Pääsiäinen Jyväskylän seudulla

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Pimeä talvi alkaa väistymään auringonpaisteen ja linnunlaulun tieltä. Pääsiäinen Jyväskylän seudulla on vallitsevasta tilanteesta johtuen poikkeuksellinen, mutta ei huolta: tekemistä löytyy makuun kuin makuun! Tutustu alta kuuteen erilaiseen pääsiäisenviettotapaan aina hemmotteluhetkistä aktiivilomaan ja Alvar Aallosta jutun lopusta löytyviin maittaviin pääsiäisherkkuihin.

Muistathan noudattaa vallitsevia koronavirusohjeistuksia myös pääsiäisen vietossa.

1. Pääsiäinen täynnä hemmottelua

Pitkän talven jäljiltä pääsiäinen ja sen mahdollistama rentoutuminen kylpylässä tekee ihmeitä. Lämpimistä vesistä ja saunan kuumuudesta voi nauttia Jyväskylän Scandic Laajavuoressa, jonka porealtaat, vesilaguuni ja kuntouintiallas takaavat rentouttavan pääsiäisen. Scandic Laajavuori tarjoaa asiakkailleen myös pääsiäistarjouksen – kaikki ennen 11.4. varatut hotelliyöpymiset ovat -20% koodia käyttämällä!

Myös sauna on tunnettu rentouttavista vaikutuksistaan ja se onkin yksi syy sille, miksi suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa. Maailman Saunamaakunnassa eli Jyväskylän seudulla ei ole saunoista pulaa – tiesitkö, että Jyväskylän seudulla on jopa 30 000 saunaa? Perinteisiin löylyihin pääsee esimerkiksi Laukaan Tupaswillassa ja Perttulan tilan Kellarisaunassa. Saunaelämyksistään tutun Revontulen saunat aukeavat sopivasti pääsiäisen viettäjille 28.3.2021.

Revontulessa vietetty pääsiäinen onkin todellista hemmottelua: yhden tai kahden yön majoittuminen iglussa kruunataan alkumaljoilla, kolmen ruokalajin menulla, rantasaunalla ja ulkoporealtaalla sekä tietenkin maittavalla aamiaisella. Toivakassa sijaitsevassa Taulun kartanossa voi mennä sekä löylyihin että nauttia erilaisista hyvinvointipalveluista, kuten rumpurentoutuksesta ja voimakuvauksesta.

Kuva: Julia Kivelä

2. Pääsiäinen pois kotoa

Pääsiäisenä on vihdoin aikaa hengähtää. Keväinen auringonpaiste hellii ja lähimatkailu on suosiossa, joten miksipä ei viettäisi pääsiäistä lähellä, mutta uudessa ympäristössä? Revontulen pääsiäinen on turvallinen, sillä sen voi viettää halutessaan täysin kontaktittomasti. Revontulessa voi majoittua niin mökissä kuin lasi-iglussakin, ja siellä on runsaasti puuhaa: pääsiäinen vierähtää hyvästä ruuasta ja ulkoaktiviteeteista nauttien. Lasi-iglussa voi majoittua myös Laajiksessa, jossa on monipuolisesti erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Talven majoitustarjous on edelleen voimassa ja Laajiksessa voikin majoittua viikonlopun ajan kahden tai neljän hengen hostellihuoneissa rinnelipun kera hintaan 99€/hlö! Lue lisää Laajiksen majoitustarjouksesta ja aktiviteeteista.

Pääsiäistä voi viettää myös kaukana kaupungin sykkeestä idyllisissä maalaismaisemissa pajunkissojen ympäröimänä. Petäjäveden komea Maatilamatkailu Kumpunen ilahduttaa vierailijoita perinteikkäällä miljööllään. Pääsiäinen Matkailutila Surkeenjärvellä on tekemistä täynnä, sillä mökkiläiset saavat veloituksetta käyttöönsä niin lumikengät, pilkkiongen, kairan, potkukelkan, pulkan kuin nokipannunkin. Matkailutila Surkeenjärven läheisyydessä on oivat ulkoilumahdollisuudet, joten pääsiäisestä ei tule reippailua puuttumaan. Surkeenjärvellä majoittujat saavat myös aamiaisen ja kotiruoan tilattuna kotiovelle!

Jyväskylän keskustassa pääsiäisen lähilomaa voi viettää Solo Sokos Hotel Paviljongissa tai Original Sokos Hotel Alexandrassa. Suomen parhaan hostellin Time Hostellin uniikista sisustuksesta voi inspiroitua ympäri Jyväskylän keskustaa ja GreenStar Hotel Jyväskylä on oiva vaihtoehto ekologiseen yöpymiseen. Äänekoskella majoittujia ilahduttavat idyllinen Hotelli Hirvi ja rauhallisessa ympäristössä sijaitseva Hotelli Äänekoski. Suolahden pääsiäismatkailijoiden yöunista huolehtii luonnon keskellä sijaitseva Gran Huoneistot. Joutsassa Aatto ja Elli -hotellista saa yösijan lisäksi saa maukasta lounasta takeaway-henkeen. Ruuhimäen ihana Ruuhipirtti, lämminhenkinen Villa Paasirinne ja vastuullisuudestaan tunnettu Nukula majoittavat puolestaan Toivakan lähimatkailijat.

Kuva: Julia Kivelä

3. Pääsiäinen liikkuen

Sää hellii keväistä Jyväskylän seutua ja lämmin ulkoilma tuntuu virkistävältä pitkän talven jälkeen. Vaikka luonto on Jyväskylän seudulla lähellä, aina ei ole aikaa hengähtää raikkaan luonnon syleilyssä.

Pääsiäislomalla on hyvä ottaa aikaa rentoutumiselle esimerkiksi Keski-Suomen kansallispuistojen hiljaisuudessa. Ikihonkien tarinoita voi ihastella Pyhä-Häkin kansallispuistossa ja haastavia reittejä ja karuja kallioita Etelä-Konnevedellä. Lumikenkäilemään ja hiihtämään pääsee niin Salamajärvellä kuin Leivonmäelläkin. Leivonmäen kansallispuistossa järjestetään palmusunnuntaiviikonloppuna myös Sinkkujen outdoor-viikonloppu, jossa reippaillaan keväisessä maisemassa tutustuen uusiin ihmisiin! Leivonmäen kansallispuistoon aukeaa pääsiäiseksi myös ulkoilmakahvila, joka on auki 2.4.–5.4.

Laajiksen monipuoliset rinteet ovat tällä hetkellä huippukunnossa, ja talviaktiviteeteista nauttijalle Laajis onkin loistava pääsiäisenviettopaikka. Pääsiäisenä 2.–4.4. Laajis on auki klo 10–18 ja välinevuokraamosta saa helposti mukaansa asiaankuuluvat välineet niin rinteeseen, ladulle kuin metsäänkin. Laajiksessa voi myös ajaa e-fatbikella! Jos aktiviteetit hirvittävät, Laajis järjestää myös hiihto-opetusta.

Reippailemaan pääsee muuallakin Jyväskylän keskustan tuntumassa, sillä Viitaniemen isolla tekojääradalla pääsee luistelemaan niin kunto-, retki- kuin pikaluistelutyylillä aina tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Hien saa pintaan myös tiistaisin klo 18-19 Keljon Tapiolan pihassa järjestettävässä kahvakuulaillassa.

Kuva: Laajis

4. Pääsiäinen kulttuurista nauttien

Jyväskylän kulttuurikevät nostaa päätään pääsiäisauringon myötä ja uudet mielenkiintoiset tapahtumat valtaavat pikkuhiljaa Jyväskylän seudun. Jyväskylän kevät -tapahtuma valaisee monen kulttuurinystävän pääsiäistä, sillä siihen kuuluu monta eri tapahtumaa, joiden teemat liittyvät kieleen ja kirjallisuuteen.

Kulttuurin havinaan johdattelevat myös erilaiset taidenäyttelyt, joita on pääsiäisen aikaan nähtävillä Jyväskylän seudulla monia. Taiteen tarinoita Jyväskylän seudun pääsiäisenviettoon tuovat esimerkiksi Keski-Suomen museossa vasta auennut Kenen luonto? Keski-Suomi -näyttely ja pian sulkeutuva Jyväskylän taideseuran 73. vuosinäyttely. Joko olet nähnyt Keski-Suomen museon uuden perusnäyttelyn siitä, mitä on olla keskisuomalainen? Käsityön museossa puolestaan voi sukeltaa kansallispukunäyttelyn maailmaan ja Basaarien kätköistä -näyttelyyn.

Laukaassa Leppäveden rannalla upealla paikalla sijaitsevassa Taidekeskus Järvilinnassa ihastellaan tänä pääsiäisenä Väinö Rusasen Minun maisemani -näyttelyä, jossa sukelletaan Saarijärven maalaismaisemiin. Pääsiäistunnelmaan johdattaa myös Jyväskylän seurakunnan pääsiäiskonsertit, joiden säveliä pääsee kuulemaan ilmaiseksi! Palmusunnuntaina kuullaan pääsiäisajan musiikkia, lauantaina 3.4. Bachin ja Händelin säveliä ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä barokin tunnelmaa. Myös Jyväskylä Sinfonia tunnelmoi pääsiäisen kirkkomusiikkia keskiviikkona 31.3., kun Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanavalta kajahtaa pääsiäissointuja kolmen naisen voimin.

Keski-Suomen museo, kuva: Pekka Helin

5. Pääsiäinen Aallon arkkitehtuurin parissa

Alvar Aallon Jyväskylän seutu tarjoaa paljon nähtävää ympäri vuoden – myös pääsiäisenä. Alvar Aalto -museossa alkaa huhtikuun lopussa peruskorjaus, joten arkkitehtuurin ystävien kannattaa tutustua museon kahteen eri näyttelyyn nyt, jos koskaan. Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä esittelee keräilijä Pentti Männistön Aalto-kokoelman ja paljastaa monia mielenkiintoisia esineitä. Näyttelyyn kuuluu yli 1000 esinettä! Haave museosta. Alvar Aallon museosuunnitelmat -näyttely esittelee Aallon toteutumattomia suunnitelmia.

Jyväskylän seudulla on 29 Alvar Aallon kohdetta, joihin voi tutustua paitsi omatoimisesti, myös ohjatusti. Miltäpä kuulostaisi ammattitaitoisen oppaan kanssa kierretty bussikierros Aallon tärkeimmissä kohteissa tai Aalto-teemainen kävelykierros Jyväskylän keskustassa? Ammattitaitoisella Aalto-opastuksella kuulet kohteista taustatietoa, jota et muuten välttämättä saisi koskaan tietää. Kierrokset on hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen ja viimeistään kolme päivää ennen kierrosta.

Yhdessä Aallon tunnetuimmassa kohteessa, Säynätsalon kunnantalolla, pääsiäistunnelmaan pääsee AaBakeryn tilaustuotteilla. Maukkaat kakut pääsiäispöytään voi noutaa Säynätsalon kunnantalolta arkkitehtuurin ihailun lomassa. AaBakerylla on myös peräkonttimyyntipiste, joka pysähtyy huhtikuun kahtena ensimmäisenä päivänä Kirsin kukan ja Table en Boisin pihoissa. Lue lisää peräkonttimyyntipisteestä ja pääsiäisen tilausherkuista AaBakeryn Facebook-sivulta.

kuva: Tero Takalo-Eskola

6. Pääsiäinen syöden hyvin

Pääsiäinen ja hyvä ruoka kuuluvat eittämättä yhteen! Tämä pääsiäinen on ruokailun suhteen poikkeuksellinen, sillä ravintolat ja kahvilat ovat sulkutilassa 18.4. saakka. Mutta ei syytä huoleen – seudulla on siitä huolimatta paljon vaihtoehtoja maittavan pääsiäisen viettoon! Pöydän saa koreaksi Juhlatalo Juurikkasaaren pääsiäismenulla, johon kuuluu pääsiäisen perinneherkut kuten karitsapata, paistetut muikut ja valkosipuliperunat. Myös Toivolan Vanhalla Pihalla herkutellaan pääsiäishengessä, sillä Pajan suomalaisiin makuihin erikoistunut PääsiäisSatsi on noudettavissa tai tilattavissa kotiovelle. Erilaisia noutokasseja voit myös tilata esimerkiksi Figarosta tai Butikista, jonka valloittava pääsiäiskassi on täynnä herkkuja!

Savutuvan Apajalla vietetään tuttuun tapaan Makuja ja tunnelmaa -tapahtumaa, jossa päästään maistelemaan juhlamenuita etäyhteydellä lauantaina 3.4. Huomaathan, että tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen ja paikat jaetaan varausjärjestyksessä. Pääsiäisherkkuja varatessa kannattaa siis olla nopea!

Oletko jo tutustunut sulkutilan aikaisiin takeaway-ravintoloihin ja muihin palveluihin, jotka on listattu kätevästi yhdelle sivulle? Lista päivittyy säännöllisesti ja sieltä löytyy herkutteluvinkkejä ja muuta mielenkiintoista poimintoja makuun kuin makuun: tuttujen klassikkojen aukiolotietojen lisäksi listalla on myös uutuuksia, kuten Teeleidin Tee-Taxi ja Höyrygallerian pian avautuva uusi näyttely.

Pääsiäiseen kuuluu myös juhlamielen jakaminen. Perjantaisin ja lauantaisin auki olevasta Juhlatalo Juurikkasaaresta voi tilata paitsi lahjakortteja ystäville myös auttaa vähävaraisia: Juhlatalo Juurikkasaaren kautta voit lahjoittaa pitsaa vähävaraisille perheille. Toinen tapa antaa muille hyvää mieltä on osallistua palmusunnuntain jälkeisenä maanantaina järjestettävään Anna ja Toivo -nukketyöpajaan, jossa valmistetaan nukkeja myytäväksi. Myynnistä saaduilla varoilla saadaan rokotettua kehitysmaan lapsia.

Kuva: Arto Tapio

Jaa pääsiäistunnelmasi sosiaalisessa mediassa #visitjyvaskylaregion