Struven ketju: Oravivuoren mittauspiste

Etäisyys Jyväskylän kompassinaukiolta kohteeseen:

44 min

Vanhanpääntie 65
41800 Jyväskylä

Paikallinen sää

Lämpötila: -7.6°C Puolipilvistä, klo 02:11

Struven ketju: Oravivuoren mittauspiste

Puolakan mittauspiste Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella, on osa Struven kolmiomittausketjua. Struven kolmiomittausketju hyväksyttiin vuonna 2005 Unescon maailmanperintöluetteloon. Se edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä.

Struven kolmiomittausketju on saksalaisen tähtitietelijän, Friedrich George Wilhelm Struven, keksintö. Sen avulla selvitettiin Maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Kolmiomittaus perustuu mittauspaikkojen muodostaman kolmioverkon kulmien havaintoihin. Mittaustulosten avulla on saatu paljon uutta tietoa Maapallon muodoista ja mitoista ja ne ovat auttaneet muun muassa alueiden kartoittamisessa. Aikanaan Struven ketju onkin ollut yksi huomattavammista tieteellisistä keksinnöistä.

Ketju ulottuu Pohjoiselta jäämereltä aina Mustallemerelle saakka. Ketjun mittauspisteet sijaitsevat kymmenen valtion alueella: Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Moldovassa. Mittauspisteistä 34 on Unescon suojelemia ja näistä kuusi sijaitsee Suomen maaperällä. Muut Suomessa olevat Struven ketjun mittauspisteet sijaitsevat Pyhtäällä (Mustaviiri), Lapinjärven Porlammilla (Tornikallio), Torniossa (Alatornion kirkko), Ylitorniolla (Aavasaksa) sekä Enontekiöllä (Stuorrahanoaivi). Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja.

Korpilahdella Oravivuoren huipulla sijaitseva piste mitattiin ja merkittiin poranreiällä kallioon vuonna 1834. Paikalle on pystytetty kolmiomittaustorni muistoksi mittausaseman merkityksestä Suomen kartoitukselle.

Lisää tietoa Struven ketjusta löytyy Maanmittauslaitoksen tekemästä esitteestä.

Lue lisää Oravivuoren luontopolusta. Luontopolun lähtö- ja pysäköintipaikka on Vanhanpääntien varressa. Pysäköintimahdollisuudet ovat rajalliset. Oman auton lisäksi paikan päälle pääsee JYTAKSIN kiinteillä taksihinnoilla.

Muita samasta sijainnista

Villa Karpio (1923)

Lue lisää kohteesta Villa Karpio (1923)
Scandic Jyväskylä City -hotellin aula

Scandic Jyväskylä City

Lue lisää kohteesta Scandic Jyväskylä City

Ravintola Harmooni

Lue lisää kohteesta Ravintola Harmooni
Alvar Aallon suunnittelema Casa Laurén on puinen asuinkerrostalo Jyväskylän keskustassa.

Casa Laurén (1925–28)

Lue lisää kohteesta Casa Laurén (1925–28)