KYSYTTÄVÄÄ?

Petäjäveden vanha kirkko

Kuva: Tero Takalo-EskolaKuva: Tero Takalo-EskolaKuva: Tero Takalo-EskolaKuva: Tero Takalo-EskolaKuva: Tero Takalo-EskolaKuva: Tero Takalo-EskolaKuva: Tero Takalo-EskolaKuva: Tero Takalo-Eskola

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 ja sitä on kuvailtu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteoksena. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.

Kirkko rakennettiin vuosina 1763-1765 Päijänteeseen laskevan järvireitin varrelle. Kirkon suunnitteli Jaakko Klemetinpoika Leppänen, jonka pojanpoika Eerik Jaakonpoika Leppänen suunnitteli kirkon kellotapulin vuonna 1821. Aluksi erämaakirkkona toiminut kirkko jäi pois käytöstä 1800-luvun loppupuolella, kun pitäjään valmistui uusi kirkko. Vaikka jumalanpalvelukset Petäjäveden vanhassa kirkossa loppuivat, se jätettiin pystyyn. 1920-luvulta alkaen kirkkoa on kunnostettu määrätietoisesti Museoviraston valvonnassa.

Petäjäveden vanhalle kirkolle on perustettu myös säätiö vuonna 2001. Sen tarkoituksena on kirkon ja sen ympäristön säilyttäminen, kunnostaminen, hoitaminen ja suojeleminen. Näitä toteutetaan mm. kehittämisprojekteilla sekä pitämällä yllä opastustoimintaa.

Petäjäveden vanhaa kirkkoa käytetään edelleen kesäisin. Kirkossa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. Kirkko on auki yleisölle 1.6.-31.8. joka päivä klo 10-18.

Lue täältä Petäjäveden vanhan kirkon kesän 2020 aukiolosta ja COVID-19 vaikutuksista kirkon kesään:
https://petajavesioldchurch.fi/tervetuloa-petajaveden-vanhaan-kirkkoon-1-6-alkaen/

Lisätietoa Petäjäveden vanhasta kirkosta:
Petäjäveden vanhan kirkon sivut
Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin -hanke

Petäjäveden kartat:
Petäjäveden keskusta-alue
Petäjäveden haja-alue

Petäjäveden vanhan kirkon maailmanperintökoordinaattori:
p. 040 582 2461
opas (at) petajavesi.fi
Vanhankirkontie 9, 41900 Petäjävesi


 

 

 

 

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta