Perhe Isojärven kansallispuiston laavulla

Keski-Suomen luontokohteita lasten kanssa

Ihaile järvimaisemia, piipahda keskustan vilinästä luontopolulle tai pakkaa eväät reppuun ja suuntaa kansallispuistoon. Keski-Suomessa on mielenkiintoisia luontokohteita, joihin on helppo lähteä nauttimaan luonnon rauhasta lasten kanssa. 

Luontoelämyksiä vesillä

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen, äärellä sijaitsevassa Jyväskylässä järviluonnosta nauttiminen on helppoa. Unohtumattomia elämyksiä tarjoaa vaikkapa risteily Päijänteellä, jonka aikana riittää ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Risteilylle Jyväskylän Lutakon satamasta vie esimerkiksi Päijänne-risteilyt Hilden.

Risteilemisen lisäksi seudun vesistöjä kannattaa ottaa haltuun myös melomalla. 

Kolme henkilöä risteilylaivan kannella.
Kuva: Kerttu Pylvänäinen

Retkelle kansallispuistoon tai Unesco-maisemiin

Koe Keski-Suomen monipuolinen luontotarjonta neljässä kansallispuistossa!

Keski-Suomen kaikista neljästä kansallispuistoista löytyy sopivia reittejä lasten kanssa kuljettavaksi. Leivonmäen kansallispuiston, Etelä-Konneveden kansallispuiston ja Salamajärven kansallispuiston poluista löytyy lasten kanssa kuljettavia reittejä ja jopa maastokelpoisten lastenrattaiden kanssa mentäviä vaihtoehtoja. Pyhä-Häkin kansallispuistosta löytyy myös monia helppokulkuisia ja kohtuu mittaisia reittejä.

Mukavalle eväsretkelle voi suunnata myös Korpilahden Oravivuorelle, jossa noin kilometrin pituisen luontopolun päätteeksi pääsee ihailemaan hulppeita Päijänne-maisemia. Paikka on osa Struven ketjua, jonka mittauspisteiden avulla mitattiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Mittausketju liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005. Polku on paikoin jyrkkänousuinen.

Koira ja perhe luontopolulla Leivonmäen kansallispuistossa
Kuva: Julia Kivelä

Häähninmäen ulkoilualueen Keskisenlammen luontopolku

Hankasalmella sijaitseva Keskisenlammen luontopolku on lintuystävien suosikki ja sopii hyvin myös lapsiperheille. Reitti on pituudeltaan noin 3 kilometriä. Luontopolun var­rella on lintu­torni, josta avautuu näkymä järvelle. Tornista voi tarkkailla alueen lintujen vauhdikasta elämää. Reitin yhteyteen on avattu syksyllä 2021 esteetön taukopaikka, jonne pääsee kivituhkapintaista huoltopolkua pitkin Hankasalmentieltä. Taukopaikalla on tulisijallinen kota, joka sopii suuremmankin porukan eväsretkikohteeksi. Hankasalmella kannattaa muistaa myös suosittu ja palkittu Häähninmäen ulkoilualue!

Lapsi lintutornin alla nauttimassa päivästä
Kuva: Kadi Kindma

Muuramenjoen luontopolku

Muuramenjoen luontopolku on mitaltaan 1,5 km ja sitä voi kulkea ympäri vuoden. Polun varrelta löytyy muutamia siltoja joen yllä sekä lisäksi matkan varrella on muutamia levähdyspenkkejä. Polulta löytyy myös leikkipuisto, jossa lapset pääsevät touhuamaan. Muuramenjoen luontopolku on oiva paikka lintubongaukselle ja kesäisin todella rehevä kasvusto luo aivan oman tunnelman. Vaihtoehtoisesti Muuramen luontopolulla voi myös kulkea lyhyemmän 800 metrin esteettömän Lippolenkin.

Satakielen laulua, hulppeita näkymiä ja veikeitä eläinhahmoja

Jyväskylässä kaupungin sykkeestä pääsee pujahtamaan hetkessä keskelle vehmasta luontoa. Kivenheiton päässä keskustasta sijaitseva Tourujoen luontopolku hurmaa vehreydellään ja kaupungin oloissa poikkeuksellisella kasvillisuudellaan. Tourujokilaakson luonnonsuojelualueelle sijoittuvalla polulla voi kuulla alkukesällä usein myös satakielen laulua! Noin 700 metriä pitkällä polulla on paljon portaita ja pitkospuita, joten se soveltuu parhaiten vähän isompien lasten kanssa kuljettavaksi.  

Jyväskylän keskustan kupeessa sijaitseva Harju on suosittu virkistäytymis- ja lenkkeilypaikka. Korkealla kaupungin hulinan yläpuolella mieli rauhoittuu, ja Harjun pururata on mukava lenkki lastenkin kanssa kierrettäväksi. Jännitystä lenkkiin voi lisätä tutustumalla alueeseen MOBO-suunnistussovelluksen kera. Harjun laella sijaitsevan Vesilinnan tornista avautuu hulppeat näkymät ympäri Jyväskylän. Torniin on vapaa sisäänpääsy ympäri vuoden Kahvila-Ravintola Vesilinnan aukioloaikoina. Samalla voi piipahtaa samassa rakennuksessa sijaitsevaan Luontomuseoon. Tourujoen luonnonsuojelualue ja Harju ovat osa Kehä Vihreää, Jyväskylän ydinkeskustaa kehystävää luontoreitistöä. 

Henkilö lukee Kehä Vihreän opastekylttiä.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Luontoretkellä voi kokea myös hauskoja yllätyksiä: Ladun majan Pikkukakkosen esteettömän ulkoilureitin varrella majailee kymmenen veikeää eläinhahmoa. Löydättekö kaikki? Noin 1,2 kilometriä pitkä lenkki sopii kaikenikäisille. Reitin läheisyydessä, Kolmisoppinen-järven kupeessa, on myös laavu. Parkkipaikka löytyy osoitteesta Ronsuntaipaleentie 279.  

 

Happihyppely Hitonhaudalla

Laukaan Hitonhauta tarjoaa mahtavat maisemat happihyppelylle kaikkina vuoden aikoina. Hitonhauta on jylhä, jääkauden jäljiltä syntynyt rotkolaakso. Rotko on noin 800 metriä pitkä ja 30–40 metriä leveä, ja sen kallioseinämät kohoavat pystysuorina 10–20 metrin korkeuteen. Kävelymatka parkkipaikalta rotkolle johtavan polun alkuun on noin 1,5 kilometriä. Talvisin rotkon seinämille muodostuu upeat jääputoukset ja rotkon pohjoispäässä on luola, jonne mahtuu kiipeämään. Hitonhaudan polun alussa on laavu ja nuotiopaikka.

lapsi hitonhaudalla
Kuva: Raisa Vehkala