KYSYTTÄVÄÄ?

Merkittäviä naisia Jyväskylässä

Jyväskylän seutu on kautta aikain tunnettu osaavista ja menestyneistä naisistaan. Jyväskylän seutu onkin erinomainen, modernille naiselle mainiosti sopiva kotimaanmatkailukohde.
Myös Uno Cygnaeukselle ihanat naiset olivat etusijalla. Hän taisteli naisten oikeudesta koulutukseen. Minna Canth tai Hanna Parviainen olivat aikoinaan merkittäviä Jyväskylässä vaikuttaneita naisia. Siksi Jyväskylän seutu edelleenkin on naisten asialla!

Jyväskylän seudulla naiset viihtyvät. Täällä voitte nautiskella ja kokea monipuolisia elämyksiä. Kaupunkiseudussa yhdistyvät uusi ja vanha; urbaanit ja maaseutumaiset vivahteet tekevät alueesta ainutlaatuisen. Keskisuomalainen, leppoisa palveluasenne ja osaaminen välittyvät sinulle iloisina lomailukokemuksina. Suunnista siis Minna Kaupin tavoin Jyväskylän seudulle. Se tarjoaa loistavat puitteet kulttuurin ja ostosten teon lisäksi myös liikkumiseen ja hyvinvointiin. Alueen persoonalliset ravintolat tarjoavat makuelämyksiä, joita on ihanan vaikea unohtaa.

Olet tervetullut Jyväskylän seudun matkailuneuvontaan kysymään vinkkejä ja lisätietoja. Meidät löydät uusista tiloistamme ydinkeskustasta, kauppakeskus Forumin toisesta kerroksesta. Älä epäröi soittaa, lähettää sähköpostia tai pistäytyä paikan päällä, mikäli kaipaat apua tai lisätietoja. Tervetuloa nauttimaan Jyväskylän seudusta vaikkapa mukavalla naisporukalla!

 

Johanna Soilu / Fashion UnitYrittäminen on varmaa muutosta

30-vuotias nuori nainen on saavuttanut paljon. Hänet on palkittu mm. vuoden 2011 Jyväskylän yrittäjänä sekä tuoreimpana Yrittäjänaisten Kultainen Oras -palkinnolla. Mitkään saavutukset eivät ole kuitenkaan tulleet helpoimman reitin kautta. Menestyvän muotialan yrityksen luominen on vaatinut uskomattoman määrän työtunteja ja sellaista sitkeyttä, jota löytyy vain harvoilta. Johanna Soilun tavoitteena on muuttaa muoti- ja mallimaailman kauneuskäsityksiä ihmisläheisempään suuntaan. Tätä ideaa hän edistää tyylin ja muodin valmennuksiin ja tuotantoihin keskittyvän Fashion Unit Oy:n kautta. Sekä muotialalle että yrittäjäksi Soilu on päätynyt sattuman seurauksena. Yrittäjyyteen ponnahduslautana toimi Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikkö Tiimiakatemia. Tiimiakatemian aikaisesta osuuskunnasta sai alkunsa myös 10-vuotisjuhlavuottaan juhliva Muotipäivät -tapahtuma.

Teksti: Johanna Holkko
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisätietoa: www.fashionunit.fi ja www.muotipaivat.fi 

 


Naisten Jyväskylä

 

Minna Canth

Tomera täti ja vapaa-ajattelija, jonka kuopiolaiset mieltävät omakseen. Minna teki kuitenkin nuorena neitona kuten moni muukin järkevä nykyajan nuori ja muutti Jyväskylään opiskelemaan. Täällä ollessaan hänestä tuli ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Minna oli muutenkin kaikin puolin ahkera ja kiireinen nainen, josta kertovat muun muassa seitsemän henkisen perheen perustaminen lukuisten kirjallisten teosten lisäksi. Kunnioitettava suoritus siis, vaikka kiirettä piti varmasti myös hänen aviomiehellään.

Minna Canth on erityisen tunnettu paitsi kirjailijana, myös naisten aseman edistäjänä 1800-luvun loppupuolella. Jyväskylässä hänelle on omistettu patsas kaupungin Kirkkopuistossa. Se lakitetaan joka vappu yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden toimesta. Kirkkopuiston lähellä on lukuisia palveluja pienistä putiikeista museoihin ja aina keskustan suurempiin ostoskeskuksiin ja tavarataloihin asti. Kirkkopuiston kohdalta kannattaa suunnata myös ylämäkeen, jonka varrelta voi aistia paljon uutta ja vanhaa kaupunkikulttuuria.

 

Wivi Lönn

Wivi Lönn on Tampereella syntynyt, Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, joka veljensä houkuttelemana muutti vuonna 1911 Jyväskylään. Hän on suunnitellut mm. Mattilan kaupunginosaan toistakymmentä rakennusta, joista esimerkiksi Puistokoulu on edelleen toiminnassa oleva alakoulu.

 

Ritva Valkama

Ansiokasta jyväskyläläiskaartia edustava Ritva Valkama on kaikille tuttu niin televisiosta kuin teatteristakin. Ritva on erityisen tunnettu monista komediahahmoista, joilla hän on hauskuuttanut katsojia ympäri Suomen. Teatterilla ja komiikalla on tänä päivänä edelleen suuri rooli Jyväskylän kulttuurielämässä. Kaupunginteatteri on vahva ja elävä, ja esimerkiksi vuonna 2001 perustettu Seisomapaikkaklubi on tunnustettu stand up -komiikan valtakunnallinen uranuurtaja – stand up nauttii Jyväskylässä suurta suosiota.

 

Ritva Oksanen

Ritva on vielä kaimaansa Valkamaa nuorempi taiteilija, joka on luonut uransa näyttelijänä sekä laulajana. Oksanen on käynnistänyt uransa Jyväskylän perinteikkäässä Huoneteatterissa, joka tarjoaa edelleen tunteita herättäviä esityksiä ja sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä keskustasta, riippuen vähän myös korkojen pituudesta.
Oksasesta puhuttaessa voidaan mainita myös Voionmaan lukiosta aloittanut, aina Finlandia -palkittuun huipputeokseen ja yli 500 000 kirjan myyntirajaan yltänyt Sofi Oksanen, joka nykyään on Suomen tunnetuimpia kirjailijoita meillä ja maailmalla.

 

Arja Koriseva

Toivakasta kotoisin oleva, Valon kaupungin lailla loistava Arja Koriseva on luonut uransa musiikilla. Jos nauttii Arjankin taitamasta hyvästä tanssimusiikista, kannattaa myös käydä kurkkaamassa Tikkakosken suunnalla sijaitseva Kuikan lava, joka tarjoaa perinteisiä lavatansseja kesäisin.

Tanssia voi myös vaikkapa Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tarjoamissa verstaissa, jolloin käytössä on myös oma ohjaaja ja paketteihin kuuluu luonnollisesti myös ihana ripaus hyvinvointia.

Toki Jyväskylän seudulla voi irrotella monilla eri tavoin. Sokos Hotel Jyväshovissa esiintyy paljon erilaisia artisteja ja esimerkiksi tunnelmallinen Ravintola Poppari tarjoaa pop-, rock-, funk-, soul- ja blues – tyylistä livemusiikkia. Hieman raskaampaan menoon soveltuu myös kaupungin legendaarinen rock-klubi, Tanssisali Lutakko. Seudulta löytyy myös lukuisia yökerhoja ja ravintoloita, joissa voi viettää aikaa vapaammissa tunnelmissa. Otattehan kuitenkin huomioon, että yökerhot sulkeutuvat jo kello 04.00 ja hotelliemme check-out on tyypillisesti kukonlaulun aikaan, noin klo 11.

 

Naisurheilijat

Jyväskylä on korkeakulttuurin ja koulutuksen ohella myös tunnettu urheilukaupunki. Vuoden 2011 jyväskyläläiseksi urheilijaksi valittu ja aerobicin MM-kultamitalisti Irina Matilainen opiskelee Jyväskylän Yliopiston Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Matilaisen lisäksi myös jyväskyläläisiä ovat esimerkiksi olympiamitalistit hiihtäjä Sirkka Vilander ja keihäänheittäjä Heli Rantanen sekä Tiia Piili, Tuuli Matinsalo ja Minna Kauppi. Urheilun suosion vuoksi alueella on paljon erilaisia liikkumismahdollisuuksia, jotka soveltuvat hyvin myös matkailijoille.

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta