KYSYTTÄVÄÄ?

KESÄ 2017 OPASTETUT YLEISÖKIERROKSET

Kierroksille on vapaa pääsy, mutta kierroksille oikeuttavat ilmaisliput on noudettava etukäteen matkailuneuvonnasta, Jyväskylä-infosta, Asemakatu 7 (avoinna 1.6. -31.8. ma-pe klo 10-17, la 10-15). Liput ovat noudettavissa 1.6. alkaen. Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua.

 

Kävelykierrokset

KoeAalto
to 8.6. klo 17 ja la 22.7. klo 13
Lähtö Alvar Aalto –museolta. Kesto n. 1 tunti. Maksimissaan 30 henkilöä.

Miltä Alvar Aallon arkkitehtuuri näyttää liikkeen ja tanssin näkökulmasta tarkasteltuna? KoeAalto –kierroksella tanssitaiteilija Helena Ratinen johdattaa osallistujat Aallon arkkitehtuuriin sekä pintojen ja muotojen yksityiskohtiin liikkeen avulla. Kierros tarjoaa kokeneille Aallon töiden tuntijoille uusia oivalluksia ja uutta näkökulmaa sekä uusille kävijöille ainutlaatuisen ensi-kosketuksen Aallon omaleimaiseen tyyliin. KoeAalto -kierroksen järjestää Keski-Suomen Tanssin Keskus.

Seminaarinrinteen ja Älylän kiehtovia kortteleita
ma 3.7., ma 10.7., ma 17.7. ja ma 24.7. klo 18
Lähtö yliopiston kirjaston edestä. Kesto 1,5 tuntia. Maksimissaan 30 henkilöä.

Useimmilla Seminaarinrinteen ja Älylän vehreillä huvilatonteilla on jo yli satavuotias historia. Seminaarin läheisyyteen rakensivat kotinsa monet opettajat, taiteilijat ja kaupungin vaikuttajahenkilöt. Wivi Lönnin lisäksi tämän puutarhakaupunginosan arkkitehtinimiä ovat muun muassa Lars Sonck, Toivo Salervo ja Alvar Aalto. Reitin varrelta poimimme tarinoita kulttuuriper-soonista ja yksityiskohtia Jyväskylän vanhimmista omakotitaloista. (Huom! Reitillä on portaita ja rinnemaastoa, eli kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille.)

Aalto andante
Suomeksi: ke 28.6., ke 5.7., ke 12.7. ja ke 19.7. klo 18
Englanniksi: ke 26.7. ja ke 2.8. klo 18
Lähtö kävelykadun kompassiaukiolta (Asemakadun ja Kauppakadun risteys). Kesto 2 tuntia. Maksimissaan 30 henkilöä.

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia ta-rinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen nuoruudestaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin… Kohteet kierroksella: Työväentalo, hallinto- ja kulttuurikeskus sekä yliopistokampus. Kierros päättyy Alvar Aalto-museolle, johon voi tutustua omatoimisesti.

Hautakivien kertomaa
to 6.7., to 13.7., to 20.7. ja to 27.7. klo 18
Lähtö Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta. Kesto 1,5 tuntia. Maksimissaan 30 henkilöä.

Hautausmaakierroksella kuullaan mm. mitä Vanhan hautausmaan iäkkäät lehtipuut ja vanhat hautakivet kertovat Jyväskylän kaupungin historiasta. Kierroksen aikana selviää myös, miten suomenkielisten koulujen perustaminen sai vauhtia pikkukaupungin kasvuun ja herätti sen taide-elämän.

Tourujoen tienoon tarinoita
pe 28.7. ja pe 4.8. klo 18
Lähtö Tourukadun ja Vapaudenkadun kulmasta, Tourukatu 1. Kesto 1,5 tuntia.
Maksimissaan 30 henkilöä.

Tourujokilaakso, jonka uomassa joki kiemurrellen virtaa Palokkajärvestä Jyväsjärveen, on kokenut monia muutoksia vuosikymmenten saatossa. Idylliset maisemat ovat houkutelleet myös paikallisia taiteilijoita ikuistamaan niitä. Tutkimme vehreää joenrantaa monesta eri näkökulmasta ja pohdimme myös alueen tulevaisuuden suunnitelmia.

 

Bussiretket

Kukkulakaupunki Jyväskylä
La 10.6. ja 26.8. klo 10.30
Lähtö Jyväskylän kaupunginteatterin edestä, os. Vapaudenkatu 36. Kesto 2 tuntia. Maksimissaan 49 henkilöä.

Opastetulla bussikierroksella tutustutaan vanhoihin ja uusiin asuinalueisiin keskustan länsi-lounaispuolella. Matka vie ydinkeskustasta 1940-luvun Mäki-Mattiin, 1960-luvun Viitaniemeen ja 1970-luvun Kortepohjaan. Piipahdamme uudenkarheilla Korteniityn ja Haukkalan asuinalueilla, joista taktisesti koukataan jälleenrakennuskauden Kypärämäen ja Köhniön kautta 1970-luvun Kortemäkeen. Lopuksi otetaan haltuun kerrostalojen komea Keltinmäki sekä Mäyrämäen ja Mustalammen mukavat asuinalueet. Kaavoituksen ja alueiden rakentamisen tarinoiden lisäksi kerrotaan uusista ja vanhoista viheralueista- sekä kohteista.

Järvikaupunki Jyväskylä -kierros
La 10.6. ja 26.8. klo 13
Lähtö Jyväskylän kaupunginteatterin edestä, os. Vapaudenkatu 36. Kesto 2 tuntia. Maksimissaan 49 henkilöä.

Opastetulla bussikierroksella tutustutaan vanhoihin ja uusiin asuinalueisiin keskustan itäpuolella. Matka vie ydinkeskustasta 1980-luvulta alkaen rakentuneelle Kuokkalan alueelle, jossa tutustutaan muun muassa vuoden 1985 asuntomessualueeseen, Ristikiven asuinalueeseen sekä Kuokkalan keskustaan. Matkalla valtakunnallisesti merkittävään teollisuusympäristöön Vaajakoskelle, tutustutaan tuoreisiin Jokivarren ja Äijälänrannan asuinalueisiin. Takaisin lähtöpisteeseen kaarretaan Mesikämmenen ja Halssilanmäen asuinalueiden kautta. Kaavoituksen ja alueiden rakentamisen tarinoiden lisäksi kierroksella tutustutaan matkan varrella oleviin viherkohteisiin, kuten Yrttisuon toimintapuistoon, Sippulanniemeen ja Tourujokeen.

Aalto Bravo
To 6.7. ja ti 25.7. klo 13
Lähtö Jyväskylän kaupunginteatterin edestä, os. Vapaudenkatu 36. Kesto 2,5 tuntia. Maksimissaan 49 henkilöä.

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä - profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto bravo -bussikierroksella, jonka aikana tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin hiljattain 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna. Kierros päättyy Alvar Aalto -museolle, jonka viihtyisässä kahviossa on mahdollisuus nauttia myös Alvarin kakkukahvit.

Jyväskylä 180 vuotta
la 1.7., to 27.7. ja la 19.8. klo 13
Lähtö Kaupunginteatterin edestä, os. Vapaudenkatu 36. Kesto 2 tuntia. Maksimissaan 49 henkilöä.

Vuonna 1837 parin sadan asukkaan maalaiskylä ja markkinapaikka sai kaupunkioikeudet tsaari Nikolai ensimmäiseltä. Teollistumisen myötä alkoi nuoren kaupungin kulttuurielämäkin kukoistaa. Maan ensimmäiset suomenkieliset oppilaitokset synnyttivät Suomen Ateenan. Tänäkin päivänä Jyväskylä tarjoaa monipuoliset opiskelumahdollisuudet ja viihtyisän asuinympäristön keskisuomalaisessa järvimaisemassa. Aloitamme kierroksen kaupungin ydinkeskustasta ja näemme miten perinteiset teollisuusalueet uudistuvat. Ajankohtaiset liikunnan ja hyvinvoinnin hankkeet sekä monet arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset sisältyvät reitillemme.

 

 
   

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta

BONGAA MATKAILU!
 • Matkailuneuvonta

  Matkailuneuvonta

  1.6.2016

  Kysyttävää? Piipahda Jyväskylä-Infoon!
  Asemakatu 7, 40100 Jyväskylä
  p. (014) 266 0113
  matkailu[at]jkl.fi.
  Avoinna ma 10-17 ja ti-pe 10-16