Perhe Isojärven kansallispuiston laavulla

Keski-Suomen luontokohteita lapsiperheille

Ihaile järvimaisemia, piipahda keskustan vilinästä luontopolulle tai pakkaa eväät reppuun ja suuntaa kansallispuistoon. Keski-Suomessa on mielenkiintoisia luontokohteita, joihin on helppo lähteä nauttimaan luonnon rauhasta lasten kanssa. 

Luontoelämyksiä vesillä

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen, äärellä sijaitsevassa Jyväskylässä järviluonnosta nauttiminen on helppoa. Unohtumattomia elämyksiä tarjoaa vaikkapa risteily Päijänteellä, jonka aikana riittää ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Risteilylle Jyväskylän Lutakon satamasta vie esimerkiksi Päijänne-risteilyt Hilden.

Risteilemisen lisäksi seudun vesistöjä kannattaa ottaa haltuun myös melomalla. 

Kolme henkilöä risteilylaivan kannella.
Kuva: Kerttu Pylvänäinen

Retkelle kansallispuistoon tai Unesco-maisemiin

Koe Keski-Suomen monipuolinen luontotarjonta neljässä kansallispuistossa!

Joutsassa sijaitsevan Leivonmäen kansallispuiston poluilla viihtyvät kaikenikäiset retkeilijät. Kansallispuistossa on myös lapsiperheille sopivia helppoja reittejä, joiden varrella on mukava pitää lepotauko eväitä nauttien. Helppokulkuinen ja mielenkiintoinen reitti on esimerkiksi noin 2,2 kilometrin pituinen Luupään lenkki, jonka varrella olevat opastustaulut tutustuttavat jääkauden jättämiin jälkiin. Harjujärven esteetön reitti sopii myös lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi. 

Koira ja perhe luontopolulla Leivonmäen kansallispuistossa
Kuva: Julia Kivelä

Vuonna 2014 perustettu Etelä-Konneveden kansallispuisto tarjoaa sykähdyttäviä maisemia. Etelä-Konneveden kansallispuistossa riittää tutkittavaa ja koettavaa myös lasten kanssa – esimerkiksi kilometrin pituinen Kalajan kierroksen helppo osuus Vuori-Kalajan kotalaavulle asti on mukava retki lapsiperheille. Tätä helppokulkuista sorapolkua pääsee kulkemaan jopa maastokelpoisilla lastenrattailla. Vuori-Kalajan esteetön reitti, 300 m, on myös oiva valinta lasten kanssa retkeileville. Reitiltä löytyy katselutasanne, tulentekopaikka, kotalaavu sekä Vuori-Kalaja -lampi.

Koe ripaus luonnon mystiikkaa Pyhä-Häkin kansallispuistossa. Vuonna 1956 perustettu Pyhä-Häkki on vanhin Keski-Suomen kansallispuistoista ja ehdoton kestosuosikki helppokulkuisine polkuineen. Riihinevan polku, 1,4 km, sekä Mastomäen polku, 3,2 km, soveltuvat hyvin lapsiperheille. Maastomäen polulla pääset halailemaan 1518 vuodesta kasvanutta Vanhaa isoa puuta ja ihailemaan maastomäen ikimetsää.

Kivijärvellä sijaitseva Salamajärven kansallispuisto on luontoretkeilijän unelma monipuolisine reitteineen ja maisemineen. Salamajärven kansallispuistosta löytyy paljon helppokulkuisia ja kohtuu mittaisia reittejä. Vasan kierros luontopolku, 2 km, on ympyräreitti, jolla kuljet pitkospuita pitkin metsäpeuran jäljillä ja kierrät kauniin Pienen Koirajärven. Koirasalmen esteetön reitti, neva (380 m/suunta) ja kannas (400 m/suunta) on kuljettavissa lastenrattaiden kanssa. Salamajärven kansallispuistosta löytyy myös aivan oma lasten luontopolku, 1,5 km, joka sopii erityisesti Sysilammella yöpyville lapsiperheille.

Mukavalle eväsretkelle voi suunnata myös Korpilahden Oravivuorelle, jossa noin kilometrin pituisen luontopolun päätteeksi pääsee ihailemaan hulppeita Päijänne-maisemia. Paikka on osa Struven ketjua, jonka mittauspisteiden avulla mitattiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Mittausketju liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005. Polku on paikoin jyrkkänousuinen. 

 

 

Häähninmäen ulkoilualueen Keskisenlammen luontopolku

Hankasalmessa sijaitseva Häähninmäen ulkoilualueen Keskisenlammen polku on lintuystävien suosikki ja sopii hyvin myös lapsiperheille. Reitti on pituudeltaan noin 3 kilometriä. Luontopolun var­rella on lintu­torni, josta avautuu näkymä järvelle. Tornista voi tarkkailla alueen lintujen vauhdikasta elämää. Reitin yhteyteen on avattu syksyllä 2021 esteetön taukopaikka, jonne pääsee kivituhkapintaista huoltopolkua pitkin Hankasalmentieltä. Taukopaikalla on tulisijallinen kota, joka sopii suuremmankin porukan eväsretkikohteeksi.

Lapsi lintutornin alla nauttimassa päivästä
Kuva: Kadi Kindma

Satakielen laulua, hulppeita näkymiä ja veikeitä eläinhahmoja

Jyväskylässä kaupungin sykkeestä pääsee pujahtamaan hetkessä keskelle vehmasta luontoa. Kivenheiton päässä keskustasta sijaitseva Tourujoen luontopolku hurmaa vehreydellään ja kaupungin oloissa poikkeuksellisella kasvillisuudellaan. Tourujokilaakson luonnonsuojelualueelle sijoittuvalla polulla voi kuulla alkukesällä usein myös satakielen laulua! Noin 700 metriä pitkällä polulla on paljon portaita ja pitkospuita, joten se soveltuu parhaiten vähän isompien lasten kanssa kuljettavaksi.  

Jyväskylän keskustan kupeessa sijaitseva Harju on suosittu virkistäytymis- ja lenkkeilypaikka. Korkealla kaupungin hulinan yläpuolella mieli rauhoittuu, ja Harjun pururata on mukava lenkki lastenkin kanssa kierrettäväksi. Jännitystä lenkkiin voi lisätä tutustumalla alueeseen MOBO-suunnistussovelluksen kera. Harjun laella sijaitsevan Vesilinnan tornista avautuu hulppeat näkymät ympäri Jyväskylän. Torniin on vapaa sisäänpääsy ympäri vuoden Kahvila-Ravintola Vesilinnan aukioloaikoina. Samalla voi piipahtaa samassa rakennuksessa sijaitsevaan Luontomuseoon. Tourujoen luonnonsuojelualue ja Harju ovat osa Kehä Vihreää, Jyväskylän ydinkeskustaa kehystävää luontoreitistöä. 

Henkilö lukee Kehä Vihreän opastekylttiä.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Luontoretkellä voi kokea myös hauskoja yllätyksiä: Ladun majan Pikkukakkosen esteettömän ulkoilureitin varrella majailee kymmenen veikeää eläinhahmoa. Löydättekö kaikki? Noin 1,2 kilometriä pitkä lenkki sopii kaikenikäisille. Reitin läheisyydessä, Kolmisoppinen-järven kupeessa, on myös laavu. Parkkipaikka löytyy osoitteesta Ronsuntaipaleentie 279.  

 

Happihyppely Hitonhaudalla

Laukaan Hitonhauta tarjoaa mahtavat maisemat happihyppelylle kaikkina vuoden aikoina. Hitonhauta on jylhä, jääkauden jäljiltä syntynyt rotkolaakso. Rotko on noin 800 metriä pitkä ja 30–40 metriä leveä, ja sen kallioseinämät kohoavat pystysuorina 10–20 metrin korkeuteen. Kävelymatka parkkipaikalta rotkolle johtavan polun alkuun on noin 1,5 kilometriä. Talvisin rotkon seinämille muodostuu upeat jääputoukset ja rotkon pohjoispäässä on luola, jonne mahtuu kiipeämään. Hitonhaudan polun alussa on laavu ja nuotiopaikka.

lapsi hitonhaudalla
Kuva: Raisa Vehkala

Sinua voisi kiinnostaa myös

Aikuinen neuvoo lasta askartelussa.

Kulttuurielämyksiä Lasten kanssa

Kaksi henkilöä retkellä Etelä-Konnevedenkansallispuistossa.

Luonto & retkeily Keski-Suomessa

Kaksi lasta kiipeää portaita ylös Laajavuoren Seikkailupuistossa.

Lasten Seikkailut Keski-Suomessa