KYSYTTÄVÄÄ?

Arkkitehti ja suunnittelija Alvar Aallon vuonna 1925 Keskisuomalaiseen kirjoittama mielipidekirjoitus Harjun Neron portaista.

 

Keskisuomalainen 22.1.1925

"On suorastaan tavaton virhe, että Jyväskylän jäykkä, maanpinnasta piittaamaton ja tunteeton ruutukatuverkko on näiden portaiden kohdalla tahdottu vetää geometrisena vielä Harjuakin kaavoittamaan. Portaitten ensimmäinen ilmenemismuoto, niiden asemakaavapiirustus, on jo ollut väärä teko.

Niiden lopullinen toteuttaminen jatkuu samassa hengessä. Ammattitaholta olisi pitänyt huomauttaa portaitten asemakaavallisesta luonnottomuudesta. Sen sijaan ne tehdään ilman muuta tuon asemakaavasuunnitelman mukaan. Jo itse Harjun maanpintakin, joka neulasten ja sammalen peittämänä kaartaen laskee kuin pehmeä baldakiini, on kukitettujen kiviröykkiöportaiden vastainen. Olisi pitänyt asiaa ratkaistessa painottaa juuri tuota harjun pinnan ominaisuutta eikä raskauttaa ja tuhota sen vaikutusta porraskolosseilla. Rakennustaiteen ainoa oikea päämäärä on: rakenna luonnollisesti. Älä pingota, älä tee mitään ilman edellytyksiä. Kaikki turha muuttuu ajan mittaan rumaksi.

Pitkittämättä enempää tämän ilmiön arvostelemista, sanon vain, Harjun portaat, sellaisena kuin ne ovat ja lopullisesti tulevat olemaan, ovat epäonnistuneet ennen kaikkea sen tähden, että niiden lopulliseen toteuttamiseen on ryhdytty täysin luonnottomalta pohjalta eikä yksityiskohtia ole toteutettu huolitellusti.

Asialle voitaisi kenties saada käänne positiiviseen suuntaan.

Tässä ehdotus:

Tarkasteltaessa tuota nousevaa Harjun metsää, joka on kuin veitsellä halottua uomaa, huomaamme heti sen jäykän luonnottomuuden. Lisäksi toinen luonnottomuus: mahtavat, liian suurilla kivikaiteilla varustetut portaat vievät... minne? Ei minnekään. Tyhjään ilmaan ne menevät. Vaikka kaupunki aikojen kuluessa saisikin varoja laatiakseen sinne jonkin pienen huvitemppelin tai kuvapatsaan, on se kylpy- ja pesuhuoneet kuin pohjalaisten unia Pompeijista. Tarkkaan valitut saunottajat erikoisesti puettuja. Koko saunassa ei kylpyviittaa, vesiastiaa tai muuta, joka ei olisi taiteellisen työn tulos, tarkoituksenmukainen ja yksinkertainen. Kaikki viimeistä pisaraa myöten huoliteltua. Sellaisen tulisi ensimmäisen suomalaisen kulttuurisaunan olla. Ja lisäksi kaikki tämä voidaan toteuttaa jo tänään ilman kuluja kaupungille. Siihen on ainakin mahdollisuus.

Suomalaisesta kulttuurisaunasta kehittyisi vuosisatojen saatossa, samoin kuin Rooman muistomerkeistä, kaikkien meidän rakastama suomalainen kulttuurinähtävyys. Tätä ajatusta vaivaa vain yksi vika ja sekin koskee vain heikkoja ihmisiä – tällä idealla ei nimittäin ole edeltäjiä. Mutta kaupunkimme, joka niin monessa on ollut maassamme ensimmäisenä, lienee tästä tietoinen. Suomalaisen saunan renessanssi – siinä voi piillä suomalaisten arkielämän muotojen renessanssi – se on huumaava ajatus. Se, että sen ensimmäinen ilmenemismuoto voidaan toteuttaa heti ja täällä, on vieläkin huumaavampi ajatus. ajatus. Se tuo loppumattoman mielikuvien sarjan silmiemme eteen. Se on viileästi hermoja hyväilevä pakanallinen uni – joka toteutuu."

-Alvar Aalto 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta