KYSYTTÄVÄÄ?

Kesän 2019 opastetut yleisökierrokset

Säynätsalon kunnantalo. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Säynätsalon kunnantalo. Kuva: Tero Takalo-Eskola

 

Kävelykierros Minna Canth 175

Ke 26.6., 3.7., 10.7. ja 17.7. klo 14.
Lähtö Kirkkopuistosta Nuori Minna Canth-patsaalta.

Minna Canthia juhlitaan tänä vuonna koko maassa, koska hänen syntymästään tulee kuluneeksi 175 vuotta. Jyväskylä on Minnan opiskelukaupunki ja täällä hän perusti myös perheen Ferdinand Canthin kanssa. Vaikka Minna ei koskaan valmistunut kansakoulunopettajaksi, hän alkoi toteuttaa ammatillista kunnianhimoaan kirjoittamalla paikallisiin sanomalehtiin tärkeiksi kokemistaan asioista.

Minna Canth 175 v- kierroksella opas kertoo Minnan elämänvaiheista ja kuljettaa ryhmää samoilla tienoilla, joilla Minna aikoinaan kulki.

Kierros alkaa Kirkkopuistosta Minna Canthin patsaalta ja päättyy Seminaarinmäen S-rakennukseen, jossa kierroksen lopuksi tutustutaan yliopiston näyttelykeskus Soihdun näyttelyyn "Vapaita aatteita - Minna ja Ferdinand Canth Jyväskylässä".

Tourujoen tienoon tarinoita

Ma 22.7. ja ti 30.7. klo 18. LOPPUUNMYYTY!
Lähtö Tourukadun ja Vapaudenkadun kulmasta, Tourukatu 1. Ei liikuntaesteisille.

Tourujokilaakso, jonka uomassa joki kiemurrellen virtaa Palokkajärvestä Jyväsjärveen, on kokenut monia muutoksia vuosikymmenten saatossa. Idylliset maisemat ovat houkutelleet myös paikallisia taiteilijoita ikuistamaan niitä. Tutkimme vehreää joenrantaa monesta eri näkökulmasta ja pohdimme myös alueen tulevaisuuden suunnitelmia.

Kävelykierros Aalto Andante

To 27.6., ke 24.7. ja ke 28.8. klo 18.
Lähtö Kävelykadun kompassiaukiolta.

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin…

Naissaaren vaiheita

Ma 1.7. ja 5.8. klo 14.
Lähtö Naissaaren pysäköintialueen info-taulun edestä, Naissaarentie 2.

Vaajakoskella sijaitsevan Naissaaren historiaa tunnetaan jo 1500-luvulta. Kierroksella kerrotaan mm. patruuna Salvesenin ajasta ja siitä, mitä uutta toi SOK:n aika. Miten rimahelvetti ja lapumylly liittyivät naissaarelaisten elämään? Kurkistetaan alueen menneisiin aikoihin, ja ihaillaan nykyisiä näkymiä kanavan varrella. Lähtö pysäköintialueen info-taulun edestä.

Kehä Vihreän kävelykierros

Ma 15.7. ja 29.7. klo 18.
Lähtö Viitatornin edestä, Viitaniementie 14.

Kehä Vihreä on viheralueiden ja kulttuuriympäristöjen kokonaisuus, uudenlainen Jyväskylän keskuspuisto. Tourujoen ja Tuomiojärven rannoilta Harjun ja Seminaarinmäen kautta Jyväsjärven rannoille ulottuva vyöhyke tarjoaa kulkijalle rauhoittavia luontokokemuksia, aktiivisen kuntoliikunnan alueita, virkistäviä taide-elämyksiä sekä kiinnostavia esimerkkejä eri aikakausien arkkitehtuurista. Opastetulla kävelyllä tutustumme Viitaniemen ja Harjun alueisiin. Lähtö Viitatornin edestä, Viitaniementie 16. Huom! Ei sovi liikuntarajoitteisille.​

Kävelykierros Vanhalla hautausmaalla: Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia-teemalla

To 4.7. ja 18.7. klo 18.
Lähtö Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta.

Jyväskylän ja koko Suomen kulttuurihistoriaan vaikuttaneiden henkilöiden haudat muistuttavat meitä erityisesti kaupungin kouluhistoriasta. Kierros painottuu opettajiin, kasvatustieteen ammattilaisiin, oppikirjojen laatijoihin sekä kuvataiteen, musiikin ja kirjallisuuden merkkihenkilöihin. Aiheet vaihtelevat muun muassa kanteleensoitosta Kalevala-koruihin ja kuorolauluun.

Kävelykierros Vanhalla hautausmaalla: Tehtailijoita ja kauppiaita-teemalla

To 11.7. (Loppuunmyyty!) ja 25.7. klo 18.
Lähtö Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta.

Fredriksonin lakit, Halosen harmonit, Jussilan puulelut ja Ruthin rinkelit tunnetaan jyväskyläläisinä tuotteina. Kierroksen varrella nähdään edesmenneiden teollisuusmiesten sekä tunnettujen kauppiaiden viimeisiä leposijoja. Menestyksestä ja vauraudesta kertovat myös monet komeat hautamuistomerkit.

Bussikierros Aalto Bravo

La 15.6. klo 15, su 16.6. klo 12, ma 26.8. ja pe 30.8 klo 14.
Lähtö Harjukadun tilausajolaiturilta.

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä - profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto Bravo -bussikierroksella, jolla tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin hiljattain 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna. Kierros päättyy Alvar Aalto -museolle, jonka autenttisessa ympäristössä on mahdollisuus nauttia myös Alvarin kakkukahvit.

Bussikierros Spirito Aalto

Ti 23.7. ja 6.8. klo 14.
Lähtö Harjukadun tilausajolaiturilta.

Akateemikko Alvar Aallon ilmapiirissä Jyväskylään on rakentunut paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria. Tällä kierroksella Alvar Aallon ja hänen aikalaistensa elämäntyö täydentyy 2000-luvun molemmin puolin rakennettujen kohteiden kautta kuvaksi jyväskyläläisestä, kansainvälisesti kiinnostavasta kaupunkirakentamisesta. Sivistyksen, siltojen, koulutuksen, puuteollisuuden, hallinnon ja asumisen arkkitehtuuria ovat suunnitelleet muun muassa arkkitehdit Wivi Lönn, Elsi Borg, Arto Sipinen, Kirsti Siven ja Asko Takala sekä Anssi Lassila.

Bussikierros Liikuntapääkaupunki Jyväskylä

Ti 25.6. ja 16.7. klo 14.
Lähtö Harjukadun tilausajolaiturilta.

Jyväskylä tunnetaan kaupunkina, josta moni suomalainen huippu-urheilija on ponnistanut lajinsa eliittiin. Jyväskyläläisiä huippu-urheilun suuria nimiä ovat esimerkiksi Lauri Markkanen, Mimosa Jallow, lukuisat rallien tunnetut nimet sekä legendaarinen Matti Nykänen. Kaupunki on myös yhden Pohjoismaiden suurimman urheilutapahtuman kotipaikka: Neste Ralli tarjoaa vuosittain satoja tuhansia katsojaelämyksiä. Tulevina vuosina kaupunki investoi merkittävästi myös Hippoksen liikuntakeskukseen, josta tulee uuden vuosikymmenen liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskus keskelle Suomea.

Kierroksella esittelemme Jyväskylää monipuolisena ja ympärivuotisena Suomen liikuntapääkaupunkina. Näemme Hippoksen lisäksi muun muassa Laajavuoren urheilu- ja ulkoilualueen sekä suositun Rantaraitin, jonka varrelle on rakennettu Suomen suurin ulkokuntosali. Tutuksi tulee niin arkiliikunnan mahdollisuudet kuin Jyväskylän liikuntaosaaminen Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksineen ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisine tiedekuntineen.

 

Lipun hinta yhdelle kierrokselle on 5 euroa. Kierrokselle oikeuttava lippu on ostettava etukäteen Jyväskylä-infon matkailuneuvonnasta, Asemakatu 7, Jyväskylä. Kierrosliput ovat ostettavissa 3.6. alkaen Jyväskylä-infon palvelukassan aukioloaikojen puitteissa ma-pe klo 10-15 (ei puhelinvarauksia). Mikäli lippuja on jäljellä, niitä voi ostaa oppaalta ennen kierroksen alkua. Kaikkien kierrosten kesto 1,5 tuntia, poikkeuksena Aalto Bravo-bussikierros, jonka kesto 2,5 tuntia.

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta