KYSYTTÄVÄÄ?

Vesistö & satamat

kuva: Tero Takalo-Eskola


Tulevat risteilyt


Yleistä

Lutakon satama-alue

Rantaraitti

Risteilijät ja satamat 

Jyväskylää ympäröi kauttaaltaan upean vehmas vesistöjen luonto. Suurin Jyväskylän seudun järvistä on Päijänne, joka on Suomen järvistä toiseksi suurin. Kanavareittejä pitkin Päijänteen vesistöä voi veneillä pohjoisessa aina Pielavedelle asti ja etelässä Lahteen. Päijänteeltä pääsee Äijälänsalmea pitkin mukavasti myös Jyväsjärvelle Jyväskylän satamaan, joka tunnetaan myös Lutakon satamana. Uudistunut ja palveluiltaan monimuotoinen Lutakon satama on ottanut paikkansa kaupunkilaisten kesäolohuoneena ja Jyväsjärveä kiertävän Rantaraitin sydämenä. Sieltä löydät myös upean risteilijälaivaston, charter-aluksia ja vaikkapa saunalautan unohtumatonta kesäiltaa varten.

Veneilijälle on lisäksi tarjolla upeita luonnonsatamia, joiden kruunu on kaupungin hallinnoima, luonnonkaunis Mämminiemi. Unohtumattoman kesäisen elämyksen vesillä voi kokea myös Päijänteen virkistysalueyhdistysten ylläpitämissä saunoissa, joiden rehevät löylyt on lunastettavissa nimellismaksua vastaan.

Jyväskylän sisäjärvien melontareitit uimarantoineen ja levähdyspaikkoineen löytyvät kootusti yhdestä oppaasta. Nouda omasi (hinta 5€) Jyväskylän kaupungin liikuntainfosta tai Jyväskylä-infosta.

 
 

Lutakon satama 

Jyväsjärven rannalla sijaitseva Lutakon satama on vastikään uudistettu ja onkin täten viihtyisä ajanviettopaikka kaiken ikäisille. Satama on kävelymatkan päässä keskustasta, ja sen läheisyydestä löytyy kaikki tarvittava: kahviloita, ravintoloita, ruokakauppa ja hotelli. Kesäisin satama täyttyy ihmisistä, jotka nauttivat kesäpäivästä ravintolalaivan kannella, satamakahvilan terassilla tai rantapromenadilla. Satamasta lähtee kesäisin matkustajalaivoja Päijänteelle ja voipa satamasta hypätä myös saunalautan kyytiin (kannattaa varata etukäteen http://www.palsau.fi, http://www.saunalautta.fi) tai pelata minigolfia jäätelön syönnin ohessa. Uuteen sataman puistoon voi istahtaa piknik-eväiden tai hyvän kirjan kanssa. Lähellä on myös Lutakon uimaranta ja aaltoilevasta nurmikostaan tunnettu Lutakonpuisto, jossa on kiipeilyseinä ja enemmän tilaa pallon heittelyyn.

Lutakon sataman tuntumassa on Lutakonaukio, jossa järjestetään vuoden mittaan useita huipputapahtumia, kuten Suomipop-festivaali, Neste Oil Ralli ja Ween Maan Wiljaa –sadonkorjuumarkkinat. Aukion laidalla on myös Paviljongin messu- ja kongressikeskus ja Tanssisali Lutakko, joka on yksi Suomen parhaista rock-klubeista.

Talvisin Jyväsjärvellä pääsee luistelemaan, hiihtämään ja nauttimaan pakkaskeleistä. Mikä olisikaan ihanampaa aurinkoisen ulkoilupäivän päätteeksi kuin istahtaa syömään eväitä sataman penkeille?

http://www.jkl.fi/satamat

 

Rantaraitti

Luonto keskellä kaupunkia

Rantaraitti on kevyenliikenteen väylä, joka kiertää koko Jyväsjärven ympäri ja se on Jyväskylän suosituimpia liikunta- ja virkistysalueita. Rantaraitti tuo luonnon keskelle kaupunkia ja tarjoaa täten erinomaiset puitteet liikkumiselle. Kesäisin raittia voi kiertää jalkaisin, pyöräillen tai rullaluistellen ja talvella järven jäälle pääsee luistelemaan, hiihtämään ja vaikkapa juoksuttamaan koiria.

Noin 13 kilometrin lenkki kulkee usean kaupunginosan läpi, joten kaupunki hahmottuu lenkin aikana aivan uudella tavalla. Kuokkalan silta jakaa Rantaraitin kahteen osaan, jolloin koko järveä ei tarvitse kiertää kerralla. Raitin varrella on muun muassa viihtyisä Lutakon satama, jossa voi levähtää lenkkeilyn lomassa, vuoden 2014 asuntomessualue Äijälänrannassa ja kaksi Jyväskylän yliopiston kampusaluetta: Mattilanniemi ja Ylistönrinne. Reitiltä löytyy myös neljä uimarantaa, lintutorni, koiranuittopaikka, Sulkurannan siirtolapuutarha ja laiduntaapa reitin varrella kesällä lampaitakin, joten nähtävää on kaikenikäisille. Raitin ollessa tärkeä kulkuväylä eri kaupunginosista keskustaan siellä näkeekin päivittäin niin koulu- ja työmatkalaisia, lenkkeilijöitä kuin koiranulkoiluttajia.

Rantaraitti tarjoaa hyvät puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Syksyisin raitti täyttyy Finlandia Marathonin osallistujista ja kesäisin erityisesti sataman seutu täyttyy festivaalikävijöistä.

Tutustu Rantaraittiin lisää tästä http://jyvaskyla.netpaper.fi/1788.

 

Tyyppi:
Kunta:

Päijänne-Risteilyt Hilden Oy

Jo 50 vuotta laivaliikennettä koko Päijänteen alueella. Kesäkuu–elokuu Päijänteellä jo sata vuotta risteillyt, aito höyrylaiva s/s Suomi tekee virkistäviä lähivesiristeilyjä..

Rhea Shiplines Oy

Rhean kesä on täyttä juhlaa! Päijänteen suurin risteilijä m/s Rhea risteilee Pohjois-Päijänteen saaristossa kesäkuun alusta elokuun loppuun ti–la klo 19–22. Ajalla 26.6.–16.8..

Jyväskylän Lutakon satama

Satamakatu 8, 40100 Jyväskylä, puh. 014 218 024 , www.matkarhea.fi, sari.wigell@pp.inet.fi

Laukaan satama

Satamatie , 41340 Laukaa, puh. (014) 2675 919/satamavastaava Kalevi Lahtonen

Noukanniemi

Noukanniementie 99, 40820 Haapaniemi, puh. 010 666 2431/ Ritva Joensuu , noukanniemi.oy@elisanet.fi

Korpilahden satama

Korpilahdentie 8, 41800 Korpilahti, Jyväskylä, puh. (014) 822 888/Kahvila-ravintola Satamakapteeni

House Boat

Miltä tuntuisi kesäloma puhtaassa suomalaisessa luonnossa, järviveden äärellä, rauhan ja tyyneyden keskellä? Vapaus kulkea vesistöjä pitkin minne vain? Ja samalla vielä mahdollisuus majoittua..
Satamakatu 8, 40100 Jyväskylä, puh. 040 164 6168, www.houseboat.fi , info@houseboat.fi

m/s Päijänne

Opistokuja 6-8 C, 40100 Jyväskylä, puh. 0400 241 235, www.mspaijanne.fi , pekka.laitinen@mspaijanne.fi

Päijänteen Purjehduskoulu

puh. 040 831 2751, http://www.tietopursi.com/index.html, silvoma@hotmail.com

Päijänteen Purjehdussafarit

puh. 045 634 1543, www.paijannesafarit.fi, juke.lehtinen@gmail.com

m/s Hilja

puh. 045 676 0554, www.hilja.fi, asiakaspalvelu@hilja.fi

m/s Katrilli, m/s Suomen Neito, m/s Suomen Suvi, m/s Suometar, s/s Suomi

Pellonpää, 40820 Haapaniemi , puh. 010 320 8820, www.paijanne-risteilythilden.fi, eija.hilden@prh.inet.fi

m/s Meininki

Kirrintie 5, 40270 Palokka , puh. 0400 949 055, www.merimeininki.fi, varaukset@merimeininki.fi, ville.kiviranta@merimeininki.fi

Ravintolalaiva M/S Musta Magia

Jyväskylän Satama, 40100 Jyväskylä, puh. 040-1890801, www.mustamagia.fi, info@mustamagia.fi
 

TILAA UUTISKIRJE

ja saat Jyväskylän seudun
parhaat lomavinkit ja –tarjoukset
kaksi kertaa vuodessa sähköpostiisi. 

Napsauttamalla "Tilaa" hyväksyn Tietosuojakäytännön

Jos et enää jatkossa halua uutiskirjettämme, voit peruuttaa rekisteröinnin klikkaamalla kirjeessä olevaa linkkiä. Henkilö- ja yhteystietojasi ei luovuteta kolmansille osapuolille. Kaikki tallennetaan turvallisesti ja suojataan ulkopuolisilta toimijoilta.
   

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta

Ajankohtaista

Jyväskylä Nyt

BONGAA MATKAILU!
 • Matkailuneuvonta

  Matkailuneuvonta

  1.6.2016

  Kysyttävää? Piipahda Jyväskylä-Infoon!
  Asemakatu 7, 40100 Jyväskylä
  p. (014) 266 0113
  matkailu[at]jkl.fi.
  Avoinna ma 10-17 ja ti-pe 10-16