Asetelma kartasta, kamerasta, kynistä ja kalenterista

Leirintämatkailu Keski-Suomen alueella

Leirintämatkailu on viehättävä matkailumuoto vapauden tunteensa ja aikatauluttomuutensa vuoksi – leirintämatkailussa matkanjohtajana, kartturina ja reitinnäyttäjänä toimitaan itse ja reittisuunnitelmaa voi vaihtaa niin usein kuin siltä tuntuu.

Keski-Suomen alueelta löytyy useita leirintäalueita, joissa retkeilijä voi yöpyä niin asuntoautossa, teltassa, kuin mökissä. Alueita on monen tasoisia – majoituksen ja peseytymismahdollisuuden lisäksi palveluihin saattaa kuulua ravintoloita, uima-altaita, sekä erilaisia aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja. 

Usein luonnon helmassa sijaitsevat leirintäalueet tarjoavat loistavat puitteet virkistävään luontomatkaan Keski-Suomen monipuolisissa maisemissa. Mikäli majoitusmuotonasi on teltta, on hyvä muistaa vastuullisen retkeilijän perussäännöt: telttailusta ei saa jättää luontoon jälkiä ja maaperää ei tule vahingoittaa telttaa pystyttäessä. Vaikka jokamiehenoikeudet sallivat telttailun melkein missä tahansa, kaikista vastuullisin vaihtoehto luonnon kuormittamisen minimoimiseksi on pystyttää leirinsä viralliselle leirintäalueelle.

Keräsimme yhteen Keski-Suomen leirintäalueet:

Sinervän leirintäalue Multialla.
Kuva: Lina Markkanen

Hankasalmi

Ruokoniemen leirintä, Ruokoniementie 4, 41520 Hankasalmi
Caravan, telttailu

Ruokoniemen leirintäalueen upea hiekkaranta vetää puoleensa karavaanareita ympäri Suomea nauttimaan kesäisestä rantaelämästä. Järvimaisemiin on ihastuttu niin suuresti, että jotkut kausipaikkalaiset ovat asuttaneet Ruokoniemeä jo 30 vuotta! Leirintäalueen asiakkaat ovat tervetulleita löylyttelemään lähes joka ilta lämpiävään rantasaunaan, ja grillikatoksessa voi nauttia nuotioeväistä sekä hyvästä seurasta.

Himos-Jämsä

Himos, Länsi-Himoksentie 4, 42100 Jämsä
Caravan, mökkeily

Himoksella leiriytyessäsi aktiviteetit eivät pääse loppumaan kesken! Himos-Jämsän alueelta löydät upeita luontopolkuja ja päiväretkikohteita. Kesäisin voit jammailla Himoksella järjestettävillä musiikkifestivaaleilla ja talvisin matkailijoita tanssittaa Himos Areenan lavan haltuunsa ottavat artistit. Hiihtokeskus Himosvuoren asuntovaunupaikat sijaitsevat Länsi- ja Pohjoisrinteiden juurella, vain muutaman suksenmitan päässä hiihtohisseistä.

Kotkanpesä Camping, Koskenpääntie 383, 42300 Jämsänkoski
Caravan, mökkeily

Kotkanpesä Camping tarjoaa modernin ja rennon leirintäalue-elämyksen kauniin hiekkarannan tuntumassa. Alue sijaitsee kuvauksellisella jääkauden muovaamalla niemellä, josta aukeaa vieraiden iloksi upea järvimaisema. Alueelta löytyy runsaasti aktiviteetteja ja palveluita ikimuistoisen loman viettoon. 

Karijärvi Camping, Karijärventie 90, 42100 Jämsä
Caravan, mökkeily, telttailu

Pieni, mutta viihtyisä Karijärven leirintäalue sijaitsee rauhallisella paikalla lammen rannalla, kauniiden maisemien äärellä. Leirintäalue taipuu kesäisin moniin mukaviin aktiviteetteihin; asiakkaiden vuokrattavissa on veneitä, polkupyöriä ja kalastusvälineitä. Läheisellä lohilammella voit koittaa onneasi lohen narraamisessa! 

Joutsa

Tampinmylly, Tampinmyllyntie 12, 19650 Joutsa
Caravan, mökkeily, telttailu

Tampinmylly tarjoaa leppoisaa luontolomailua kauniissa Keski-Suomen järvimaisemissa. Etsitpä sitten perinteistä mökkimajoitusta, yöpymistä tasokkaassa huvilassa, paikkaa parkkeerata asuntoauto tai viheraluetta, johon pystyttää telttasi – Tampinmyllyssä se onnistuu.  

Jyväskylä

Metsäranta, Metsärannantie 56, 41930 Kuohu
Caravan, mökkeily, telttailu

Metsärannan leirintäalueella majoitut kauniin Neulajärven rantamaisemissa, luonnon hiljaisuudessa. Matkaa leirintäalueelle kertyy Jyväskylän kaupungin keskustasta vain noin 16 kilometriä, joten keskustan monipuoliset palvelut ovat tarvittaessa lähellä. Leirintäalueen viihtyisässä sauna/kahviorakennuksessa on mukava viettää iltaa löylytellen ja kahvion herkuista nauttien. 

Laajavuori, Laajavuorentie 15, 40740 Jyväskylä
Caravan, telttailu

Laajavuoren laskettelurinteiden äärellä sijaitseva leirintäalue on vain neljän kilometrin ajomatkan päässä Jyväskylän keskustan palveluista. Laajavuoren leirintäalue on aktiivisen reissaajan valinta yltäkylläisine liikunta- ja elämyspalveluineen ja Scandic Laajavuoressa voi viettää elämyksellisen kylpyläpäivän koko perheen kesken. Järvessä pulahtaminen onnistuu läheisessä Vuorilammessa. 

Rantamökki Multialla Sinervän leirintäalueella
Kuva: Lina Markkanen

Karstula

Myllyjoki Camping, Erämäentie 368, 43500 Karstula
Caravan, mökkeily, telttailu

Vuoden 2016 Caravan-alue- tittelillä palkittu Myllyjoki Camping palvelee karavaanareita Karstulassa. Mielenkiintoisessa matkailukohteessa voi tutustua Wanhat Wehkeet– automuseoon, viettää iltaa kesäteatterissa tai keilata Täyskaato- keilahallissa. Lämpimänä kesäpäivänä on mukava pulahtaa alueen ulkouima-altaaseen. Saunomisen ystäville elämyksiä tarjoaa tynnyri- sekä telttasauna. Alueelta löytyy myös kylpylä höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Karavaanialue Iso MiesHumpintie 667, 43640 Humppi
Caravan, mökkeily, telttailu

Hyvien kulkuyhteyksien äärellä valtatie 13: n varrella sijaitseva karavaanialue Iso Mies on rauhallinen ja hyvin hoidettu leirintäalue Karstulan kunnassa. Karavaanialueen monipuoliset palvelut takaavat viihtyisän oleskelun koko perheelle; alueelta löytyy grillikatos, lapsiystävällinen uimaranta, pelikenttä ja lasten leikkipaikka. Retkeilijöiden lisäksi myös retkeilijän paras ystävä on otettu huomioon – lemmikit pääsevät temmeltämään ikiomalla ulkoilualueellaan ja uimarannallaan!

Keuruu

Camping NyyssänniemiNyyssänniementie 10, 42700 Keuruu
Caravan, mökkeily, telttailu

Nyyssänniemen laajat viheralueet kutsuvat leirintämatkailijan nauttimaan kesästä. Alue sijaitsee kauniilla paikalla Keurusselän rannalla. Nyyssänniemessä on mukavat mahdollisuudet erilaisiin aktiviteetteihin: vieraiden vuokrattavana on SUP-lautoja sekä kanootteja, ja alueelta löytyy sekä minigolf- että frisbeegolf-rata! 

Iso Kirja, Heikkiläntie 177, 42700 Keuruu
Caravan, mökkeily, telttailu

Valtava, yli 60 hehtaarin Ison Kirjan leirintäalue takaa rauhallisen ympäristön niin telttailijoille, mökinvuokraajille kuin asuntoautossa yöpyville. Savuton ja päihteetön leirintäalue on etenkin lapsiperheiden ja rauhaa rakastavien matkailijoiden mieleen. Aktiviteetteja vierailijoille tarjoavat beach volley -kenttä, skeittiramppi ja frisbeegolfrata. Järven rannassa olevalla leirintäalueella on oivat puitteet myös kalastukseen, veneilyyn ja uimiseen.

Konnevesi

Häyrylänranta, Satamatie 60, 44300 Konnevesi
Caravan, telttailu

Häyrylänrannan leirintäalueelta on hyvä startata tutkimusretki Etelä-Konneveden kansallispuistoon, sillä alue sijaitsee vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä puiston vaellusreittien aloituspaikasta. Veden äärellä sijaitseva leirintäalue tarjoaa mahdollisuudet monenlaisiin aktiviteetteihin. Kansallispuiston järvimaisemiin on hyvä tutustua Häyrylänrannan risteilyaluksista käsin. Lisäksi vesille kaipaava retkeilijä voi vuokrata leirintäalueelta SUP-laudan, kanootin, kajakin tai soutuveneen. Rannasta löytyy myös hurjapäisimmille vesipedoille tarkoitettu hyppytorni. 

Henkilöitä heittämässä löylyä saunassa.
Kuva: Julia Kivelä

Multia

Sinervän leirintä, Leiritie 12, 42600 Multia
Caravan, mökkeily, telttailu

Multian Sinerväjärven rannalta löydät kuvankauniin Sinervän Leirintäalueen. Sinervän leirintäalueella on loistavat puitteet vapaalle vaihtamiseen – rentoudutko mieluiten hiekkarannalla auringosta nauttien, saunanlauteilla hikoillen vai kylpytynnyrin lämpimän veden syleilyssä? Alueen kahvila-ravintolassa on tarjolla monipuolinen lounas, sekä pientä purtavaa ja virvokkeita.

Muurame

Riihivuori, Riihivuorentie 313, 40950 Muurame
Caravan, mökkeily

Riihivuoren leirintäalueella olet kirjaimellisesti huipulla! Jylhä Riihivuori tarjoaa upeat aitiopaikat Keski-Suomen luonnon tähyilyyn – vuoren laelta avautuu maisemat neljälle eri järvelle. Luonnon ympäröimä Riihivuori tarjoaa vierailleen aktiviteetteja ympäri vuoden.

SydänSuomi

Hannunkiven lomakylä, Hannunkiventie 1, 43800 Kivijärvi
Caravan, mökkeily

Hannunkivi tarjoaa rentouttavan leirintäloman eteläisen Suomen laajimmalla erämaa-alueella – täällä luonnon hiljaisuudessa mieli lepää! Hannunkivessä majoitut Kivijärven pitäjässä, Salamajärven Kansallispuiston läheisyydessä. 

Matkailukeskus Niemenharju, Harjukatu 2, 44800 Pihtipudas
Caravan, mökkeily

Pihtiputaalla sijaitseva Niemenharjun Matkailukeskus tarjoaa täysin uniikin leirintäelämyksen monipuolisine ruokakonsepteineen ja moderneine palveluineen. Kaunis ja persoonallinen Niemenharjun Matkailukeskus palkittiin vuonna 2017 maailman kauneimman liikenneaseman tittelillä – eikä suotta, moderni puurakennus on todella näyttävä, ja ehdottomasti näkemisen arvoinen! 

Aikon kartano, Muikunlahdentie 165, 44500 Viitasaari
Caravan, mökkeily

Aikon kartano sijaitsee vain 7 kilometrin päässä Viitasaaren keskustasta ja noin kilometrin ajomatkan päässä nelostieltä. Aikon kartano tarjoaa monenlaisia eri ulkoaktiviteettejä, saunan vuokrausta, majoitusta ja leirintämahdollisuuksia. Aikon kartanossa pääset majoittumaan ja leireilemään Viitasaaressa Keitele-järven rannalla, kauniin keskisuomalaisen järvimaiseman ympäröimänä. 

Hännilänsalmi Camping, Naurismaantie 80, 44500 Viitasaari
Caravan, mökkeily, telttailu

Hännilänsalmi Camping on idyllinen leirintäalue Viitasaarella, Keitele- järven rannalla. Tämä erinomainen pysähdyspaikka tarjoaa mahdollisuudet monenlaiseen retkeilyyn. Grillikatoksessa on mukava istua iltaa makkaranpaiston ja nokipannukahvien merkeissä.

Henkilö luontopolulla Pyhähäkin kansallispuistossa
Kuva: Julia Kivelä

Saarijärvi

Ahvenlampi Camping, Ahvenlammentie 62, 43100 Saarijärvi
Caravan, mökkeily, telttailu

Kuvankauniiden järvimaisemien äärellä sijaitsevan Ahvenlampi Campingin vieraana löydät taatusti yhteyden luontoon. Helposti saavutettava leirintäalue sijaitsee valtatien 13 varrella, vain kahdeksan kilometrin päässä Saarijärven monipuolisista palveluista. Ahvenlampi Camping on etenkin lapsiperheiden mieleen, sillä tällä leirintäalueella eivät aktiviteetit lopu kesken! Perheen pienimpien kestosuosikki, Puuhapuisto Veijari sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä leirintäalueesta. Retkeilyn ystävät voivat suunnata ihailemaan Pyhä-Häkin Kansallispuiston ikimetsiä tai Julmien Lampien jylhiä kalliomaisemia. 

Toivakka

Camping Ruuhimäki, Tauluntie 83, 41440 Ruuhimäki
Caravan, mökkeily, telttailu

1960- luvulta lähtien retkeilijöitä tervetulleeksi toivottanut Camping Ruuhimäki sijaitsee idyllisellä paikalla Ruokosenjärven rannalla Toivakassa. Nimi Ruuhimäki ei suotta soita kelloja rallifanien mielissä, sillä alue sijaitsee aivan legendaarisen Ruuhimäen erikoiskoereitin läheisyydessä. Alueella on hurmaava rantasauna, uimaranta, grillikatoksia sekä lapsille leikkipaikka. Mukavaa ajanvietettä kaikenikäisille tarjoaa alueelta löytyvä minigolfrata. Iltaa voi viettää rattoisasti myös karaokea lauleskellen. 

Mämminiemi, Rappukalliontie 217, 41630 Oravasaari
Telttailu

Mämminiemen ulkoilu-, veneily- ja virkistysalue sijaitsee upealla paikalla järvimaisemien ympäröimän niemen kärjessä. Jyväskylän Kaupungin liikuntapalveluiden hoitama kuvankaunis alue on ulkoilijoiden vapaassa käytössä ympäri vuoden, lisäksi kesäisin alueella on valvotut aukioloajat. Parhaiten Mämminiemen tavoittaa veneellä Päijännettä pitkin. Mämminiemeen pääsee kätevästi myös autolla – matkaa Jyväskylän keskustasta kertyy noin 34 kilometriä. Pistokkeellisia matkailuautopaikkoja Mämminiemessä ei ole, mutta puitteet telttailuun ovat upeat. 

Uurainen

Hietasaaren leirintäalue, Hietasaarentie 128, 41240 Uurainen
Caravan

Hietasaaren leirintäalueen vetonaulana toimivat sen upeat hiekkarannat – aluetta ei suotta tunneta Keski-Suomen Rivierana. Matalat rannat ovat turvallisia myös pienimmille vesipedoille, joten Hietasaari sopii oivallisesti koko perheen leirintälomakohteeksi. Puulla lämpiävä, perinteinen rantasauna lämpiää kesäkaudella vieraiden iloksi päivittäin. Uuraisilla sijaitseva leirintäalue tarjoaa mahdollisuudet monenlaisiin aktiviteetteihin.

Äänekoski

Camping SumiainenSumiaisraitti 2, 44280 Sumiainen
Caravan, mökkeily, telttailu

Camping Sumiainen sijaitsee Keiteleen ja Sumiaisjärven välisellä mäntykannaksella, upeiden järvimaisemien äärellä. Perinteinen rantasauna on vieraiden vuokrattavissa. Lempeiden löylyjen lisäksi viihdettä retkeilijöiden iltaan tarjoaa katetussa soittokatoksessa järjestettävät musiikkiesitykset. 

Lintulahti, Lintulantie 5 A, 44440 Räihä
Caravan

Yhteisöllinen ja lämminhenkinen Lintulahti toivottaa retkeilijät tervetulleeksi ympäri vuoden!  Lintulahdesta löytyy ajanviettomahdollisuuksia joka lähtöön. Karavaanarit ympäri Suomen suuntaavat tälle yhteisöllisyydestään kuuluisalle leirintäalueelle etenkin kesäisin erilaisten tapahtumien perässä – näistä tunnetuin on vuotuinen Muikkutreffit, jonka kohokohta on muikkusaaliin porukalla paistaminen ja leirinuotiolla nauttiminen.