KYSYTTÄVÄÄ?

Kaupungintalo 

Kaupungintalo Valon kaupunki -tapahtuman aikaan, kuva: Juhana KonttinenKaupungintalo Valon kaupunki -tapahtuman aikaan, kuva: Juhana KonttinenKaupungintalo Valon kaupunki -tapahtuman aikaan, kuva: Juhana KonttinenKaupungintalo Valon kaupunki -tapahtuman aikaan, kuva: Juhana Konttinen

Kaupungintalo Valon kaupunki -tapahtuman aikaan, kuva: Juhana Konttinen

  • Katso sijainti Google Maps kartassa tästä.

  • Lataa kaupungintalon esite tästä.

  • Tutustu kaupungintaloon sijoitettuihin taideteoksiin tästä.

Vuonna 1899 valmistunut Jyväskylän kaupungintalo sijaitsee Kirkkopuiston laidalla, Carl Ludvig Engelin laatiman ruutuasemakaavan tärkeimmässä korttelissa. Tuohon aikaan kirkkopuisto tunnettiin Kirkkotorina; Jyväskylän tori toimi kaupunginkirkon ja kaupungintalon välissä. Uusrenesanssityyliä edustavan kaupungintalon on suunnitellut lääninarkkitehti Karl Viktor Reinius ja se oli oman aikansa mittakaavassa todella suuri rakennushanke: kaupungintaloon oli keskitetty mm. maistraatti, raastuvanoikeus, rahatoimikamari, kirjasto ja lukusali, Suomen Pankki sekä huutokauppakamari. Niin ikään talosta löytyi myös tiloja eri yhdistyksille ja seuroille, sekä kaupunkilaisten kauan kaipaama juhlasali ja ravintola. Erinomaisessa kunnossa oleva kaupungintalo on yksi harvoista Jyväskylän keskustan alueella sijaitsevista, 1800-luvulta säilyneistä rakennuksista.

Kunnallistalona tunnettu kaupungintalo on kokenut yli 110-vuotisen historiansa aikana lukuisia korjaus- ja muutostöitä. Niistä viimeisin, erittäin mittava peruskorjaus, tehtiin vuosina 2010-2012. Peruskorjauksen myötä kaupungintaloon palautettiin alkuperäinen huonejärjestys ja värimaailma. Rakennuksessa on työtilat noin 30 henkilölle ja sinne on keskitetty kaupunginvaltuuston, valtuustoryhmien, kaupunginhallituksen sekä lautakuntien kokoustilat. Myös kaupunginjohtajan työhuone sijaitsee jälleen kaupungintalolla. Taloon ja sen vaiherikkaaseen historian voi tutustua lisää opastetulla esittelykierroksella.

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta