Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi sisällön

Trendikäs kaupunkiloma Jyväskylässä

Pirskahtelevat cocktailit Suomen parhaaksi valitussa baarissa, auringonlasku Lutakon satamassa, ostoslöydöt persoonallisissa design-puodeissa tai hengähdys puhuttelevan arkkitehtuurin parissa – niistä on trendikkään matkailijan kesäpäivä Jyväskylässä tehty. Keski-Suomen keskuskaupunki Jyväskylä tarjoaa ruokaa niin vatsalle, mielelle kuin Instagram-syötteeseenkin. Lue vinkit ja ota haltuun Jyväskylän kesän kuumimmat must-see-kohteet – kuinka monta ehdit kiertää loman aikana?

Kesäkatujen asfaltti on viilennyt kesän 2023 osalta, mutta onneksi uusi kesä tulee joka vuosi. Uudet vinkit kesäiseen kaupunkilomaan päivitetään tälle sivulle huhtikuussa 2024. Niitä odotellessa voit nostattaa kesäfiilistä palaamalla alla oleviin vuoden 2023 vinkkeihin.

Lomapäivä alkaa Suomen elämyksellisimmässä satamassa

Kesäisen kaupunkiloman ehdoton hittikohde on Lutakon satama, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Jyväskylän ydinkeskustasta. Aurinkoinen lomapäivä alkaa arvoisellaan tavalla Konttiravintola Mortonin pannarimenulla. Mortonin terassi on valittu useaan otteeseen kaupungin parhaaksi, ja siellä maistuvat pannareiden ja kahvilatuotteiden lisäksi herkulliset burgerit ja salaatit.

Lutakon satama toimii lähtöpaikkana Päijänteen sisävesiristeilyille, ja mikä olisikaan parempi tapa nauttia kesäpäivästä kuin ihailla Suomen pisimmän ja syvimmän järven maisemia laivan kannella. Risteilyille vievät Päijänne-Risteilyt Hildenin ja Rhea Ship Lines Oy:n laivat. Rhealla järjestetään myös Suomen valovoimaisimpien artistien tähdittämiä Tähtiristeilyjä.

Kuva: Konttiravintola Morton / Emäpitäjän anniskeluravintolat Oy / Tuomas Mikkonen

Aurinkoa, saunaelämyksiä ja vesiurheilua

Yksi Lutakon sataman maamerkeistä on uudenkarhea saunaravintola Sataman Viilu, joka sijaitsee sataman Kuokkalan sillan puoleisessa päädyssä. Viiluun kutsuvat niin tasokas ravintola, auringossa kylpevä terassi kuin tyylikäs saunaosasto – ja pääsevätpä Viilussa saunovat pulahtamaan myös järvivesialtaiseen ja poreisiin. Kannattaa katsastaa myös maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelema vene, joka on esillä Viilun vieressä.

Päivä jatkuu mukavasti satamassa vesiaktiviteettien parissa. Sataman läpi kulkevaa Rantaraittia pitkin pääsee kävellen Gr8wake-vesiurheilukeskukseen, jossa kesäpäivää voi viettää vauhdikkaasti vesipuistossa, rauhallisesti suppaillen tai vaikkapa kaapelivesilautailua kokeillen.

Kuva: Taina Ristikivi

Ostoksia ja kulttuuria kaupungin keskustassa

Jyväskylän kävelykeskusta on mukavan kompakti, mutta monipuolinen ostospaikka. Ydinkeskustassa sijaitseva Koto Designmarket on kotimaisesta muotoilusta kiinnostuneen ykköskohde: Kotosta löytyy muotia ja kodintuotteita noin 60 eri brändiltä.

Jokaisen Jyväskylässä vierailevan on nähtävä historiaa henkivän idyllinen Toivolan vanha piha. Toivolan suloiset putiikit ja herkullinen ravintola- ja kahvilatarjonta valloittaa varmasti sydämet. Toivolan pihalla kannattaa piipahtaa myös suloisessa Käsityöläismuseossa. Museoiden ystäville Jyväskylässä ja lähialueilla on tarjolla monia mielenkiintoisia kohteita, uutuutena lähellä keskustaa sijaitseva upea Aalto2-museokeskus.

Kuva: Toivolan vanha piha

Herkullisia ravintoloita ja kahviloita

Olipa etsinnässä lounaspaikka, kahvila tai illallisravintola, Jyväskylästä löytyy mainioita vaihtoehtoja. Keskustassa sijaitsevassa Katriinan kasvisravintolassa herkutellaan kepeällä kesäruolla. Kaupungin kenties komeimmat näköalat aukeavat Café &Restaurant VesilinnastaJyväskylän Harjulla. Ravintolan aukioloaikoina on pääsy myös näkötorniin, josta aukeaa upeat näköalat ympäri Jyväskylää. Bistro Kirkkopuistossa kesäisiä herkkuja voi nauttia ravintolasalissa tai aurinkoisella kesäterassilla.

Jyväskylä tunnetaan Alvar Aallon pääkaupunkina, mutta kaupungissa on paljon myös Suomen ensimmäisen itsenäisen naisarkkitehdin Wivi Lönnin suunnittelemia kohteita. Yksi niistä on kaunis Kuokkalan Kartano, jossa nykyään nautitaan tasokkaan ravintolan antimista. Kauniina kesäpäivänä olostaan voi nauttia kartanon puutarhassa tai terassilla Päijänne-näkymiä katsellen. Päijänteen sineä voit ihailla myös Juurikkasaaren rantaterassilla Jyväskylän Säynätsalossa.

Kuva: Kuokkalan kartano/Visual Friday Oy

Pirskahtelevat drinkit ja vilkas yöelämä

Illan tullen kannattaa ottaa jälleen suunta kohti Lutakon satamaa ja sen ravintolalaivoja Gaiaa tai Vellamoa. Ihanista virvokkeista ja grilliherkuista tunnettu Gaia tarjoaa aitoa kuunaritunnelmaa ja erinomaiset puitteet auringonlaskun ihastelulle. Myös Siipirataslaiva Vellamo on loistavat puitteet erikokoisten seurueiden illanviettoon. Ravintolalaivojen aurinkoterasseja tunnelmallisempia paikkoja auringonlaskun ihasteluun kesäiltana saa etsiä!

Auringon laskettua ilta jatkuu cocktail-baari DeLoreanissa Jyväskylän vilkkaassa ydinkeskustassa. Neonvaloja ja 80-luvun estetikkaa sykkivä baari tarjoaa tuoreita makumaailmoja ydinkeskustan yllä. DeLoreanin terassin lasi-ikkunoista voi katsella keskustan menoa ylhäältä päin.

Kuva: Ilmari Heinäjärvi

Majoitus keskustan sykkeessä tai Jyväsjärven rannalla

Kuuminkin kesäpäivä kääntyy väistämättä iltaan. Jyväskylän keskustan viihtyisissä hotelleissa nautit virkistävistä unista. Hotelli Albassa majoitut kauniiden järvimaisemien äärellä Jyväsjärven rannalla. Hotellilta pääset suoraan Rantaraitille ja kävellen vaikkapa satamaan.

Jyväskylän kävelykadulla sijaitsevassa Hotelli Versossa olet kaupunkikulttuurin ja tapahtumien keskiössä ja aloitat uuden aamun Suomen parhaimmistoon kuuluvalla hotelliaamiaisella. Saman perheyrityksen toinen hotelli, uniikki boutiquehotelli Yöpuu, sijaitsee niin ikään Jyväskylän keskustassa. Jokainen hotellin huoneista on omanlaisensa – yövy esimerkiksi Alvar Aalto -teemaisessa huoneessa.

Scandicilla on Jyväskylässä kolme hotellia. Keskustassa sijaitsevat viihtyisät Scandic Station ja Scandic City. Kylpylähotelli Scandic Laajavuoreen on keskustasta matkaa noin neljä kilometriä.

Kuva: Hotelli Verso

Jaa upeimmat somekuvasi Instagramissa #visitjyvaskylaregion

Kesäpäivän vietossa sinua saattaisi kiinnostaa myös…

Henkilö istuu iglusaunassa järven äärellä

Kesän elämykset Keski-Suomessa

Henkilö Vanhan Keuruun alueella.

Ajankohtaisvinkit

Kaksi ihmistä Jyväskylän keskustassa

Opastetut yleisökierrokset Jyväskylässä