Kulttuurin ja tapahtumien kesä Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomen kesä antaa laadukkaat puitteet lomailijalle, jonka kesäsuunnitelmiin kuuluu museot, festivaalit, kesäteatteri, kiinnostava kulttuurihistoria, taide-elämykset ja tapahtumat. Ainutlaatuista arkkitehtuuria, säväyttävien tapahtumien sykettä ja mieleenpainuvia elämyksiä – niistä on kulttuurin ja tapahtumien täyteinen loma Keski-Suomessa tehty. Poimi alta parhaat vinkit kesälomaan 2023 Keski-Suomessa!

Vuoden 2024 kesävinkit päivitetään tälle sivulle huhtikuussa 2024 – sitä odotellessa voit fiilistellä kesän 2023 kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa.

Uusi Aalto2-museokeskus ja muut museotärpit

Kesän uutuus ja ehdoton must-see-kohde on Aalto2-museokeskus. Uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka avaa ovensa Jyväskylässä 27.5.2023. Museokeskus yhdistää saman katon alle kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon.

Jyväskylän taidemuseossa hurmaannutaan koirista: esillä on laajin Suomessa koskaan nähty koiria esittävän taiteen kokonaisuus. Suomen käsityön museon näyttelyissä puolestaan sukkuloidaan eri materiaalien, perinteiden ja kokeellisten tekniikoiden maailmassa. Kesän päänäyttely on Suomen lasitaiteen ikonit.

Kesään kuuluvat ehdottomasti myös idylliset museot, jotka vievät tutustumaan esimerkiksi taiteilijaperheen elämään tai aikamatkalle jopa 1700-luvulle. Lähde kolmen museon kierrokselle Hankasalmelle ja Konnevedelle tai tutustu Jyväskylän kaupungin pikkumuseoihin, jotka ovat auki ainoastaan kesäaikaan.

Kuva: A-Konsultit / Aalto2

Kesäteatterin hersyvää tunnelmaa

Mitä olisi kesä ilman kesäteatteria? Keski-Suomessa on tarjolla tasokas kattaus hersyvää huumoria, jännittäviä juonenkäänteitä ja vauhdikkaita seikkailuja. Teatteri Eurooppa Neljä ilahduttaa tänä kesänä katsojia kahdessa paikassa. Kartano Kievarin kesäteatterissa Äänekoskella nauruhermoja kutkuttelee kepeän kesäinen musiikkikomedia Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Muuramessa, Riihivuori Areenan komeissa maisemissa nähdään vauhdikas roadtrip-musikaali Alma ja Louise.

Löytänän kesäteatterin lavalle astelee tänäkin kesänä nimekäs joukko Suomen Kansallisteatterin näyttelijöitä. Mika Waltarin klassikkokomedia Myöhästynyt hääyö käynnistyy tilanteessa, jossa vasta vihitty sulhanen ei muista menneensä naimisiin… ja siitäpä sitten soppa syntyykin! Löytänän kesäteatteri sijaitsee Viitasaarella Löytänän kylässä.

Ränssin Kievarissa Jyväskylän lähellä kesän päänäytelmänä nähdään rempseää huumoria ja musiikkihittejä tarjoava Rovaniemen Markkinoilla ja heinäkuussa päästään nauttimaan myös Saija Tuupasen juhlakonsertista.

Kuva: Ränssin kievari

Herkuttelua historiallisessa miljöössä

Kulttuurintäyteiseen kesään sopii tietysti herkuttelu historiaa ja kulttuuria henkivässä miljöössä. Saarijärvellä sinut vastaanottaa idyllisen kauniissa pihapiirissä sijaitseva Ruustinna, jossa nautit maistuvaa lounasta joka arkipäivä. Ruustinnassa voit myös majoittua.

Viitasaarella, nelostien varressa, seisoo komeana 115-vuotias vanha koulurakennus, joka on saanut uuden elämän, kun rakennus on peruskorjattu lattiasta kattoon. Ravintola Lyhdyssä tarjoillaan niin kahvilatuotteita, lounasta kuin á la carte -annoksia.

Kuva: Ruustinna

Festivaaleja, konsertteja, kulttuuritapahtumia ja hevosvoimia

Keski-Suomen kesää tahdittavat tapahtumat lastenfestareista MM-ralleihin. LystiKylä-festivaali saa hymyn huulille ja pienet ja isommatkin jalat vipattamaan: viikonlopun aikana menossa ovat mukana mm. TV:stä tutut konstaapelit Maltti ja Valtti ja Pikku Papun Orkesteri. Festareilla on sekä maksullista että maksutonta ohjelmaa.

Joutsan kulttuurikesä tarjoilee nykytaidetta, kulttuuritapahtumia, paikallisherkkuja ja kesäisiä kohtaamisia Järvi-Suomen sydämessä. Koe esimerkiksi MusaSunnuntai-piknikkonsertit, Suonteen soitto -kesäkonserttisarja ja legendaariset Joutsan Joutopäivät. Tutustu myös Keuruun tapahtumiin: kesällä viihdyttävät konsertit, kesäteatteri, tanssit tai vaikkapa Entisten Nuorten Bileet.

Laukaan Spa & Resort Peurungassa viihdytään kesällä festivaalitunnelmassa kahtena viikonloppuna: Suomen paras rockfestari John Smith Rock Festival raikaa 20.–22.7. Puistossa!-festivaali tarjoilee musiikkia, ruoka-annoksia ja juomia sekä aikuiseen makuun sopivaa festivaalitunnelmaa 28.-29.7.

Hevosvoimien parissa voi jännittää niin Killerin raviradalla Jyväskylässä kuin Suomen MM-rallin, Secto Rallyn, vauhdikkailla erikoiskokeilla. Suomen MM-ralli ajetaan 3.-6.8.2023.

Kuva: Jaakko Manninen

Kulttuurinjanoista saattaisi kiinnostaa myös…

Kaksi henkilöä nauttii kesästä veden äärellä

Trendikäs kaupunkiloma Jyväskylässä

Henkilö nauttii kesästä järvellä

Mitä Keski-Suomessa tapahtuu juuri nyt?

Wivi Lönnin koti kolmiomaisella parvekkeella ja rehevällä puutarhalla, kesäisenä päivänä.

Arkkitehtuuri ja historialliset miljööt

Petäjäveden vanha kirkko

6 tapaa sukeltaa Keski-Suomen kulttuuriperintöön

Jaa parhaat kulttuurihetkesi somessa #visitjyvaskylaregion