KYSYTTÄVÄÄ?

Kesän 2020 opastetut yleisökierrokset Jyväskylän seudulla

Petäjäveden vanha kirkko. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Petäjäveden vanha kirkko. Kuva: Tero Takalo-Eskola

 

Kävelykierrokset 

Max 25 henkilöä/ryhmä

Kirjava Kangas

Maanantaisin: 6.7, 13.7, 20.7, 27.7. klo 18
Lähtö Kympinkatu 7 kohdalta (lumpunkeittokuulan ja Valkoisen talon tienoilta)
Kesto 1,5 h
Liput 5€
Osta lippusi täältä

Jyväskylän Kangas on entinen tehdasalue Tourujoen kainalossa. Alueelle perustettiin paperitehdas jo vuonna 1872, jolloin alkoi alueen yli sata vuotta kestänyt teollinen toiminta. Osa vanhoista tehdasrakennuksista on saanut väistyä modernin arkkitehtuurin tieltä ja nykyään Kangas edustaa kaupunkikulttuuria, jossa korostuu yhteisöllinen ja ekologinen elämäntapa.

Kehä Vihreän kutsu

Tiistaisin: 7.7, 14.7, 21.7, 28.7. klo 18
Lähtö Viitatornin edustalta, Viitaniementie 16
Kesto 1,5 h
Liput 5€
Osta lippusi täältä

Kehä Vihreällä tarkoitetaan Jyväskylän keskustaa kehystävää viher- ja virkistysalueiden kokonaisuutta. Kuule Kehä Vihreän kutsu ja lähde oppaan kanssa tutustumaan sen varrelta löytyviin elvyttäviin luontoelämyksiin sekä rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Kierroksella kuulet laajemmin, kuinka tätä urbaania vihervyötä halutaan kehittää resurssiviisaasti ja kestävästi kaupunkilaisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Aalto andante

Keskiviikkoisin: 22.7. ja 29.7. Aalto-viikolla - keskiviikkona 26.8. ja perjantaina 28.8. klo 18
Lähtö Kompassiaukiolta, Kauppakatu 33
Kesto 1,5 h
Liput 5€
Osta lippusi täältä

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto Andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin…

Hautakivien kertomaa - Vanhan hautausmaan kierros

Torstaisin: 9.7, 16.7, 23.7, 30.7. (2 eri teemaa) klo 18
Lähtö Vanhan hautausmaan Tourukadun puoleiselta portilta (pääportin osoite on Puistokatu 20)
Kesto 1,5 h
Liput 5€
Osta lippusi täältä

• Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia -teemalla (9.7. ja 23.7.)

Jyväskylän ja koko Suomen kulttuurihistoriaan vaikuttaneiden henkilöiden haudat muistuttavat meitä erityisesti kaupungin kouluhistoriasta. Kierros painottuu opettajiin, kasvatustieteen ammattilaisiin, oppikirjojen laatijoihin sekä kuvataiteen, musiikin ja kirjallisuuden merkkihenkilöihin. Aiheet vaihtelevat kanteleensoitosta Kalevala-koruihin ja kuorolauluun.

• Tehtailijoita ja kauppiaita -teemalla (16.7. ja 30.7)

Fredriksonin lakit, Halosen harmonit, Jussilan puulelut ja Ruthin rinkelit tunnetaan jyväskyläläisinä tuotteina. Kierroksen varrella nähdään edesmenneiden teollisuusmiesten sekä tunnettujen kauppiaiden viimeisiä leposijoja. Menestyksestä ja vauraudesta kertovat myös monet komeat hautamuistomerkit.

Naissaaren kierros

Perjantaisin: 10.7. ja 24.7. klo 18 
Lähtö pysäköintialueen info -taulun luota, Naissaarentie 2
kesto 1,5 h
Liput 5€
Osta lippusi täältä

Vaajakoskella sijaitsevan Naissaaren historiaa tunnetaan jo 1500-luvulta alkaen. Kierroksella kerrotaan mm. patruuna Salvesenin ajasta ja siitä, mitä uutta toi SOK:n aika. Miten rimahelvetti ja lapumylly liittyivät naissaarelaisten elämään? Kurkistetaan alueen menneisiin aikoihin, ja ihaillaan nykyisiä näkymiä kanavan varrella. Tervetuloa kesäiselle iltakävelylle Naissaaren kulttuurihistoriallisiin ja luonnonkauniisiin maisemiin!

Taidetta taivasalla - opastettu taidekierros keskustassa

Perjantaisin: 17.7. ja 31.7. klo 14
Lähtö Aren aukiolta, Puistokatu 1
Kesto 1,5 h
Liput 5€
Osta lippusi täältä

Jyväskylässä on kymmenittäin julkisia taideteoksia - pienestä varpusenkokoisesta veistoksesta kerrostalon seinän peittäviin muraaleihin. Julkinen taide on kautta aikojen herättänyt niin ihastusta kuin vihastusta, ihailua ja ihmetystä. Anna oppaan johdattaa sinut taidekierrokselle kaupungin keskustaan. Kuulet tarinoita taidehankkeiden taustoista, taiteilijoista ja teosten herättämistä keskusteluista.

Suomalaisen sivistyksen sydämessä - Seminaarinmäen kierros

Lauantaisin: 18.7. ja 1.8. klo 18
Lähtö Lounaispuiston edustalta, yliopiston kirjastoa vastapäätä, Seminaarinkatu 34
Kesto 1,5 h
Liput 5€
Osta lippusi täältä

Vuonna 2019 valmistuneen Jyväskylän brändityön keskeiseksi tulokseksi nousi ajassa elävä sivistys, joka erottaa Jyväskylän muista suomalaisista kaupungeista. Tuon sivistyksen juuret löytyvät Seminaarinmäeltä, jossa nuoret sukupolvet ovat opiskelleet 1800-luvun lopulta alkaen. Kansakoulun opettajia kouluttanut seminaari on kasvanut 15 000 opiskelijan monitieteiseksi ja kansainväliseksi yliopistoksi. Kierroksella kuulet Seminaarinmäen arjesta ja juhlasta niin menneinä aikoina kuin nykyään.

Bussikierrokset 

Max 20 henkilöä/ryhmä

Puuarkkitehtuuria Unesco-kirkosta Safa-palkintoon

Lauantaisin: 15.8. ja 5.9., klo 12
Lähtö Harjukadun tilausajolaiturilta, Harjukatu 6
Kesto 2,5 h
Liput 10€
Osta lippusi täältä

Jyväskylän seutu on tunnettu korkeatasoisesta arkkitehtuuristaan. Viime vuosina kaupunkiin on rakentunut useita hienoja esimerkkejä puuarkkitehtuurista, joista mainittakoon mm. arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon vuonna 2015 voittanut arkkitehtuuritoimisto OOPEAA:n suunnittelema puukerrostalo Puukuokka. Yli 250 vuotta aiemmin rakennettiin Petäjävedelle kaunis puukirkko, jonka kulttuurihistoriallisesti mittaamaton arvo sinetöitiin vuonna 1994, kun se liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon. Opastetulla bussikierroksella pääset tutustumaan Petäjäveden kirkkoon ja kuulet lisää suomalaisen, ekologisesti kestävän puurakentamisen vaiheista ja nykytrendeistä. Näet myös esimerkkejä puuarkkitehtuurin eri vuosikymmenistä Jyväskylässä.

Valon kaupunki

Perjantaina 25.9. ja lauantaina 26.9. klo 19
Lähtö Harjukadun tilausajolaiturilta, Harjukatu 6
Kesto 1,5 h
Liput 7€
Osta lippusi täältä

Jyväskylä on kaupunkivalaistuksen edelläkävijä Suomessa ja vuonna 2019 laaditun Valovisio 2030-suunnitelman mukaan kaupunki haluaa olla oivaltavin valon kaupunki maailmassa. Jo nyt pysyviä valaistuja kohteita on yli 100. Jyväskylässä uskotaan, että pimeä vuodenaika on mahdollisuus, ei uhka. Opastetulla kierroksella kuulet lisää ValoVisiosta ja ennen kaikkea näet ja koet, kuinka valo ja valaistus muuttavat kaupunkikuvaa.

Aalto Bravo

Lauantaisin: 22.8. ja 29.8. (Aalto-viikko) klo 12
Lähtö Harjukadun tilausajolaiturilta, Harjukatu 6
Kesto 2,5 h
Liput 10€
Osta lippusi täältä

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä - profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto Bravo -bussikierroksella, jolla tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin muutama vuosi sitten 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna. Kierros päättyy Alvar Aalto -museolle, jonka autenttisessa ympäristössä on mahdollisuus nauttia myös Alvarin kakkukahvit.

 

Liput ostettavissa verkkokaupasta: 
Liput tulee ostaa etukäteen Jyväskylän kaupungin verkkokaupasta osoitteesta https://verkkokauppa.jyvaskyla.fi/fi/visit-jyvaskyla. Liput ovat ostettavissa maanantaista 15.6. lähtien. Liput maksavat kävelykierroksille 5 euroa/hlö/kierros ja bussikierroksille 7-10 euroa/hlö/kierros. Kierrokselle pääsee näyttämällä sähköpostiin tullutta kuittia oppaalle. 

Koronavirustilanteen huomioiminen opastuskierroksilla:
Kävelykierroksille mahtuu mukaan 25 henkilöä/kierros ja bussikierroksille tänä kesänä poikkeuksellisesti 20 henkilöä/kierros. Paikkojen määrää on vähennetty, jotta turvavälit pysyvät tarpeeksi suurina. Myös kävelykierroksilla kiinnitetään huomiota turvaväleihin koronatilanteen vuoksi. Lisäksi kaikilla oppailla on käytössä kasvovisiirit. Kierroksille osallistuvia kannustetaan myös hyvään käsihygieniaan. Bussikierroksilla on tarjolla käsidesiä. Alarajaa osallistujamäärän suhteen ei ole, eli kierrokset toteutetaan osallistujamäärästä ja säästä riippumatta.

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta