Juhannus Keski-Suomessa

Keskikesän juhlana tunnettu juhannus on Keski-Suomessa ainutlaatuinen. Alue tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, halusit sitten viettää juhannuksen rennosti saunoen, erilaisten aktiviteettien parissa tai kaupungin sykkeessä. Ainutlaatuisiin elämyksiin kuuluvat Himos Juhannus 2023, Jyväskylän juhannusmenot, Saunamaakuntaviikko ja tietenkin yöttömän yön kauneus Keski-Suomen lumoavissa luontokohteissa.

#visitjyvaskylaregion

Juhannuskokot Jyväskylässä ja Keski-Suomessa

Mikäli sääolosuhteet sen sallivat, juhannuksen kruunaa tietenkin lumoavana rätisevä juhannuskokko! Keski-Suomen suurin juhannuskokko syttyy perjantaina 23.6. klo 20 Vehryt Noukassa, Jyväskylässä. Multian maisemissa kokkoja syttyy perjantaina sekä Camping Sinervässä että Tarhapään Ladonlahdessa osana Multian Kesän ohjelmaa. Uuraisten helmen Hietasaari Campingin upeissa riviera-maisemissa kokko syttyy bändin säestämänä, kuten myös Keuruun Vanha Laivuri –riihikahvilalla.

Sataman Juhannus Laukaan satamassa johdattaa juhannustunnelmaan niin kokolla, kuin Jonna Ortjun livemusiikillakin. Pohjoisessa Keski-Suomessa kokkoja voi ihastella ihastuttavassa Hannunkiven lomakylässä perjantaina klo 22 ja Viitasaarella lukuisissa eri paikoissa, esimerkiksi Kahvila Myllytuvalla! Hankasalmella sijaitsevan Revontulen monipuolisessa lomakylässä kokko syttyy perjantaina klo 22. Kun postaat kokosta someen, muista käyttää merkintää #visitjyvaskylaregion!

Kuva: Milla Santala

Perinteiset juhannustanssit

Onko ihanampaa tapaa viettää keskikesän juhlaa, kuin perinteiset lavatanssit? Kukkahameet hulmuavat ja lavatanssimusiikki soi tänä juhannuksena monilla Keski-Suomen tanssilavoilla, kuten maineikkaalla Hangan lavalla Hankasalmella perjantaina 23.6. Perjantaina pyörähdellään myös Savion lavalla Laukaassa, jossa Teuvo Oinas hurmaa keskikesän juhlijat tulkinnoillaan. Duo Tornado vauhdittaa Matilan Ankkurin tunnelmaa perjantaina Äänekoskella, ja Keurusselän upeissa järvimaisemissa Keuruulla juhlijoita tanssittaa perjantaina ja lauantaina Trubaduuri Vesa Oksanen Band.

Lauantaina 24.6. puolestaan tunnelmoidaan jyväskyläläisellä Kuikan lavalla, jossa Nina Åkerman & ManTra valloittavat lauantaina 24.6. klo 20 alkaen. Parketilla pyörähdellään lauantaina 24.6. myös Valopirtin juhannustansseissa Hankasalmella ja Kyläkauppa Voikukassa Äänekoskella. Muista kurkata myös valmiit juhannuspaketit, joista osaan kuuluu ihania juhannustansseja!

Kuva: Savutuvan Apaja

Vauhdikkaat juhannusbileet

Himos Juhannus, anyone? Vauhdikkaampaan makuun juhannusta juhlitaan Keski-Suomessa isosti, nimittäin legendaarinen Himos Juhannus tuo lauteille kotimaan tähtiartistit, kuten Antti Tuiskun, Apulannan, JVG:n ja Jyväskylän oman Gettomasan. Jos rankan biletyksen lomasta ehtii, Himos-Jämsässä on myös paljon muuta nähtävää, kuten ihastuttava Ravintola Hirvikartano ja Jämsän Saunakylä.

Cityjuhannusta vietetään Jyväskylän keskustan halki kulkevan Kauppakadun sykkeessä. Kannattaa ehdottomasti kurkata suosittujen yökerhojen Escapen, Proud Maryn ja Londonin aukioloajat lähempänä keskikesän juhlaa.

Jos haluat nostaa oman mökkijuhannuksesi uudelle tasolle, voit tilata juhliisi Puolen tunnin bileet! Puolen tunnin bileet on laulaja-lauluntekijä Eva Vikmanin ja kitaristi Jussi Silpolan luotsaama akustinen musiikkipaketti, joka ei jätä kylmäksi.

Kuva: Nelonen Media Live / Niki Soukkio

Juhannuspaketit ja muu majoitus

Loman suunnittelu voi joskus olla raskasta. Niitä hetkiä varten on valmiit lomapaketit, joiden avulla ei tarvitse kuin saapua paikalle ja nauttia! Laukaalaisen Varjolan juhannuspakettiin kuuluu kahden yön majoitus maalaisbrunsseineen, juhannussauna, juhannusruokailu ja juhannustanssit! Myös Peurunka Spa & Resortissa on kätevän paljon ohjelmaa samassa pihapiirissä. Ohjelmaa on tarjolla koko perheelle: on kokkoa, hyvää ruokaa, juhannustansseja, Vesipuisto ja Saunamaailma, uimaranta ja kylpylä.

Revontulen juhannukseen kuuluu Hangan lavan tanssien ja upean kokon lisäksi saunomista Revontulen saunamaailman löylyissä. Vietätkö sinä juhannuksen savusaunassa, telttasaunassa tai ulkoporealtaassa rentoutuen?

Majoitusta on saatavilla myös Uuraisten maalaismaisemissa, sillä Tapsanmökkien kookas huvila on vielä vapaana juhannukseksi isomman seurueen käyttöön! Kaupunkimajoitusta cityjuhannuksen viettoon tarjoaa tietenkin Scandic-hotellit, joita Jyväskylässä on kolme.

Kuva: Julia Kivelä

Kesäteatterit

Ah, kesäteatterit! Keski-Suomen kesäteatterilavoilla hurvitellaan läpi kesän ja niin myös juhannuksena. Kansankomedia Koodinimi: Telkän Valinta –esitys valloittaa Venekoskella Hankasalmella läpi juhannuksen joka päivä 23.-25.6.

Maineikkaan Teatteri Eurooppa Neljän kausi käynnistyy juhannuksen korvilla! Klassikkonäytelmä Aatamin puvussa ja Vähän Eevankin ensi-ilta ja näytökset vedetään keskiviikkona 21.6. klo 19 ja sunnuntaina 25.6. klo 15 Äänekosken Hietamalla, Kartano Kievarin Kesäteatterissa. Kepeän kesäinen ja rakkaudentäyteinen musiikkikomedia vie katsojan riemastuttavalle nostalgiamatkalle sinne, missä saunanraikas rantamaisema hehkuu kilpaa heinäpellon kanssa ja aurinko paistaa aina lämpimästi!

Kuva: Jiri Halttunen, kuvan grafiikat: Antti Viitamäki

Juhannusristeilyt

Risteilyt ja vesiaktiviteetit kuuluvat Keski-Suomen kesään kuin nenä päähän. Juhannusaattoperjantaina on mistä valita, sillä MatkaRhean laivat risteilevät Päijänteellä neljään otteeseen eri kellonaikoihin ja eri laivoilla. Kreikan mytologiasta nimensä saanut M/S Rhea risteilee juhannusaattona perjantaina iltapäiväristeilyn klo 15–18 ja iltaristeilyn klo 19–22. Myös Siipirataslaiva Vellamo tekee perjantaina sekä iltapäiväristeilyn että iltaristeilyn.

Päijänne-Risteilyt Hilden risteilee höyrylaiva S/S Suomella juhannusaattona kahden risteilyn verran, ja juhannuspäivänä on luvassa ihastuttava juhannuksen päiväristeily. Laivalta löydät ravintolapalvelut A-oikeuksin.

Mikäli haluat viettää juhannuksen kansallispuiston maisemissa, E-K Linesin kansallispuistoristeily on oikea valinta. Etelä-Konneveden kallioiset maisemat lumoavat vesiltä käsin!

Kuva: Kerttu Pylvänäinen

Juhannustreffit, alpakat ja ja muu juhannusohjelma

Juhannus Keski-Suomessa on kaiken edellä mainitun lisäksi myös paljon muutakin, kuten juhannustreffejä Uuraisten Hietasaaressa, avoimia saunailtoja Revontulessa ja rompe- ja aarretori Juhlatalo Villa Mathildassa! Autofania kiinnostaa rompetorin lisäksi myös Kivijärvi JAM –autotapahtuma.

Juhannusruokailua varatessa kannattaa pitää silmällä myös upean Kuokkalan kartanon aukioloaikoja. Kulttuurinystävät nauttivat vierailusta Toivolan vanhalla pihalla ja Savutuvan juhannusta vietetään Hankasalmen museokylällä.

Lapsiperheitä viihdyttää tänä juhannuksena saarijärveläinen Puuhapuisto Veijari, joka on auki alpakoineen päivineen jokaisena juhannuksen päivänä! Juhannuslomalla kannattaa tutustua myös Laajiksen aktiviteettivalikoimaan.

Kuva: Puuhapuisto Veijari/Visual Friday Oy

Jaa juhannustunnelmasi somessa #visitjyvaskylaregion!

Juhannuksen vietossa saattaa kiinnostaa myös…

Lasi-iglu kesällä

Majoitu Keski-Suomessa

Eväitä piknik-korissa.

Ihanat kesäkahvilat ja -ravintolat Keski-Suomessa

Henkilö heittää löylyä saunassa

Keski-Suomi on maailman Saunamaakunta

Suuri ihmisjoukko kokoontunut seuraamaan musiikkiesitystä Himoksella auringon laskiessa

Keski-Suomi Juuri nyt