KYSYTTÄVÄÄ?

Harju & näkötorni 

 

Harjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo PenttinenHarjun portaat, kuva: Keijo Penttinen

Harjun portaat, kuva: Keijo Penttinen

 


Jyväskylän Harju
ja erityisesti sen laelta kohoava maamerkki, Vesilinnan näkötorni, tervehtivät katsojaansa kaupungin lähes joka kolkasta. Ulkoilijoiden rakastama Harjun puistoalue on mäntymetsäinen keidas keskellä kaupunkia. Harjua kiertää suosittu pururata ja siellä risteilee myös lukuisia kävelyteitä ja polkuja.

Keskustasta päin Harjulle kapuavalle on tarjolla yksi selkeä “paraatireitti”: Neron portaat. Gummeruksenkadun yläpään kohdalta nousevat, jyhkeän majesteetilliset portaat rakennettiin työllistämisprojektina vuonna 1925. Nimensä portaat saivat silloisen kaupungininsinöörin, Oskar Neron mukaan. Tosin nykyään kaupunkilaiset tuntevat portaat kenties paremmin yliopistolähtöisellä lempinimellä “Tiedon portaat”. Jos satunnainen kulkija kysyy tietä “Harjun portaille”, pääsee hän myös sitä nimeä käyttäen varmasti oikeaan paikkaan. Lue täältä 
arkkitehti ja suunnittelija Alvar Aallon vuonna 1925 Keskisuomalaiseen kirjoittama mielipidekirjoitus Neron portaista.

Harjun Vesilinnan näkötornin alakerrassa sijaitsee Keski-Suomen luontomuseo ja ylhäällä näkötornin lisäksi Ravintola Vesilinna. Täältä näet Vesilinnan ravintolan ja Keski-Suomen luontomuseon aukioloajat. 

Harjun Vesilinnan näkötorniin pääset ihastelemaan maisemia aina Vesilinnan ravintolan ollessa avoinna. Näkötorniin pääsee veloituksetta ja se on auki seuraavasti:

ti-pe 11-22

la 12-22

Lounas: ti-pe 11-15, la 12-15

A la Carte: ti-la 17-21

Brunssi  lauantaisin klo 12-15 (ei 12.10.)

 

 

 


Aiheeseen liittyvät muut sisällöt:

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta