KYSYTTÄVÄÄ?

Kesän 2018 yleisökierrokset

Opastetut kierrokset ovat ilmaisia, mutta kierroksille oikeuttava lippu tulee noutaa etukäteen Jyväskylä-infon matkailuneuvonnasta, Asemakatu 7. Kierrosliput ovat noudettavissa 4.6. alkaen (ei puhelinvarauksia). Toimisto avoinna ma-pe klo 10-17, la 10-15 (16.6.-1.9.). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua.

 

Tourujoen tienoon tarinoita
Ti 26.6. ja ti 17.7. klo 18 LOPPUUN VARATTU
Lähtö Tourukadun ja Vapaudenkadun kulmasta, Tourukatu 1, kesto 1,5 tuntia. Ei liikuntaesteisille.

Tourujokilaakso, jonka uomassa joki kiemurrellen virtaa Palokkajärvestä Jyväsjärveen, on kokenut monia muutoksia vuosikymmenten saatossa. Idylliset maisemat ovat houkutelleet myös paikallisia taiteilijoita ikuistamaan niitä. Tutkimme vehreää joenrantaa monesta eri näkökulmasta ja pohdimme myös alueen tulevaisuuden suunnitelmia.

Kävelykierros Aalto Andante
Ti 3.7. ja ti 7.8. klo 18
Lähtö Kävelykadun kompassiaukiolta, kesto 1,5 tuntia.

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin…

Kävelykierros Uutta ja Wanhaa Jyväskylää – Lutakon kävelykierros
Ma 2.7., ma 9.7., ma 16.7. ja ma 23.7. klo 18
Lähtö Innovan edestä, Lutakonaukio 1, kesto 1,5 tuntia.

Kierros vie sinut Schaumanin vanhaan tehdasmiljööseen, jonne on rakentunut uudenaikainen asuinalue sekä huipputeknologian toimitiloja. Lutakossa kohtaavat konkreettisesti uusi ja vanha Jyväskylä. Kierroksella nähdään mm. renessanssityylinen Schaumanin linna, kaupungin korkein toimistorakennus Innova-torni sekä messu- ja kongressikeskus Jyväskylä Paviljonki. Kuulet alueen historiasta vaneritehtaan ajoilta, nykypäivän Lutakosta sekä satama-alueen tulevaisuuden saunaravintolasuunnitelmista.

Kävelykierros Vanhalla hautausmaalla
Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia –teemalla
To 5.7. ja to 19.7. klo 18 LOPPUUN VARATTU
Lähtö Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta, kesto 1,5 tuntia.

Jyväskylän ja koko Suomen kulttuurihistoriaan vaikuttaneiden henkilöiden haudat muistuttavat meitä erityisesti kaupungin kouluhistoriasta. Kierros painottuu opettajiin, kasvatustieteen ammattilaisiin, oppikirjojen laatijoihin sekä kuvataiteen, musiikin ja kirjallisuuden merkkihenkilöihin. Aiheet vaihtelevat muun muassa kanteleensoitosta Kalevala-koruihin ja kuorolauluun.

Tehtailijoita ja kauppiaita –teemalla
To 12.7. ja to 26.7. LOPPUUN VARATTU
Lähtö Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta, kesto 1,5 tuntia.

Fredriksonin lakit, Halosen harmonit, Jussilan puulelut ja Ruthin rinkelit tunnetaan jyväskyläläisinä tuotteina. Kierroksen varrella nähdään edesmenneiden teollisuusmiesten sekä tunnettujen kauppiaiden viimeisiä leposijoja. Menestyksestä ja vauraudesta kertovat myös monet komeat hautamuistomerkit.

Kävelykierros Seminaarinrinteen ja Älylän vehreitä kortteleita
Ti 10.7. ja ti 24.7. klo 18 10.7 LOPPUUN VARATTU
Lähtö yliopiston kirjaston edestä, kesto 1,5 tuntia.

Useimmilla Seminaarinrinteen ja Älylän vehreillä huvilatonteilla on jo yli satavuotias historia. Seminaarin läheisyyteen rakensivat kotinsa monet opettajat, taiteilijat ja kaupungin vaikuttajahenkilöt. Wivi Lönnin lisäksi tämän puutarhakaupunginosan arkkitehtinimiä ovat muun muassa Lars Sonck, Toivo Salervo ja Alvar Aalto. Reitin varrelta poimimme tarinoita kulttuuripersoonista ja yksityiskohtia Jyväskylän vanhimmista omakotitaloista. (Huom! Reitillä on portaita ja rinnemaastoa, eli kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille.)

Bussiretki Jyväskylä liikkeessä – kasvava ja kehittyvä Jyväskylä
Ke 4.7. ja ke 18.7. klo 13. LOPPUUN VARATTU
Lähtö kaupunginteatterin edestä, kesto 1,5 tuntia.

Kierros antaa monipuolisen kuvan siitä, miltä nykypäivän Jyväskylä näyttää. Parissa sadassa vuodessa markkinapaikasta on kasvanut Suomen 7. suurin kaupunki, joka tunnetaan paitsi Alvar Aallon, niin myös koulutuksen, liikunnan ja valon kaupunkina. Jyväskylä kansainvälistyy ja kasvaa nopeasti, ja reitin varrella ovat esimerkiksi rakenteilla oleva Kankaan alue sekä Kukkumäkeen kohoava uusi sairaala Nova.

Bussiretki Spirito Aalto – Aallon lisäksi tutustutaan myös muiden arkkitehtien töihin
Ke 1.8. klo 13. LOPPUUN VARATTU
Lähtö kaupunginteatterin edestä, kesto 2 tuntia.

Akateemikko Alvar Aallon ilmapiirissä Jyväskylään on rakentunut paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria. Tällä kierroksella Alvar Aallon ja hänen aikalaistensa elämäntyö täydentyy 2000-luvun molemmin puolin rakennettujen kohteiden kautta kuvaksi jyväskyläläisestä, kansainvälisesti kiinnostavasta kaupunkirakentamisesta. Sivistyksen, siltojen, koulutuksen, puuteollisuuden, hallinnon ja asumisen arkkitehtuuria ovat suunnitelleet muun muassa arkkitehdit Wivi Lönn, Elsi Borg, Arto Sipinen, Kirsti Siven ja Asko Takala sekä Anssi Lassila.

 
         

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta