KYSYTTÄVÄÄ?

Jyväskylän maamerkkejä

Jyväskylän maamerkkejäJyväskylän maamerkkejäJyväskylän maamerkkejäJyväskylän maamerkkejäJyväskylän maamerkkejäJyväskylän maamerkkejäJyväskylän maamerkkejä

Jyväskylän maamerkkejä


Matti Nykäsen mäki

Jyväskylän Laajavuoressa sijaitsee viiden hyppyrimäen muodostama mäkihyppystadion. Yksi hyppyrimäistä on nimetty jyväskyläläisen, entisen menestyksekkään mäkihyppääjän, Matti Nykäsen mukaan ’Nykäsen mäeksi’ tai ’Nykäsen hyppyriksi’. Nykäsen Hyppyri otettiin käyttöön jo 1965, jolloin hyppytornia kutsuttiin vielä K100 suurmäeksi. Hyppyri sai nykyisen nimensä, kun Nykänen menestyi Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988 voittamalla kolme Olympiakultaa. Nykäsen hyppyriä on remontoitu jo kolmeen otteeseen Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 2007. Samana vuonna Kimmo Yliriesto teki hyppyennätyksen 110 metrin hypyllään Nykäsen Hyppyristä. Mäkihyppystadionin hyppyrit sijaitsevat aivan Laajavuoren hiihtokeskuksen kupeessa.

 

Harju & näkötorni

Jyväskylän Harju, ja sen päällä seisova Vesilinnan näkötorni näkyvät kaikkialta kaupungista. Harju on loistava ulkoliikuntamaasto kauniine maastoineen. Suosittua pururataa voi lenkkeillä ympäri vuoden! Vesilinnan näkötorniin pääsee ihastelemaan kaupunkia korkealta. Lue lisää Harjusta täältä.


Kuokkalan vesitorni

Kuokkalan vesitorni on myös yksi näkyvä maamerkki Jyväskylässä. Monet ovat sanoneet vesitornin muistuttavan UFOa! Näet vesitornin helposti esimerkiksi Lutakon rannasta.


Kuokkalan silta

Vuonna 1989 valmistunut Kuokkalan silta on oleellinen osa Jyväskylän kaupunkia, se onkin yksi tunnetuimpia maamerkkejä Jyväskylässä. Keskustan Lutakon ja Kuokkalan kaupunginosan yhdistävä silta on hyvin näkyvällä paikalla Jyväskylän kaupunkikuvassa. Kuokkalan silta on monen jyväskyläläisen työmatkan varrella.

Kuokkalan silta on valaistu vuonna 2013 uudistetulla led-teknologialla. Iltahämärässä silta näyttää valaistuna upealta taideteokselta. Silta onkin varsin suosittu nähtävyys pimeällä. Lutakon päässä siltaa riippuu Seppo Uuranmäen Keinuja –taideteos, joka on riippunut sillalta vuodesta 2002. Ensi näkemältä teosta saattaa helposti luulla oikeaksi ihmiseksi. Voit ihastella Kuokkalan siltaa eri vuodenaikoina Sami Saarelan tuottamassa upeassa videossa täältä: https://www.youtube.com/watch?v=KEH382LpTRU 


Kärkistensilta

Kun haluat taltioida kuvagalleriaasi jotain taianomaisen kaunista, kannattaa suunnata kohti Korpilahdella sijaitsevaa Kärkisten siltaa. Päijänteen järvimaisemassa komeileva Kärkisten silta on Suomen kolmanneksi pisin silta. Vuonna 1997 käyttöönotetulla sillalla on pituutta lähes 800 metriä ja korkeutta lähes 100 metriä. Silta sijoittuu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi valitun tien varrelle ja sen alta kulkee muun muassa Jyväskylän ja Lahden välinen laivareitti.
Maamerkit kartalla

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta