KYSYTTÄVÄÄ?

Vastuullinen retkeily

Sustainable Finland by Visit Finland, video: Visit FinlandSustainable Finland by Visit Finland, video: Visit FinlandSustainable Finland by Visit Finland, video: Visit FinlandSustainable Finland by Visit Finland, video: Visit FinlandSustainable Finland by Visit Finland, video: Visit FinlandSustainable Finland by Visit Finland, video: Visit FinlandSustainable Finland by Visit Finland, video: Visit Finland

Sustainable Finland by Visit Finland, video: Visit Finland

Vastuullisuus on päivä päivältä tärkeämpi aihe ja kestävä matkailu puhututtaa. Vastuullisella retkeilyllä tarkoitetaan toimintaa, joka huomioi luonnossa toimimisen vaikutukset niin ympäristöön kuin ympäröivään yhteiskuntaan. Vastuullinen retkeilijä on ympäristöystävällinen, luontoa kunnioittava ja vastuuntuntoinen: vastuullisesta retkeilystä ei jää luontoon jälkiä.

Jokamiehenoikeuksien mukaan Suomen luonnossa saa liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen muualla kuin piha-alueilla siitä riippumatta, kuka omistaa alueen. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat myös tilapäisen leiriytymisen, luonnonmarjojen, sienien ja rauhoittamattomien kasvien poimimisen, onkimisen, pilkkimisen, veneilyn, uimisen ja vesistössä ympäristöystävällisesti peseytymisen. Lisää tietoa siitä, mitä jokamiehen oikeuksin saa ja mitä ei saa tehdä, löytyy tästä Jokamiehenoikeudet-blogitekstistä. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

Luontopoluilla liikkuessa koirat on pidettävä kytkettyinä kaikkina vuodenaikoina. Luontopolut ovat tarkoitettu jalkaisin liikkumiseen, sillä esimerkiksi pyöräily kuluttaa luontopolkujen maaperää ja tekee kosteat paikat kulkukelvottomiksi kävelijöille.

Talvisin retkeillessä on huomioitava talvikunnossapitoon liittyvät asiat. Monissa kohteissa ei ole talvikunnossapitoa, jolloin maasto voi olla hyvin vaikeakulkuista ja paikoin vaarallista. Olosuhteisiin on tutustuttava huolellisesti etukäteen, jotta osaa arvioida riskit. 

Kesäisin kävelyreitteinä toimivat väylät muuttuvat talvisin usein hiihtoladuiksi. Latukäytössä toimiville reiteille ei saa hiihtokautena mennä jalan, sillä jalan liikkuminen vahingoittaa latua. Hiihtoreiteillä kävely voi olla myös vaarallista, sillä hiihtäjien nopeus voi paikoin olla hyvinkin suuri. 

Kesäisin puolestaan on huomioitava metsäpaloriski, sillä lämpiminä kausina maasto voi olla todella kuivaa. Avotulen teko maastoon ei ole jokamiehenoikeus, vaan se on sallittua yleensä ottaen vain maanomistajan luvalla. Nuotio pitää tehdä merkityille tulentekopaikoille. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa tulenteko on aina kielletty muualla kuin keittokatoksissa, jotka on varustettu hormilla; avotulen sytyttäminen on kielletty, mikäli kuivuuden, tuulen tai muun syyn seurauksena luonnon olosuhteet ovat sellaiset, että tulipalon riski on ilmeinen. Tulipalon sattuessa se vastaa vahingoista, joka on aiheuttanut tulen leviämisen maastoon. Ajankohtaisia metsäpalovaroituksia voi tarkastella esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta

Telttaillessa on kunnioitettava luontoa. Vaikka jokamiehenoikeuksien varjolla teltan saa pystyttää muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lähes mihin tahansa, telttailusta ei saa jäädä jälkiä luontoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että roskat on kerättävä, likavettä ei tule päästää vesistöön ja teltta tulee pystyttää jo aiemmin leirintäkäytössä olleelle alueelle. 

Osa vastuullista retkeilyä on matkustamiseen liittyvät asiat. Autolla saapuessa tulee käyttää parkkeeraamiseen tarkoitettuja alueita – autoja ei pidä jättää minne sattuu. Joissakin kohteissa parkkitilaa on rajoitetusti, jolloin yksityisautoilua parempi vaihtoehto voi olla taksilla liikkuminen. Jytaksilla on kiinteä hinnasto suosittuihin matkailukohteisiin ja esimerkiksi Leivonmäen kansallispuiston ja Oravivuoren näkötornin retkeilymaisemiin pääsee helposti Jytaksilla. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa suosia myös julkisia liikennevälineitä, jotka ovat usein ekologisin valinta. 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta