KYSYTTÄVÄÄ?

Suojeluskuntatalo, (1926–29) (Valtiontalo)

Kuvat: Alvar Aalto –museo, Maija Holma

Kuvat: Alvar Aalto –museo, Maija Holma

Kuvat: Alvar Aalto –museo, Maija Holma

Lisää kohde matkasuunnitelmaan

Alvar Aalto sai Jyväskylän suojeluskuntatalon suunnittelutyön kilpailun kautta. Alun alkaen rakennukseen oli sijoitettu kauppahalli, elokuvateatteri, suuri juhlasali näyttämöineen, ravintola ja suojeluskuntajärjestöjen toimistotilat. Tämän ”murroskauden monitoimitalon” suunnittelutyö sijoittui vaiheeseen, jolloin Aalto oli siirtymässä klassismista funktionalismiin. Klassismista irtautuminen näkyy mm. toimintojen mukaan jäsennellyissä tiloissa sekä rationaalisissa, ajan hengen mukaisissa sisustusratkaisuissa.

Val­tiontalona tunnettu rakennus oli vuosikymmeniä sekä sisätiloiltaan että julkisivuiltaan jatkuvien muutosten alaisena. Viime vuodet käyttökiellossa olleen rakennuksen mittava peruskorjaus on juuri valmistunut (2020) ja julkisivut sekä ns. juhlakerros on palautettu lähelle alkuperäistä asua. Korjauksesta on vastannut talon nykyinen omis­taja Järvi-Suomen Asunnot Oy.

Rakennus on usean eri toimijan käytössä, joten kohde on nähtävissä vain ulkopuolelta.

Yhteystiedot

Kilpisenkatu 8,
40100 Jyväskylä
 

Map

Yhteystiedot

Etäisyys Jyväskylän keskustan kompassiaukiolta kohteeseen:
3 min   

Kilpisenkatu 8,
40100 Jyväskylä