille koronaviruksen torjuntaan: https://aineistopankki.thl.fi/l/TCBbp-75_d69

Tietoa taudista Koronavirus COVID-19: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Aluehallintoviraston usein kysyttyä Koronaviruksesta: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Jyväskylän kaupungin Koronavirustilanteen sivu: https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-03-17_ajankohtaista-tietoa-koronaviruksesta

 

 

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta