Kulttuurin ja tapahtumien kesä Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomen kesä antaa laadukkaat puitteet lomailijalle, jonka kesäsuunnitelmiin kuuluu museot, festivaalit, kesäteatteri, kiinnostava kulttuurihistoria, taide-elämykset ja tapahtumat. Ainutlaatuista arkkitehtuuria, säväyttävien tapahtumien sykettä ja mieleenpainuvia elämyksiä – niistä on kulttuurin ja tapahtumien täyteinen loma Keski-Suomessa tehty. Poimi alta parhaat vinkit kesälomaan 2023 Keski-Suomessa!

#visitjyvaskylaregion

Uusi Aalto2-museokeskus ja muut museotärpit

Kesän uutuus ja ehdoton must-see-kohde on Aalto2-museokeskus. Uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka avaa ovensa Jyväskylässä 27.5.2023. Museokeskus yhdistää saman katon alle kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon.

Jyväskylän taidemuseossa hurmaannutaan koirista: esillä on laajin Suomessa koskaan nähty koiria esittävän taiteen kokonaisuus. Suomen käsityön museon näyttelyissä puolestaan sukkuloidaan eri materiaalien, perinteiden ja kokeellisten tekniikoiden maailmassa. Kesän päänäyttely on Suomen lasitaiteen ikonit.

Kesään kuuluvat ehdottomasti myös idylliset museot, jotka vievät tutustumaan esimerkiksi taiteilijaperheen elämään tai aikamatkalle jopa 1700-luvulle. Lähde kolmen museon kierrokselle Hankasalmelle ja Konnevedelle tai tutustu Jyväskylän kaupungin pikkumuseoihin, jotka ovat auki ainoastaan kesäaikaan.

Kuva: A-Konsultit / Aalto2

Kesäteatterin hersyvää tunnelmaa

Mitä olisi kesä ilman kesäteatteria? Keski-Suomessa on tarjolla tasokas kattaus hersyvää huumoria, jännittäviä juonenkäänteitä ja vauhdikkaita seikkailuja. Teatteri Eurooppa Neljä ilahduttaa tänä kesänä katsojia kahdessa paikassa. Kartano Kievarin kesäteatterissa Äänekoskella nauruhermoja kutkuttelee kepeän kesäinen musiikkikomedia Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Muuramessa, Riihivuori Areenan komeissa maisemissa nähdään vauhdikas roadtrip-musikaali Alma ja Louise.

Löytänän kesäteatterin lavalle astelee tänäkin kesänä nimekäs joukko Suomen Kansallisteatterin näyttelijöitä. Mika Waltarin klassikkokomedia Myöhästynyt hääyö käynnistyy tilanteessa, jossa vasta vihitty sulhanen ei muista menneensä naimisiin… ja siitäpä sitten soppa syntyykin! Löytänän kesäteatteri sijaitsee Viitasaarella Löytänän kylässä.

Ränssin Kievarissa Jyväskylän lähellä kesän päänäytelmänä nähdään rempseää huumoria ja musiikkihittejä tarjoava Rovaniemen Markkinoilla ja heinäkuussa päästään nauttimaan myös Saija Tuupasen juhlakonsertista.

Kuva: Ränssin kievari

Herkuttelua historiallisessa miljöössä

Kulttuurintäyteiseen kesään sopii tietysti herkuttelu historiaa ja kulttuuria henkivässä miljöössä. Saarijärvellä sinut vastaanottaa idyllisen kauniissa pihapiirissä sijaitseva Ruustinna, jossa nautit maistuvaa lounasta joka arkipäivä. Ruustinnassa voit myös majoittua.

Viitasaarella, nelostien varressa, seisoo komeana 115-vuotias vanha koulurakennus, joka on saanut uuden elämän, kun rakennus on peruskorjattu lattiasta kattoon. Ravintola Lyhdyssä tarjoillaan niin kahvilatuotteita, lounasta kuin á la carte -annoksia.

Kuva: Ruustinna

Festivaaleja, konsertteja kulttuuritapahtumia ja hevosvoimia

Keski-Suomen kesää tahdittavat tapahtumat lastenfestareista MM-ralleihin. LystiKylä-festivaali saa hymyn huulille ja pienet ja isommatkin jalat vipattamaan: viikonlopun aikana menossa ovat mukana mm. TV:stä tutut konstaapelit Maltti ja Valtti ja Pikku Papun Orkesteri. Festareilla on sekä maksullista että maksutonta ohjelmaa.

Joutsan kulttuurikesä tarjoilee nykytaidetta, kulttuuritapahtumia, paikallisherkkuja ja kesäisiä kohtaamisia Järvi-Suomen sydämessä. Koe esimerkiksi MusaSunnuntai-piknikkonsertit, Suonteen soitto -kesäkonserttisarja ja legendaariset Joutsan Joutopäivät. Tutustu myös Keuruun tapahtumiin: kesällä viihdyttävät konsertit, kesäteatteri, tanssit tai vaikkapa Entisten Nuorten Bileet.

Laukaan Spa & Resort Peurungassa viihdytään kesällä festivaalitunnelmassa kahtena viikonloppuna: Suomen paras rockfestari John Smith Rock Festival raikaa 20.–22.7. Puistossa!-festivaali tarjoilee musiikkia, ruoka-annoksia ja juomia sekä aikuiseen makuun sopivaa festivaalitunnelmaa 28.-29.7.

Hevosvoimien parissa voi jännittää niin Killerin raviradalla Jyväskylässä kuin Suomen MM-rallin, Secto Rallyn, vauhdikkailla erikoiskokeilla. Suomen MM-ralli ajetaan 3.-6.8.2023.

Kuva: Jaakko Manninen
Kaksi koiraa maalattuna keltaiselle taustalle. Taideteos Try Me, Elina Ruokonen.

Koiruutta kerrakseen Jyväskylän taidemuseossa

Jyväskylän taidemuseon kesävieraina hurmaavat taiteen kiehtovat koirat. Überhund-näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus, mitä Suomessa on koskaan nähty.
Henkilö avaamassa laatikkoa Suomen käsityön museossa.

Suomalaista kekseliäisyyttä käsityön museossa

Käsillä tekeminen saa monia muotoja, kun Suomen käsityön museon näyttelyissä sukkuloidaan eri materiaalien, perinteiden ja kokeellisten tekniikoiden maailmassa.
Neljä lasta Konneveden kotiseutumuseolla.

Valloittava kolmen museon kesäkierros

Ihastu museoihin Hankasalmen ja Konneveden seudulla! Kolmen museon kesäkierros vie Hankasalmen museokylään, Konneveden kotiseutumuseoon ja Pienmäen talomuseoon.
Ihmisiä katsomassa Kuparisepän taloa sisällä.

Piipahda viehättävissä pikkumuseoissa!

Tule ja ihastu tunnelmalliseen Heiskan taiteilijakotiin, Käsityöläismuseoon ja Pienmäen talomuseoon.
Kolme henkilöä vanhanaikaiset puhelimet kädessä. Yllä teksti: Aatamin puvussa ja vähän Eevankin.

Teatteri Eurooppa Neljä: tuplateatterikesä!

Kartano Kievarin Kesäteatterissa rakkaudentäyteinen musiikkikomedia Aatamin puvussa ja vähän Eevankin, Riihivuoren Kesäteatterissa roadtrip-musikaali Alma ja Louise.
Löytänän kesäteatterin Myöhästynyt Hääyö -näytöksen esite, jossa kuvattuna neljä henkilöä.

Löytänän kesäteatteri: Mika Waltari: Myöhästynyt hääyö

Löytänän kesäteatteri järjestää unohtumattomia teatterinäytöksiä Viitasaaren Löytänän kylällä. Tänä kesänä nähdään Mika Waltarin klassikkokomedia Myöhästynyt hääyö.
Ihmisiä näyttämön äärellä Ränssin kievarilla

Perinteitä ja tunnelmaa jo 203 vuotta

Kauniissa järvimaisemassa sijaitseva Ränssin Kievari tarjoaa maukasta kotiruokaa, majoitusta sekä kulttuurielämyksiä Kuikassa noin 15 minuutin päässä Jyväskylän keskustasta.
Ilmakuva Ruustinnasta, vanhasta pappilarakennuksesta Saarijärvellä

Tervetuloa Ruustinnaan, nauti elämyksestä

Ruustinnassa Saarijärvellä voi piipahtaa maukkaalle lounaalle, viivähtää tunnelmallisessa Aittakahvilassa, pulahtaa uimaan, rantasaunoa, majoittua ja nauttia pihapiiristä.
Maltti ja Valtti -hahmot pelastusrenkaan kanssa.

LystiKylä -festivaali Jyväskylässä 9.-11.6.

Koko perheen kesäfestivaali LystiKylä valloittaa Jyväskylän! Viikonlopun aikana on ohjelmaa eri puolilla keskustaa ja lähialuetta.
Lavalla bändi ja ihmisiä lavan edessä tanssimassa ja kuvaamassa esitystä

Kulttuurielämyksiä Järvi-Suomen sydämessä

Joutsan kulttuurikesä 2023 on nykytaidetta, kulttuuritapahtumia, paikallisherkkuja ja kesäisiä kohtaamisia Järvi-Suomen sydämessä.
Siipirataslaiva Elias Lönnrot, jonka kyydistä kapteeni tervehtii.

Keuruulla nautit lomastasi kulttuurin ja luonnon parissa!

Kun kaupunkielämä stressaa, keuruunnu meille! Keuruulla riittää kohteita, aktiviteetteja ja järvinäköalaa sinullekin jaettavaksi.
Yleisöä John Smith Rock festivaaleilla.

Suomen paras rockfestari tulee taas 20.-22.7!

Peurungan upeassa puistomiljöössä järjestetään heinäkuun lopulla jo kuudetta kertaa John Smith Rock Festival. Pääesiintyjät ovat Cradle of Filth, D-A-D ja Amorphis.
Yleisöä festivaaleilla punaisella valaistuksella.

Uusi festivaali saapuu Laukaaseen 28.-29.7.!

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Puistossa!-festivaali tarjoaa herkkuja kaikille aisteille!
Ihmisiä katsomassa ravikisoja Killerillä, Jyväskylässä.

Killerin Kesä

Elämyksiä hevosurheilun parissa Killerillä! Kauden päätapahtumat ovat Killerin Eliitti ja Keskisuomalainen Derby.
Henkilö seisoo usvaisella pellolla.

Taiteen, kulttuurin ja elämysten Haihatus

Taidelaitos haihatus on ainutlaatuinen, monipuolinen ja kansainvälinen taidekeskus Joutsassa, Keski-Suomessa. Taidenäyttelyt, piknik-konsertit, kulttuurityöpajat ja esimerkiksi Suomen ainoa kineettiseen taiteeseen erikoistunut galleriatalo KITA houkuttelevat kaikenikäisiä taiteen ja kulttuurin elämysten äärelle!
Aalto2-museokokonaisuus ulkoa kuvattuna

Uuden aallon museokeskus

Aalto2 on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka Jyväskylässä. Se yhdistää kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Keski-Suomen museon ja Alvar Aalto -museon, luoden sisällöllisen yhteyden kahden museon välille.
Lyhty Viitasaaren kassa-alue.

Lyhty Viitasaari, tunnelmallinen taukopaikka

Lyhty Viitasaari on uusi, nelostien välittömässä läheisyydessä sijaitseva tunnelmallinen pysähtymiskohde, joka tarjoaa Pikkasen parempia makuelämyksiä kaikille aisteille.

Katso kaikki kesän lomavinkit Keski-Suomessa

Kulttuurinjanoista saattaisi kiinnostaa myös…

Kaksi henkilöä nauttii kesästä veden äärellä

Trendikäs kaupunkiloma Jyväskylässä

Henkilö nauttii kesästä järvellä

Mitä Keski-Suomessa tapahtuu juuri nyt?

Wivi Lönnin koti kolmiomaisella parvekkeella ja rehevällä puutarhalla, kesäisenä päivänä.

Arkkitehtuuri ja historialliset miljööt

Jaa parhaat kulttuurihetkesi somessa #visitjyvaskylaregion