KYSYTTÄVÄÄ?

Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden vanha kirkko, kuva: Tero Takalo-Eskola

Petäjäveden vanha kirkko, kuva: Tero Takalo-Eskola

Petäjäveden vanha kirkko, kuva: Tero Takalo-Eskola

Lisää kohde matkasuunnitelmaan

Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 ja sitä on kuvailtu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteoksena. Kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä.

Kirkko rakennettiin vuosina 1763-1765 Päijänteeseen laskevan järvireitin varrelle. Kirkon suunnitteli Jaakko Klemetinpoika Leppänen, jonka pojanpoika Eerik Jaakonpoika Leppänen suunnitteli kirkon kellotapulin vuonna 1821. Aluksi erämaakirkkona toiminut kirkko jäi pois käytöstä 1800-luvun loppupuolella, kun pitäjään valmistui uusi kirkko. Vaikka jumalanpalvelukset Petäjäveden vanhassa kirkossa loppuivat, se jätettiin pystyyn. 1920-luvulta alkaen kirkkoa on kunnostettu määrätietoisesti Museoviraston valvonnassa.

Petäjäveden vanhalle kirkolle on perustettu myös säätiö vuonna 2001. Sen tarkoituksena on kirkon ja sen ympäristön säilyttäminen, kunnostaminen, hoitaminen ja suojeleminen. Näitä toteutetaan mm. kehittämisprojekteilla sekä pitämällä yllä opastustoimintaa.

Petäjäveden vanhaa kirkkoa käytetään edelleen kesäisin. Kirkossa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten vihkiäisiä, konsertteja ja kastetilaisuuksia. 

Jyväskylän keskustasta pääsee kirkolle kätevästi JYTAKSIn kiinteillä taksihinnoilla.

Lisätietoa Petäjäveden vanhasta kirkosta:
Petäjäveden vanhan kirkon sivut
Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin -hanke

Petäjäveden vanhan kirkon maailmanperintökoordinaattori:
p. 040 582 2461
opas (at) petajavesi.fi
Vanhankirkontie 9, 41900 Petäjävesi

Yhteystiedot

Vanhankirkontie 9
41900 Petäjävesi
 

Map

Yhteystiedot

Etäisyys Jyväskylän keskustan kompassiaukiolta kohteeseen:
33 min

Vanhankirkontie 9
41900 Petäjävesi