Shoppaile vastuullisesti Black Fridayna

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Joulun lähestyessä Black Friday –tarjoukset houkuttelevat ostamaan mitä ihanimpia tuotteita niin pukin konttiin kuin omiakin talvi-iltoja piristämään. Mitä jos tänä vuonna shoppailurahat menisivätkin paikallisiin keskisuomalaisiin tuotteisiin, käytettyyn tavaraan ja kestäville yrityksille? Maailman suurimpana ostospäivänä on tärkeä toimia vastuullisesti – lue alta vinkit, miten Keski-Suomessa voi tehdä parempia valintoja ostoshumun sykkeessä!

#visitjyvaskylaregion

1. Hanki aineettomia elämyksiä

Elämys on usein lahjoista paras ja usein myös vastuullinen. Keski-Suomen järvi- ja metsämaisemista etsivä löytää paljon koettavaa, kuten Luontovireen elämykset luonnossa ja Varjolan seikkailuhenkiset aktiviteetit kosken pauhussa. Majoituselämys toimii aina, ja ihaninta elämystä etsiessä kannattaakin kurkata vastuullisuuttaan jatkuvasti työstävän Revontulen majoituspaketit tai hiilineutraalin GreenStar-hotellin majoitus ja maittava paikallisia makuja suosiva aamupala.

Kuva: GreenStar

2. Tue kestäviä yrityksiä

Keski-Suomessa on jo lähes 10 yritystä tai tapahtumaa, jotka ylpeänä kantavat kestävästä toiminnasta kertovaa Sustainable Travel Finland -merkkiä. Black Fridayna kannattaa suosia STF-merkkiä vaalivia majoituskohteita Hotelli Keurusselkää, Original Sokos Hotel Alexandraa, Solo Sokos Hotel Paviljonkia, Scandic Jyväskylä Stationia ja Scandic Jyväskylä Cityä. Vastuullisiin STF-kohteisiin kuuluvat myös Alvar Aallon mestariteos Säynätsalon kunnantalo ja hyvinvointi- ja majoituspalveluistaan tunnettu perheyritys Nukula. Rallin MM-osakilpailu Secto Rally Finland on ansainnut STF-merkin, kuten myös kuljetusfirma Pohjolan Matka.

Kuva: Hotelli Keurusselkä

3. Kierrä kirpputoreja tai osta kotimaista muotia

Uuden vaatteen sijaan tänä vuonna panostetaan käytettyyn. Mistä löytyisikään ainutlaatuisempia vaihtoehtoja, kuin Keski-Suomen monipuolisilta kirpputoreilta? Jyväskylässä vaatelöytöjä tehdään laadukkaassa Herttalassa, trendikkäässä Rebelissä, vastuullisessa Happy Secondissa ja persoonallisessa Blue Trainissa. Muuramen helmenä tunnetaan Anjan Puoti ja Hankasalmella Aseman kirppari. Keski-Suomen kirpparitarjontaan kannattaa tutustua ajan kanssa. Jos kuitenkin haluaa ostaa vaatteen uutena, on hyvä suosia kotimaista: Koto Designmarketin kotimainen valikoima hurmaa takuulla.

Kuva: Koto Designmarket

4. Osta paikallista käsityötä

Keski-Suomen käsityöputiikit ilahduttavat ympäri vuoden. Kalevantulen ja Puttipajan kynttilät tuovat talvi-iltoihin tunnelmaa, paikalliset J.Alhon ja Lahtisten huopikkaat lämmittävät palelevia jalkoja ja Sepän Gallerian keramiikka kruunaa juhlapöydän kattauksen. Romanttinen lahja puolisolle löytyy Takomo Alkutulelta. Käsitöiden ystävä inspiroituu Tourulan tilan käsintehdyistä langoista, kuten myös ihanan Nisulan pihatuvan kotoisasta valikoimasta.

Kuva: Rinna Valjakka

5. Syö ja juo vastuullisesti

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvinjuojakansaa. Keski-Suomessa kahvia paahdetaan paikallisesti muun muassa Paahtimo Pavussa ja Tahkoselän Paahtimossa. Paikalliset lampaanvillatuotteet, maukkaat hillot ja raikkaat mehut ja marjajäätelöt syntyvät Hakamaan lammastilalla, joka ansaitsi vuonna 2022 Vuoden Lähiruoka -palkinnon. Vegaanista ja käsintehtyä ruokaa Keski-Suomesta saa Kasvisravintola Katriinasta. Paikallisia makuja suositaan myös ravintola Harmoonissa!

Kuva: Katriinan kasvisravintola

Sinua saattaisi kiinnostaa myös…

Kahvia kaadetaan kuppiin luonnossa

Tee vastuullisia valintoja

Henkilö ostoksilla ottamassa valokuvaa

Shoppaile Keski-Suomessa

Alvar Aalto Shop

Tutustu käsityöläis-, paja- ja design-myymälöihin

Henkilö pitelee kädessään kuksaa talvella lumisessa metsässä.

Mitä Keski-Suomessa tapahtuu Juuri nyt?