5 syytä matkustaa Jyväskylän seudulle

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Jyväskylän seudulla kohtaat sykähdyttävän luonnon, ainutlaatuista arkkitehtuuria ja kulttuuria, saunomisen tuomaa hyvää oloa, upeita valaistuskohteita sekä tuhansittain mielenkiintoisia tapahtumia. Lue, miksi Jyväskylän seutu on ainutlaatuinen matkakohde. 

Tuhansia järviä ja neljä kansallispuistoa

Jyväskylän seutu sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea ja on osa Euroopan laajinta yhtenäistä järvialuetta. Jyväskylän seudulla kimmeltää yli 3700 järveä, joista suurin on Suomen pisin järvi, PäijänneSeudun vesistöt tarjoavat paitsi kauniita maisemia myös mahdollisuuksia monenlaisiin aktiviteetteihin kuten risteilyihin, melontaan ja uimiseen. Jyväskylän seudulla on myös neljä kansallispuistoa: Leivonmäen, Etelä-Konneveden, Pyhä-Häkin ja Salamajärven kansallispuistot. Ne kaikki hurmaavat omilla erityispiirteillään. 

Kuva: Jukka Paakkinen

Alvar Aallon pääkaupunki

Jyväskylässä näkyy kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun arkkitehdin ja muotoilijan Alvar Aallon kädenjälki voimallisemmin kuin missään muualla maailmassaJyväskylässä ja lähialueilla sijaitsee kaikkiaan 29 Aallon suunnittelemaa merkittävää rakennuskokonaisuutta. Aallon tuotannon helmiä Jyväskylässä ovat esimerkiksi Alvar Aalto -museo, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Jyväskylässä Aallon tuotantoon on helppo tutustua omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. 

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kahden Unesco-kohteen seutu

Jyväskylän seudulla sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Saman loman aikana voi kokea tunnelmallisen Petäjäveden vanhan kirkon sekä ihailla Struven ketjuukuuluvan Puolakan mittauspisteen huikeita Päijänne-maisemia.  

Kuva: Eemeli Nättinen

Maailman saunamaakunta ja saunamaakuntaviikko

Jyväskylän seudulla, maailman Saunamaakunnassa, nautit saunan leppeästä lämmöstä ympäri vuoden. Elämyksellisiä saunahetkiä voi kokea esimerkiksi maailman suurimmassa savusaunassa, saunakylässä tai Jyväsjärvellä seilaavilla saunalautoilla. Kesän kruunaa vuotuinen Saunamaakuntaviikko, jonka aikana Jyväskylän seudulla järjestetään kymmeniä saunatapahtumia. Viikon huipentavat saunanlämmityksen MM-kilpailut, joissa joukkueet mittelevät nopeimman saunanlämmittäjän tittelistä. 

kuva: Julia Kivelä

Jyväskylän seudulla tapahtuu

Jyväskylän seudulla järjestetään vuosittain yli 5000 eri kokoista ja teemaista tapahtumaa pop up -tapahtumista MM-tason kilpailuihin. Yksi tunnetuimmista tapahtumista on vuosittain heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä Suomen MM-ralliSyksyllä Jyväskylässä ihastuttava Valon kaupunki -tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 100 000 kävijää nauttimaan valotaideteoksista. Jyväskylässä on myös yli 100 pysyvästi valaistua kohdetta, kuten siltoja, julkisia taideteoksia ja rakennusten julkisivuja, jotka loistavat upeasti pimeinä syys- ja talvi-iltoina.

Kuva: Toni Ollikainen – AKK Sports Oy