Koe aktiivinen luontoloma Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Peilityyni järvi, suloisen lämmin Keski-Suomen kesäilta ja kuikan etäinen laulu vastarannalla. On aika hiljalleen pakata tavarat ja siirtyä kohti seuraavaa kohdetta… Keski-Suomen neljä kansallispuistoa, lukemattomat määrät luontopolkuja, camping-matkailijan paratiisit ja Järvi-Suomen vesistöt tekevät Keski-Suomesta täydellisen aktiivikohteen luonnossa liikkujalle. Mikä tekee luontolomastasi ainutlaatuisen?

#visitjyvaskylaregion

Samalla, kun haaveilet vuoden 2023 kesälomasta, voit tutustua vuoden 2022 kesävinkkeihin. Uudet vinkit päivittyvät toukokuun 2023 alussa.

Keski-Suomen neljä kansallispuistoa

Keski-Suomen neljä kansallispuistoa ovat omine erityispiirteineen kuin Suomen luonto pienoiskoossa. Häikäisevistä maisemistaan tunnettuun Etelä-Konneveden kansallispuistoon voit tutustua jalkapatikan lisäksi vesireittejä pitkin. Astu EK Lines Oy:n laivaan viihtyisässä Häyrylänrannan satamassa Konnevedellä ja koe kansallispuisto risteillen.

Aitoa erämaatunnelmaa voit aistia Salamajärven kansallispuistossa Lomaseudulla, pohjoisessa Keski-Suomessa. Ehkäpä katseesi tavoittaa metsän hiljaisuudessa puiston tunnuseläimen, muualla Suomessa harvinaisen metsäpeuran! Tutustu myös Lomaseudun aktiviteettitarjontaan ja kesän viikko-ohjelmaan. Salamajärven kansallispuiston läheisyydessä voit majoittua esimerkiksi viehättävässä Karkausmäen Kammarissa. Huoneiden ja pienen camping-alueen lisäksi yöpyminen on mahdollista myös laavulla.

Etelä-Konneveden ja Salamajärven kansallispuistojen lisäksi voit vierailla Keski-Suomessa myös Leivonmäen ja Pyhä-Häkin kansallispuistoissa. Leivonmäen kansallispuiston lähellä voi yöpyä Kaukolan tilan viihtyisissä järvenrantamökeissä, joissa vaihtoehtoja on kahden hengen mökeistä aina suurempaan hirsihuvilaan.

Kuva: Julia Kivelä

Vesille meloen, suppaillen ja veneillen

Tuhansien järvien Keski-Suomessa vesistöt ovat aina käden ulottuvilla. Petäjävedeltä lähtee matkaan kaikkiaan 75 kilometriä pitkä upea Wanhan Witosen melontareitti, joka lipuu alkumatkasta ohi Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon. Jyväskylässä ja sen lähistöllä pääset suppailemaan Lazydog SUPin kursseilla ja retkillä.

Suomen pisimmän ja syvimmän järven Päijänteen laineet liplattavat Keski-Suomessa vasten rantahiekkaa ja jylhiä kallioita. Himos Lake Toursin matkassa veneilet Päijänteellä kokeneen oppaan seurassa. Jigikalastuksen saloihin pääset puolestaan tutustumaan JigiCoachin opastuksella pohjoisen Keski-Suomen kalarikkailla järvillä. Retket sopivat kaikenikäisille, niin aloittelijoille kuin kokeneille.

 

 

Kuva: Mirva Leppälä

Nauti luonnosta, maalaistunnelmasta ja saunan lämmöstä

Kun jalkojen alla on metsäpolku ja pään yläpuolella humisevat männyt, on helppo hengittää raikasta ilmaa ja tuntea olonsa kevyeksi. Luontovire johdattaa sinut Hankasalmella paikkoihin, joita et löydä retkioppaista. Päivän päätteeksi nautitaan Patinasaunan lempeistä löylyistä.

Savusaunan lämmöstä voit nauttia esimerkiksi Varjolassa Laukaassa Varjolan idyllisessä maalaismiljöössä viihdyt myös aktiviteettien parissa – tarjolla on tekemistä koskenlaskusta joogaan ja mönkijäsafariin. Loman kruunaavat makoisat herkut ja unet esimerkiksi koskisviitin lasikaton alla. Myös Kinkamon Pirtissä Keuruulla voit rentoutua savusaunan lauteilla, kalastaa, meloa ja vaikka patikoida nokipannukahveille läheiselle laavulle. Makoisat unet saat joko mökissä tai tentsile-teltassa. Upeista Päijänne-maisemista ja luonnonläheisistä aktiviteeteista nautit Tähtelässä Jyväskylän Korpilahdella majoittuen.

Maalaistunnelmaa löydät myös Syrjälän tilalta Muuramesta. Syrjälän Kukkamaasta pääset keräämään itse kukkakimpun lomamökin pöytää koristamaan tai kotiin viemisiksi.

Kuva: Julia Kivelä

Majoitu viihtyisästi leirintäalueilla

Karavaanaritunnelmasta nauttiville Keski-Suomesta löytyy useita luonnonläheisiä leirintäalueita. Leirintäalueilla on tarjolla monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja, kuten minigolfia, lapsille leikkipaikkoja sekä vuokravälineitä esimerkiksi melontaan ja SUP-lautailuun. Matkailuautojen ja -vaunujen lisäksi majoittua voi myös elämyksellisesti vaikkapa puiden väliin pingotetussa tentsile-teltassa tai puumajassa! Tutustu Keuruulla sijaitsevaan Nyyssänniemeen, Multialla sijaitsevaan Camping Sinervään ja Joutsassa sijaitsevaan Tampinmyllyyn.

Katso kaikki lomavinkit

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaksi henkilöä katsovat lentokonetta Suomen ilmavoimamuseossa.

Kesäloma lasten kanssa Keski-Suomessa

Henkilö piirtämässä Muuratsalon koetaloa ulkoapäin.

Kulttuurintäyteinen kesä Keski-Suomessa

Kaksi henkilöä kävelee Nikolainkulma-nimisen rakennuksen edessä Jyväskylän keskustassa.kuva: Julia

Trendikäs kaupunkiloma Jyväskylässä