Peltolan Mäkitupalaismuseo

Etäisyys Jyväskylän kompassinaukiolta kohteeseen:

48 min

Tammijärventie 164
19910 Luhanka

Paikallinen sää

Lämpötila: 14.5°C Selkeää, klo 13:00

Peltolan Mäkitupalaismuseo

Peltolan Mäkitupalaismuseo on Luhangan Tammijärvellä sijaitseva valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde. Rakennukset, interiöörit sekä esineistö kertovat elämästä, jota mäkitupalaiset viettivät 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka.

Alueella on kaikkiaan 19 hirsirakennusta ja noin 3000 esinettä. Alueen vanhin rakennus, Isotupa, on rakennettu 1700-luvulla. Isotuvan lisäksi alueella on kaksi muuta asuinrakennusta, useita aittoja, latoja, savusauna, talli ja navetta sekä vajoja ja kaksi keittokotaa.

Peltolan Mäkitupalaismuseo on maailmanlaajuisesti ainoa aito mäkitupalaisasumus, jossa rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Yhdessä ympäröivän perinnemaiseman kanssa museoalue on arvioitu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Peltolan kyläksi kutsuttu alue tyhjeni vasta 1960-luvulla, jolloin viimeiset asukkaat muuttivat Luhangan kirkolle. Sen jälkeen Luhangan Kotiseutuyhdistys ry on huolehtinut museoalueen kunnossapidosta. Museo on avoinna kesäisin.

Muita samasta sijainnista

Punainen metsästysmaja kesäpäivänä metsän ympäröimänä.

Erä-Iitti

Lue lisää kohteesta Erä-Iitti
Kahvilan hirsirakennus ja pihapiiri aurinkoisena kesäpäivänä.

Nisulan Pihatupa

Lue lisää kohteesta Nisulan Pihatupa
Luhangan kesäkirkko ja kirkonkylä.

Luhangan kesäkirkko

Lue lisää kohteesta Luhangan kesäkirkko