Kulttuurikesä Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomen kesä antaa laadukkaat puitteet kulttuurilomailijalle, jonka kesäsuunnitelmiin kuuluu mahtavat museot, kiinnostava kulttuurihistoria, taide-elämykset ja tapahtumat. Upeita Unesco-kohteita, ainutlaatuista arkkitehtuuria ja säväyttävien tapahtumien sykettä – niistä on kulttuuriloma Keski-Suomessa tehty. Poimi alta parhaat vinkit kulttuurikesään 2022 Keski-Suomessa!

#visitjyvaskylaregion

Odotatko jo kulttuurintäyteistä kesää 2023? Uudet kesän 2023 kulttuuri- ja tapahtumavinkit päivitetään toukokuussa 2023.

Unescoa ja kulttuurihistoriaa

Keski-Suomi tunnetaan kahdesta Unescon maailmanperintökohteestaan: Oravivuoren kolmiomittaustornista ja vaikuttavasta kesäkuun alussa yleisölle ovensa avaavasta Petäjäveden vanhasta kirkosta, joka on nähnyt tarinoita jo neljältä vuosisadalta. Todellisena pohjoiseurooppalaisen talonpoikaisrakentamisen mestarinäytteenä tunnettu puukirkko on kätkenyt vuosisatojen ajan sisäänsä elämän ilot ja surut. Leppeänä kesäpäivänä kirkon pihalla voikin uppoutua utuiseen kuvitelmaan, jossa vastavalmistuneen kirkon portaita astelee iloisesti naurava nuoripari valmiina luomaan yhdessä elämän mittaisen tarinan.

Samoja ajatuksia herättää myös pysäyttävä talonpoikaistyylinen runsaista maalauskoristeistaan tuttu puinen Keuruun vanha kirkko, joka on inspiroinut Akseli Gallen-Kallelaa maalauksessaan ‘’Tyttö Keuruun vanhassa kirkossa’’. Vanhan Keuruun alueella kiinnostavia kulttuurihistoriallisia kohteita ovat myös Keuruun museo, Punnosen talo ja Keuruun kotiseutumuseo. Kannattaa piipahtaa myös Vanhan Pappilan alueelta, josta löytyy mm. maittavaa ruokaa ja pakohuonepelejä!

Kuva: Anne Kalliola

Kesäteatterin hersyvää tunnelmaa

Mitä olisi kesä ilman kesäteatteria? Keski-Suomen parhaimmistoon lukeutuu Teatteri Eurooppa Neljä, joka hersyttää nauruhermoja pitkän kokemuksen antamalla taidolla. Juhannuksen alla Äänekosken Kievarin kesäteatterissa ensi-iltansa saa Pertti Koivulan tähdittämä Simpauttaja, joka kertoo maaseutukylän kummallisesta silmänkääntötemppuja tekevästä miehestä.

Ränssin Kievarin idyllisessä maalaismiljöössä Jyväskylässä ihastuttaa Kaunis Anna -näytelmä, jonka nimiroolin esittää ihastuttava Saija Tuupanen. Myös jyväskyläläislähtöisen mäkikotkan Matti Nykäsen tarinaa muistellaan toukokuussa Ränssin Kievarissa Elämä on laiffii –esityksen muodossa.

Kuva: Ränssin kievari

Museoita ja gallerioita

Kuumana kesäpäivänä mikään ei ole yhtä virkistävää, kuin hengähtäminen museon viileiden kiviseinien sisällä taiteen parissa. Keski-Suomen museo kertoo tarinoita keskisuomalaisuudesta kattavalla tavalla. Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttely nappaa mukaansa koko perheen. Kesän vaihtuvissa näyttelyissä juhlitaan 150-vuotiasta Wivi Lönniä ja ihaillaan kansainvälistä tekstiilitaidetta.

Suomen käsityön museossa voi katsoa käsityötä uudella tapaa, kun tekstiilitaiteilija Kirsti Rantasen uraa esitellään kesän vaihtuvassa näyttelyssä.

Joutsalainen Taidelaitos Haihatus on takuukiinnostava käyntikohde kulttuuria janoavalle kesälomailijalle. Virolais-suomalainen kesänäyttely Estomania 3, uusi kineettisen taiteen galleriatalo KITA sekä Haihatuksen MusaSunnuntait tarjoavat monipuolisesti elämyksiä niin taiteen ystäville kuin muillekin kesäreissaajille. Joutsan vierailulla kannattaa poiketa myös suloisella Cafe Meijerinliiterillä, josta löytyy ihanien kulttuurielämysten lisäksi myös tuoretta kahvia, minttuteetä, raikasta raparperimehua sekä paikan päällä leivottuja satokausiherkkuja!

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Arkkitehtuuria ja lasi-igluja

Kansainvälinen matkailija tuntee Keski-Suomen upean järviluonnon lisäksi myös arkkitehtuurista ja kymmenistä tuhansista saunaelämyksistä. Arkkitehtuurin suurnimi Alvar Aalto on suunnitellut Jyväskylään enemmän rakennuksia, kuin minnekään muualle maailmassa. Monet pitävät punatiilistä vihreyden keskellä jämeränä seisovaa Säynätsalon kunnantaloa Aallon yhtenä merkittävimmistä töistä. Piipahda Säynätsalon rivieramaisissa maisemissa ja tutki ihmisen ja ympäristön harmoniaa.

Vihreänä auringon valossa hehkuvat puutarhat kuuluvat moniin Wivi Lönnin suunnittelemiin rakennuksiin. Jyväskylässä sijaitseva jyhkeäkivinen Kuokkalan kartano on paitsi Lönnin arkkitehtuurin loistava taidonnäyte, myös hurmaava ravintola ja valloittava viinibaari. Mikä olisikaan ihanampaa kuin nauttia kieltä kutkuttelevasta viinistä Rantaraitilla kävelyn lomassa?

Lasi-iglujen geometrinen muotoilu vetoaa arkkitehtuurin ystäviin. Järviluonnon luksuksen kokeekin lähietäisyydeltä Revontulen lasi-igluissa, joiden kirkkaan geometristen lasien läpi voi nähdä öisin nukkuvan tähtitaivaan. Revontulen saunamaailman saunat kutsuvat rentoutumaan.

Kuva: Julia Kivelä

Tapahtumien sykettä

Kesäisin eloisana sykkivä Laukaan satama tunnetaan tapahtumien keskuksena. Kesäkuussa 17.–18.6.2022 sen valloittaa pidetty Laukaan Satama Festival, jota tähdittää Suomen eturivin artistit, kuten Behm ja Arttu Wiskari. Tiesitkö, että tapahtumaan kulkee Jyväskylästä festaribussi? Kesän parhaimmat bileet ovat taattu!

Kesätapahtumista iloitaan myös järven rannalla Hotelli Keurusselän maisemissa. Aurinkoterassin, maistuvan ruuan ja lukuisten aktiviteettivaihtoehtojen lisäksi Keuruun upeissa järvimaisemissa vietetään heinäkuussa mm. vauhti-iltoja ja 22.–23.7.2022 Keurusselkä Beach Partyt! Beach Partyissä kuullaan kesäisiä artisteja, kuten Olavi Uusivirtaa ja Roope Salminen & Koiria.

Kuva: Keurusselkä

Jaa parhaat kulttuurihetkesi somessa #visitjyvaskylaregion

Kulttuurinjanoista saattaisi kiinnostaa myös…

Kaksi henkilöä nauttii kesästä veden äärellä

Trendikäs kaupunkiloma Jyväskylässä

Henkilö nauttii kesästä järvellä

Kesän ainutlaatuisimmat elämykset

Wivi Lönnin koti kolmiomaisella parvekkeella ja rehevällä puutarhalla, kesäisenä päivänä.

Wivi Lönnin Jyväskylä

Henkilö tekee käsitöitä.

Museot ja galleriat Keski-Suomessa