KYSYTTÄVÄÄ?

Mökkeilyä Keski-Suomessa

Mökkeily on rentoa lomailua. Kuva: Emilia Hoisko / Revontuli.Mökkeily on rentoa lomailua. Kuva: Emilia Hoisko / Revontuli.Mökkeily on rentoa lomailua. Kuva: Emilia Hoisko / Revontuli.

Mökkeily on rentoa lomailua. Kuva: Emilia Hoisko / Revontuli.

Mikä olisikaan parempaa kuin mökin terassilta siintävä järvi tai upea metsämaisema? Vilvoittelu terassilla saunan jälkeen tai marjojen kerääminen suoraan luonnosta suuhun on suomalaista hyvinvointia ja yksi monista mökkielämän onnen hetkistä. Mökkeilyalueena Keski-Suomi on yksi Suomen suosituimpia ja maakunnassa mökkejä on runsaslukuisasti, moneen eri tarpeeseen. Valitse rantamökki, erämökki, kuivan maan mökki, kansallispuiston tupa, lomahuvila tai majoitu vaikka mökkikylässä!

Moni keskisuomalaista mökeistä sijaitsee järven rannalla, niitä maakunnassa onkin yli 3700. Maakunnan järvistä Päijänne on Suomen pisin ja syvin, Keitele taas on Suomen yhdeksänneksi suurin. Myös keskisuomalaiset kalavedet ja -kosket ovat hyvin tunnettuja. Virkistäydy kesäpäivänä uimalla tai käy soutuveneilemässä! Muistathan kuitenkin harjoitella soutelua esimerkiksi asiantuntevan oppaan kanssa. Kalastaminen mato-ongella tai pilkkiminen ovat sallittuja mökkirannasta ilman lupia, mutta jos haluat kalastaa muilla tavoin, tarvitset siihen luvan. Moni keskisuomalainen yritys tarjoaa myös ohjattuja kalastusretkiä. Moni mökki on talviasuttava ja talviaktiviteetit, kuten lumikenkäily tai hiihtäminen, ovat oivia lomanviettotapoja.

Luonto, sauna ja muut mökkielämykset

Puhdas, rauhallinen ja ruuhkaton luonto on koettava keskisuomalaisen mökkiloman yhteydessä. Monen mökin lähettyvillä on mahtavia retkeilyreittejä tai luontopolkuja. Keski-Suomessa on mahdollista mökkeillä myös kansallispuiston kupeessa, ja kansallispuistoja alueellamme onkin yhteensä viisi! Voit myös hyödyntää luontoreissullasi oppaita tai aktiviteettien tarjoajia, useat alueen matkailuyritykset tarjoavat luontoelämyksiä valmiina tuotepaketteina. Muista virkistäytyä ulkoilupäivän jälkeen saunassa! Suurimmassa osassa keskisuomalaisista mökeistä on sauna ja se kruunaakin täydellisen mökkielämyksen Maailman Saunamaakunnassa. Tänä päivänä saunassa yhdistyy pitkään vaalitut perinteet, mutta myös uudet trendit, jotka saavutetaan tutkimalla jatkuvasti saunan hyötyjä ihmisille.

Mökkiä varatessa kannattaa pohtia, millaisen mökkielämyksen haluaa. Moni nykypäivän mökki on kuitenkin enemmän jo lomahuvilan tasoa ja varusteltu luksustasoisesti, mökistä saattaa löytyä vaikkapa poreamme. Minimalistisimmissakin mökeissä on kuitenkin nykyään perustarpeet kattava varustetaso, kuten juokseva vesi, suihku tai kahvinkeitin. Jos kokkaaminen vaikkapa oman mökin grillillä ei kiinnosta, joistain paikoista voi tilata jopa ruuat lomamökille! Suurin osa keskisuomalaisista mökeistä on helposti saavutettavissa. Varausvaiheessa kannattaa kuitenkin tarkastaa, että viehän tie perille asti ja missä lähin ruokakauppa sekä muut palvelut sijaitsevat. Joskus mökki saattaa sijaita jopa saaressa, joten kulkeminen mökille kannattaa selvittää varausvaiheessa.

Mökkiä vuokratessasi kannattaa ottaa huomioon se, että osa mökeistä saattaa olla vaatimattomia, joihinkin koruttomiin mökkeihin ei tule esimerkiksi juoksevaa vettä ja juomavesi pitää tuoda mukana. Joskus mökkiä vuokratessa petivaatteet ja pyyhe pitää joko ottaa itsellä mukaan tai vuokrata mökin vuokraamisen yhteydessä. Loppusiivous saattaa monessa mökissä jäädä vuokralaisen vastuulle, joten stressivapaamman loman takaamiseksi se kannattaa varata erikseen, jos siivous ei jo kuulu mökkivuokran hintaan. Mökin varustetaso selviää mökkiä varatessa.

Tervetuloa nauttimaan mökkilomasta Keski-Suomeen! Tältä sivustolta löydät mahtavia majoituskohteita.

Katso myös: Retkeilyä Jyväskylän seudulla, Saunamaakunta Keski-Suomi, Keski-Suomen viisi kansallispuistoa

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta