KYSYTTÄVÄÄ?

Telttailu Jyväskylän seudulla

Metsäranta, kuva: Tuula NokelainenMetsäranta, kuva: Tuula NokelainenMetsäranta, kuva: Tuula NokelainenMetsäranta, kuva: Tuula NokelainenMetsäranta, kuva: Tuula NokelainenMetsäranta, kuva: Tuula NokelainenMetsäranta, kuva: Tuula Nokelainen

Metsäranta, kuva: Tuula Nokelainen

Jokamiehenoikeudet mahdollistavat tilapäisen telttailun lähes missä tahansa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta: piha-alueilla tai niiden läheisyydessä tai alueilla, joilla on erityinen käyttötarkoitus, ei saa telttailla. Myös luonnonsuojelualueilla voidaan rajoittaa tilapäistä leiriytymistä. 

Telttaillessa on hyvä muistaa muutamat perussäännöt. Telttailusta ei saa jäädä jälkiä eikä kasvillisuutta ja maaperää tule vahingoittaa: siispä on hyvä leiriytyä jo aiemmin leiriytymiskäytössä olleelle alueelle. Viralliset leirintäalueet ovat siis paras valinta vastuulliselle retkeilylle. 

Kokosimme Jyväskylän seudun telttailupaikkoja ja leirintäalueita yhteen vinkkilistaan. Listalta löytyy kohteita niin Jyväskylästä kuin Hankasalmelta, Joutsasta, Toivakasta ja Äänekoskelta. Listan telttailupaikoissa on kaikissa erilaisia aktiviteetteja, joten tämän listan vinkkejä seuraamalla telttailusta ei taatusti tule tylsää! 

 

Hankasalmi

Ruokoniemi
Ruokoniementie 4, 41520 Hankasalmi 

Hankasalmella sijaitseva Ruokoniemi on lähellä palveluita, sillä se sijaitsee aivan Hankasalmen kirkonkylällä. Myös itse alueella on hyvät palvelut: Ruokoniemessä on a-oikeuksilla ja aurinkoterassilla varustettu kahvila ja lisäksi mm. grillikatos, vuokrattava rantasauna ja mahdollisuudet aktiviteetteihin, kuten tennikseen ja frisbeegolfiin. Lyhyen matkan päässä sijaitsee myös mm. tanssilava ja kesäteatteri! 

Kuuhankaveden rannalla sijaitsevalla leirintäalueella on noin 60 vaunu-/autopaikkaa sekä hyvätasoisia rivitaloasuntoja ja mökkejä. Telttailulle on alueella erinomaiset paikat. Lue lisää leiriytymisestä Ruokoniemessä yrityksen omilta sivuilta.  

 

Joutsa 

Tampinmylly Joutsa
Tampinmyllyntie 12, 19650 Joutsa 

Joutsan Tampinmylly on pieni ja viehättävä leirintäalue lähellä luontoa Iso-Säynätjärven rannalla. Alueella on hyvät mahdollisuudet luonnossa puuhastelemiseen – esimerkiksi kalastus, marjastus ja sienestys onnistuvat Tampinmyllyssä mainiosti. Leirintäalueella on mahdollista myös mm. ratsastaa islanninhevosilla. 

Tampinmylly sijaitsee Joutsan keskustasta Kangasniemen suuntaan n. 6 km, jonka jälkeen jatketaan sivutietä reilu puoli kilometriä. Lue lisää Tampinmyllyn leirintäalueesta täältä! 

Leivonmäen kansallispuisto
Pysäköintialueet Syysniementie 1072, 41710 Joutsa ja Vartiamäentie 1073, 41730 Joutsa 

Joutsan helmessä eli Leivonmäen kansallispuistossa telttailu on sallittu kaikkien taukopaikkojen yhteydessä. Taukopaikoista parhaiten telttailuun sopivat Lintuniemen ja Harjujärven telttailualueet, joihin molempiin mahtuu kerralla n. 5-7 telttaa. Myös Leivonmäen kansallispuiston laavuissa voi yöpyä: Soimalammella, Joutsniemessä ja Niinisaaressa on laavut. 

Tulentekopaikkoja on kansallispuistossa useita laavujen, puolikotien ja keittokatosten yhteydessä. Avotulen teko on kuitenkin kielletty metsäpalovaroituksen ja ruohikkopalovaaran aikana. Lue lisää Leivonmäen kansallispuistosta ja siellä leiriytymisestä

 

Jyväskylä 

Metsäranta 
Metsärannantie 56, 41930 Kuohu 

Jyväskylän keskustasta noin 16 km päässä sijaitseva Jyväskylän Metsäranta on pieni leirintäalue luonnon helmassa. Metsärannasta voi vuokrata mökkejä ja paikkoja teltoille ja asuntoautoille. Alueella järjestetään pikkujouluja, perhejuhlia, myyjäisiä ja muita illanviettoja. Kesäisin Metsärannan leirintäalue on auki 9-21 ja talvisin sopimuksen mukaan. Lisää tietoja Metsärannasta löydät täältä! 

Mämminiemi
Rappukalliontie 217, 41630 Oravasaari 

Mämminiemen upea ulkoilu-, veneily- ja virkistysalue sijaitsee Toivakassa Ristiselän rannassa. Alue on täysin vapaassa käytössä ulkoilijoille ja sitä valvoo ja hoitaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. Kesäkautena alueella on lisäksi valvotut aukioloajat. 

Mämminiemessä on tilaa liikkua, sillä alue on kokonaisuudessaan noin 10 hehtaaria! Alueella on saunatupa, jossa on saunan lisäksi myös keittomahdollisuudet. Lisäksi alueelle mahtuu kaksi grillikatosta, nuotiopaikkoja sekä wc-tiloja. 

Mämminiemen alueelle pääsee kätevästi vesitse, mutta myös autolla saapuminen onnistuu. Noin 300 metrin päässä leirikalliosta on autoille pysäköintipaikka, joka sijaitsee osoitteessa Rappukalliontie 217, 41630 Oravasaari. Mämminiemeen on matkaa Jyväskylän keskustasta noin 34 kilometriä. Lue lisää Mämminiemestä täältä.

 

Toivakka 

Camping Ruuhimäki
Tauluntie 83 41440 Ruuhimäki 

Perinteikäs Camping Ruuhimäki sijaitsee Jyväskylän läheisyydessä Toivakassa, Ruokosenjärven rannalla. Leirintäalue on ollut toiminnassa jo 60-luvulta saakka – Camping Ruuhimäki on majoittanut matkailijoita jo yli 50 vuotta! 

Leirintäalueella on hyvin tilaa telttailla. Myös asuntoautolla tai -vaunulla pääsee majoittumaan alueelle. Alueelta löytyy rantasauna, uimapaikka, grillikatoksia ja lapsille leikkipaikka. Alueella sijaitsevasta huoltorakennuksesta löytyy matkailijoille hyödyllisiä palveluita, kuten wc, suihkut, astianpesupaikka ja keittotila. Ruuhimäen leirintäalueella on myös kahvila, josta saa virvokkeita ja pientä purtavaa. 

Alue sijaitsee tien 618 varrella reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Lisää tietoa Camping Ruuhimäestä löydät yrityksen omilta sivuilta. 

 

Äänekoski 

Lintulahti SFC
Lintulantie 5 A, 44440 Räihä 

Retkeilijälle erinomaisen pysähdyspaikan tarjoaa Äänekosken Lintulahti, joka sijaitsee aivan nelostien läheisyydessä. Lintulahteen onkin mukava poiketa yöpymään, sillä siellä on lukuisia ajanviettomahdollisuuksia aina saunomisesta trampoliinilla pomppimiseen. Myös Lintulahden treffitapahtumat ovat suosittuja, eikä suotta: tapahtumia säestää orkesteri, joka taatusti laittaa tanssijalan vipattamaan! 

Lintulahden ystävälliset isännät palvelevat jokaiseen vuodenaikaan. Lue lisää Lintulahden leirintäalueesta tästä. 

Camping Sumiainen
Sumiaisraitti 2, 44280 Sumiainen 

Sumiaisten pienessä kylässä sijaitseva Camping Sumiainen tarjoaa leirintäalueen historiallisella paikalla – Keiteleen ja Sumiaisjärven välisellä mäntykannaksella on nimittäin tehty kivikautisia löydöksiä! 

Alueelle voi tulla telttailemaan tai saapua esimerkiksi asuntoautolla, jonka paikkavarausmaksu sähkö mukaan lukien on 20€/vrk. Alueella voi majoittua myös mökeissä, jotka sijaitsevat aivan Sumiaisjärven rannalla. Camping Sumiaisesta voi vuokrata myös saunan, veneen tai kanootin tuntihinnastoilla. Lue lisää Camping Sumiaisesta tästä. 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta