KYSYTTÄVÄÄ?

18 syytä, miksi Jyväskylä on Suomen liikuntapääkaupunki

Lenkkeilijät

Kuva: Tero Takalo-Eskola

1. Jyväskylässä on Suomen ainoa yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta,

2. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja

3. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö (LIKES).

4. Tutkimusten mukaan Jyväskylän aikuisväestön vapaa-ajan liikunta-aktiivisuus on korkealla tasolla. Noin joka kolmas harrastaa kuntoliikuntaa vähintään 4-6 kertaa viikossa.

5. Jyväskylässä järjestetään Suomen suurin urheilutapahtuma ja yksi Pohjoismaiden suurimmista yleisötapahtumista, Neste Ralli, jonka perinteet ulottuvat jo vuoteen 1951. Tämä MM-rallin osakilpailu on myös useasti valittu maailman parhaaksi MM-ralliksi. Neste Rallin tapahtumassa koettiin vuonna 2017 noin 265 000 katsojaelämystä. Monet kuuluisat rallikuskit, kuten Tommi Mäkinen, Mikko Hirvonen ja Juha Kankkunen, ovat kotoisin Jyväskylän seudulta.

6. Red Bull Crashed Ice, Alamäkiluistelun MM-kilpailun osakilpailu luistellaan Jyväskylässä. Jyväskylän Laajavuoressa sijaitseva rata on MM-kiertueen pisin ja samalla vaativin. Se on myös ainoa, joka on tehty luonnonjäästä. Rata on avoinna yleisölle MM-osakilpailun jälkeen.

7. Jyväskylä on Suomalaisen parkourin kotikaupunki - urheilulaji kehitettiin täällä. Jyväskylään rakennettiin myös Suomen ensimmäinen parkour-puisto ja Pohjoismaiden ensimmäinen parkour-sali.

8. Jyväskyläläinen jääkiekkoseura JYP voitti ensimmäisenä suomalaisena joukkueena piinkovan CHL-liigan 6.2.2018. JYP voitti ensimmäisenä suomalaisena joukkueena myös European Trophyn vuonna 2013. 

9. Lauri Markkanen, nykyinen Chicago Bullsin pelaaja National Basketball Associationissa (NBA), on kotoisin Jyväskylästä. Hän pelasi juniorivuotensa paikallisessa koripallojoukkueessa HonNsU:ssa. Hän on rikkonut useita NBA:n ennätyksiä tulokaskaudellaan, esimerkiksi kolmen pisteen ennätyksen 41 pelissä.

10. Mimosa Jallow, Kampuksen Plaani-uimaseurasta, voitti 5.8.2018 EM-pronssia naisten 50 metrin selkäuinnissa ajalla 27,70. 

11. Jyväskyläläinen mäkihyppääjä Matti Nykänen on yksi suomen kaikkien aikojen kuuluisimmista urheilijoista. Hän on voittanut viisi Olympia mitalia (neljä kultaa), yhdeksän Maailmanmestaruus mitalia (viisi kultaa), sekä 22 Suomen mestaruus mitalia (13 kultaa). 

12. Tommi Mäkinen Racing -yhtiön TOYOTA-tuotanto ja liiketilat sijaitsevat Tommi Mäkisen tilalla Puuppolassa, lähellä Jyväskylää.

13. Jyväskylässä on noin 360 liikuntapaikkaa ja 230 liikunta- ja urheiluseuraa.

14. Jyväskylässä on laaja latuverkosto. Ylläpidettyjä hiihtolatuja on noin 500 kilometriä, joista valaistuja on 100 kilometriä ja järven jäällä 140 kilometriä. Jo pelkästään Laajavuoressa on 62,5 kilometriä latuja.

15. Jyväskylässä on yhteensä 15 paikallista urheilupuistoa, joissa on erikokoisia urheilukenttiä, sekä talvisin myös jäädytettyjä kaukaloita.

16. Keskustassa sijaitseva, Jyväsjärven ympäri kiertävä palkittu Rantaraitti on erittäin suosittu reitti kävelijöiden, pyöräilijöiden sekä rullaluistelijoiden keskuudessa. Reitillä voi nauttia niin luonnosta kuin urbaanista kaupunkimaisemasta ympäri vuoden.

17. Tällä hetkellä Hippoksen alue toimii kotina yli 100 urheiluseuralle, sekä Jyväskylän Urheiluakatemialle. Alueelta löytyy myös kuntoilu- sekä kilpailupaikkoja yli 20 urheilulajille. Tulevaisuudessa Hippos tulee olemaan Pohjoismaiden johtava urheilun, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden keskittymä. Lue lisää: http://hippos2020.fi/fi/

18. Laajavuori on Jyväskylän suurin virkistysalue. Tältä upealta luonnon ympäröimältä alueelta löydät esimerkiksi upeita mäkiä lasketteluun, alamäkipyöräilyyn ja pulkkailuun, uimarannan, frisbeegolfradat, valaistuja latuja murtomaahiihtoon, mäkihyppytornin, 630 metriä pitkän luonnonjäästä tehdyn alamäkiluisteluradan, Bikeparkin, Seikkailupuiston ja luontopolun.

 

Tiedätkö näiden lisäksi muita faktoja, miksi Jyväskylä on Suomen liikuntapääkaupunki? 

Fakta:

JYP - Champions 2018

kuva: Jiri Halttunen

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta